Àmbit de la notícia
Comunitari

“Les persones que viuen al carrer es tornen invisibles”

Autor/a
Federació d'Ateneus de Catalunya
  • Façana del Centre Heura
  • Premis Vila de Gràcia 2013
  • Imatge de l'Hort Urbà del Centre Heura
  • Imatge de l'Hort Urbà
  • Nou espai de relació social del Centre Heura

El Centre Heura ofereix des de fa catorze anys un servei d’acollida per persones sense llar orientat a recuperar la dignitat de la persona. Des del centre han notat que amb la crisi el nombre de gent del país sense sostre ha augmentat.

Situat al Districte de Gràcia a tocar de la Plaça Lesseps hi trobem el Centre Heura, una entitat sense ànim de lucre que des de l’any 1999 ofereix un servei d’acollida de baixa exigència per persones sense llar. El seu objectiu és crear un espai d’atenció social on les persones sense sostre poden relacionar-se i on se’ls ofereixi un acompanyament orientat a recuperar la seva autoestima i dignitat. Heura ofereix diferents serveis bàsics com dutxes, canvi de roba i servei de perruqueria, a més a més de donar berenars un cop a la setmana, i entrepans durant quatre dies.

Però a més de l’atenció i els serveis bàsics, el centre és un espai on les persones poden millorar la seva autoestima a través de la creació de vincles, el treball en equip i el sentiment de pertinença mitjançant tallers i recuperant o redescobrint les seves habilitats. Tal i com explica Laia de Ahumada, cofunfadora i membre de la junta del Centre Heura, “per assegurar l’èxit del projecte és fonamental establir relacions de confiança, basades en l’autonomia i la llibertat d’elecció” per aquest motiu també es fomenta la intimitat i el benestar de la persona. Tal i com explicava la Laia en una entrevista a Catalunya Ràdio, al programa La nit dels ignorants, el centre Heura és “la casa de tots, on la persona es sent reconeguda pel seu nom i per qui és i es crea un vincle important, precisament perquè som un centre petit”.

Les persones que viuen al carrer es tornen invisibles “de color gris com les parets i els carrers de la nostra ciutat”, quan aquestes persones troben algú que els torna a considerar com a persones i els diu que poden tirar endavant de nou, aquest gest els torna la dignitat “que és l’última cosa que les persones haurien de perdre”.

Segons explicaven des del centre des de l’inici de la crisi el nombre de persones que han atès a Heura del país ha augmentat. La Laia especificava que tot i aquest lleuger augment, els efectes de la crisi encara no els estan notant ja que “el nostre país té molta xarxa social i familiar que està contenint la situació” però quan aquestes estructures no puguin aguantar més, es preveu que notaran aquest augment de persones sense llar. Una possible solució segons de Ahaumda és la prevenció.

 

 

Els voluntaris

“Els voluntaris són el petit miracle del Centre Heura”, permeten que cada dia obri les seves portes i creen un vincle “des de la igualtat i no des de la caritat”. Actualment fan falta més voluntaris perquè el Centre Heura es troba en expansió. Al 2011 comptava amb 71 voluntaris, 116 socis i 2 persones contractades, i el 2012, tot i que el nombre de voluntaris va disminuir a 61,  el nombre de socis va augmentar fins a 123, i es van poder contractar dues persones més amb un total de 4 treballadors.  Durant l’any 2011 es van atendre 390 persones, de les quals 153 eren nous usuaris i el 74% són d’origen immigrant. L’any següent el nombre de persones ateses va augmentar fins a 409 de les quals 177 eren nous usuaris.

Ara mateix durant el 2013 el Centre ha obert un nou espai de relació i ha posat en marxa un hort urbà en un espai cedit pel Districte i com totes les entitats necessitem voluntaris i donacions.  Aquest hort és demostratiu, d’experimentació i aprenentatge, i té com a objectiu ajudar a la gent a ocupar-se i “fer que les persones tinguin una sortida possible en l’horticultura ecològica per exemple”.

El Premi Vila de Gràcia

Recentment l’entitat Heura ha rebut el Premi Vila de Gràcia "per la tasca d'acollida de baixa exigència a persones sense llar, cobrint les seves necessitats bàsiques i dignificant-les". Per l’entitat és un reconeixement a la feina ben feta i un impuls per a tots els projectes que volem dur a terme a més a més d’una forma de donar visibilitat al Centre Heura al Barri i a la ciutat.

A l’acte van recollir el guardó el president de l’entitat Joan Samsó i el Rafa, un dels usuaris del centre. “Ells representen els valors de l’entitat, de reconeixement de la persona i de creació de vincle amb les persones per evitar que la gent es mori de soledat”.

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari