Àmbit de la notícia
Comunitari

Les xarxes europees d’educació en el lleure

Autor/a
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • Joves de l'AEiG MontsantCim en un campament internacional a Kandersteg.

Les associacions educatives juvenils de Catalunya tenen vincles amb Europa i el món a través de diverses xarxes de treball i intercanvi. Per què serveixen aquestes xarxes?

Des d'Esplais Catalans - Esplac, una associació d’esplais laica i progressista que treballa des del voluntariat per a la transformació social mitjançant l’educació en drets dels infants, pertanyen a dues xarxes internacionals.

 

 

Esplais Catalans va acollir l'estiu del 2013 “Together for Diversity”, uns grans campaments internacionals amb 250 joves de 7 nacionalitats diferents.

  • International Falcon Movement – Socialist Educational International: aquest moviment educatiu treballa per empoderar els nens i joves perquè prenguin un paper actiu en la societat i puguin defensar els seus drets. Els infants i els joves estan implicats en la presa de decisions a tots els nivells de l’organització, des dels grups locals fins al congrés mundial. L’organització comprèn 60 organitzacions nacionals de l’Amèrica Llatina, l’Àsia, l’Àfrica, Europa i l’Orient Mitjà.

    Basant-se en la Convenció dels Drets de l’Infant de les Nacions Unides, treballen per assegurar que els nens i joves estan informats dels seus drets i empoderats per assegurar-se que es respecten. Per això organitzen seminaris, cursos de formació, camps internacionals i conferències.
     
  • Federació Internacional per als Intercanvis Educatius d’Infants i Adolescents (FIEEA): aquesta federació va néixer el 1983 després d’anys d’intercanvis internacionals entre nens i adolescents entre diverses organitzacions fundadores.  L’objectiu de la federació és crear relacions de llarga durada entre els grups i formar els líders de grup per aconseguir-ho.  Defensen que la dimensió internacional de l’educació és imprescindible i que no es pot treballar només “sobre el paper” o des del turisme, sinó compartint activitats i intercanvis i comprenent-se mútuament en tota la diversitat i riquesa dels individus, grups, organitzacions, països i cultures.

 “La dimensió internacional no pot ser descuidada en l'educació dels ciutadans d'avui” FIEEA

Per la seva banda, la Fundació Catalana de l'Esplai, una organització que realitza serveis diversos i que compta amb diversos esplais, pel què fa al lleure infantil i juvenil pertany a la següent xarxa internacional:

  • International Youth Foundation: aquesta organització internacional “prepara la gent jove per ser ciutadans sans, productius i compromesos”. Creada el 1990, ha mobilitzat uns 200 milions de dòlars per “expandir les oportunitats dels joves del món tot ajudant a finançar programes i partenariats amb 472 organitzacions de servei als joves arreu del món”: L’any passat comptava amb una xarxa internacional de 224 “partners” a 70 països.

 

Però si hi ha un moviment educatiu de lleure amb vocació internacional és sens dubte l’escoltisme (per a nois) i el guiatge (per a noies), que al nostre país funcionen de manera conjunta des del restabliment de la democràcia. A nivell internacional, l'escoltisme i el guiatge catalans compten amb representació pròpia a través de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge.  

Nascut a Anglaterra fa més de cent anys, el moviment està coordinat per l’Organització Mundial Escolta (WOSM, per les seves sigles en anglès), per a organitzacions masculines i mixtes, i l’Associació Mundial de Noies Guies i Noies Escoltes (WAGGGS), per a organitzacions femenines i mixtes. Conjuntament agrupen 40 milions de nens, nenes i joves i són presents a uns 200 països arreu del món. Com que a Europa la majoria d'organitzacions nacionals treballen conjuntament amb nois i noies, les divisions europees d'aquestes dues organitzacions internacionals tenen una relació estreta.

El president de la regió europea de la WOSM, Andrea Demarmels, explicava en una entrevista la importància de pertànyer a les associacions internacionals

"La gran diferència entre allò que nosaltres fem com a escoltes i allò que fan la resta d’organitzacions és que nosaltres som un autèntica associació mundial. (...) I les arrels [dels escoltes arreu del món] són sempre les mateixes: un moviment educatiu, de jovent, amb un contingut, visió i missió comuns. El que volem és dur a terme activitats divertides, però que a l’hora tinguin un impacte al món, intentant deixar-lo millor de com l’hem trobat.

(...) Al cap i a la fi es tracta de formar part del món. Es parla molt de ser-ne part, però a l’escoltisme no ho parlem, ho vivim, i crec que això és una bona raó per a formar-ne part. La WOSM és com una gran família."

La comissària internacional de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Aina Màdico, explicava la raó de ser de les dues organitzacions mundials (l'escolta i la guia) en una entrevista a Xarxanet:

"El moviment guia continua separat per a poder complir la seva missió, ja que en moltes de les regions no seria possible viure un escoltisme i guiatge com el vivim a casa nostra, des de la coeducació, ja que la situació sociocultural no permet que nens i nenes o nois i noies facin activitats conjuntament i la posició de la dona en la societat està en clar desavantatge"

A nivell global, les xarxes internacionals de lleure proporcionen a les entitats membres formació específica, la possibilitat de realitzar intercanvis i accions conjuntes amb infants i joves d'altres països i la possibilitat de treballar a nivell global per aconseguir els seus objectius.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari