Àmbit de la notícia
Comunitari

Les entitats veïnals volen preservar l'espai públic a través de la campanya #VivimLesPlaces

Entitat redactora
Colectic - Comunitari
  • La campanya va demanar signatures a diferents punts de la ciutat de Barcelona.
    La campanya va demanar signatures a diferents punts de la ciutat de Barcelona. Font: #VivimLesPlaces
  • Les terrasses, un dels punts que segons les entitats veïnals degraden l'espai públic i el fan menys accessible.
    Les terrasses, un dels punts que segons les entitats veïnals degraden l'espai públic i el fan menys accessible. Font: Carlos Lorenzo, Flickr
  • 'Decidim Barcelona' és una eina de participació ciutadana i d'apoderament veïnal.
    'Decidim Barcelona' és una eina de participació ciutadana i d'apoderament veïnal. Font: Decidim Barcelona

La Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona veu amb preocupació la nova ordenança de terrasses i han llençat una recollida de signatures per exigir canvis.

“La normativa de terrasses ha de regular l’equilibri en els usos de l’espai públic, garantint la mobilitat i el dret de les persones a gaudir d’espais de qualitat”. Aquesta és una de les reivindicacions de les entitats veïnals dels diferents barris de Barcelona, que sota el paraigua de la FAVB (Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona), han llençat una iniciativa conjunta per reclamar una ordenança veïnal de terrasses que garanteixi el dret al descans. Sota el nom #VivimLesPlaces, el moviment veïnal pretén ser un agent de canvi i el passat 19 de març va tancar un procés per recollir 15.000 signatures iniciat fa dos mesos, una recollida que vol posar a debat l’ordenança amb l’Ajuntament de Barcelona.

En aquest sentit, les entitats i col·lectius que donen suport a la iniciativa han manifestat la necessitat que la gestió municipal de les terrasses compleixi “amb l’interès general de la ciutadania i no del sector privat”. #VivimLesPlaces vol promoure un canvi en la normativa de terrasses després de l’acord pactat entre el Gremi de Restauració i el consistori barceloní per la modificació de l’actual ordenança, introduint canvis que segons el punt de vista de les entitats veïnals degrada l’espai públic.

L’increment de taules i cadires als carrers de la ciutat, segons els organitzadors de la campanya, han fet que elements quotidians de l’ús de l’espai públic com els bancs per seure hagin desaparegut, afectant a col·lectius com la gent gran i reduint l’accessibilitat per a persones amb discapacitats físiques. El creixement i la concentració de terrasses se situen als barris on hi ha una major presència de turistes, un problema paral·lel a altres realitats com la pujada dels preus del lloguer o els problemes de convivència que han patit en els darrers anys barris com La Barceloneta.

Així doncs, la FAVB i les entitats adherides a la campanya demanen limitar la demanda de llicències per mantenir la sostenibilitat de l’espai públic i establir una regulació que permeti tenir una ciutat inclusiva i que preservi la qualitat del paisatge urbà. #VivimLesPlaces s’ha sumat a la plataforma de participació ciutadana ‘Decidim Barcelona’, l’eina municipal per construir una societat més col·laborativa i on es poden realitzar propostes per debatre les actuacions del PAM (Pla d’Actuació Municipal), a través de la qual han informat sobre el procés participatiu de recollida de signatures.

En matèria econòmica, d’una banda demanen una fiscalitat més justa que no tan sols sigui de 0,55€ per taula al dia. Aquesta taxa inclosa a l’ordenança fiscal va generar més de 7 milions d’ingressos per a l’Ajuntament l’any 2015, i la FAVB ha exigit que es destinin a conservar els entorns urbans d’aquelles zones amb major proliferació de terrasses. D’altra banda, reclamen que davant el grau d’incompliment de la normativa, que se situa al voltant del 56%, s’endureixin les sancions, actualment entre 700 i 900€, i es revoquin les llicències en cas de reincidència.

Els punts de recollida de signatures es van establir a les associacions veïnals de Poblenou, la Sagrada Família, Clot-Camp de l’Arpa, del Guinardó, Fort Pienc, la FAVB, al Casal de Barri Pou de la Figuera, la Negreta, El Lokal, la Cooperativa Cultural Rocaguinarda, l’Ateneu Cooperatiu La Base, el Casal Independentista de l’Eixample, Torre Jussana i el gimnàs Social Sant Pau.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari