Llengua, cultura i tradició a La Caramella, la trobada d’escoltes i guies dels territoris de parla catalana

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
Muixeranga Font: 4Vents
La Muixeranga, trobada celebrada l'any 2019 al País Valencià. Font: 4Vents
 Font: Som de cau
Des del 1995 escoltes i guies dels territoris de parla catalana es reuneixen en trobades per a totes les entitats de 4Vents. Font: 4Vents
Piocam, trobada de joves entre 14 i 17 anys del Projecte 4vents, celebrada l'estiu del 2014 a Mallorca. Font:
Piocam, trobada de joves entre 14 i 17 anys del Projecte 4vents, celebrada l'estiu del 2014 a Mallorca. Font:

Llengua, cultura i tradició a La Caramella, la trobada d’escoltes i guies dels territoris de parla catalana

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Es tracta d’una iniciativa impulsada per 4Vents, el projecte de col·laboració entre entitats d’escoltisme i guiatge del País Valencià, Catalunya, l’Alguer, Mallorca i Menorca.

El projecte 4Vents fa una crida a la participació a La Caramella, la trobada d’escoltisme i guiatge dels territoris de parla catalana. La iniciativa vol ser un espai per a reforçar i crear consciència dels vincles compartits entre les diferents associacions escoltes i guies del País Valencià, Catalunya, l’Alguer, Mallorca, Menorca, Andorra i la Franja. La trobada aplegarà a Calders, al Moianès, joves d’entre 16 i 21 anys procedents de tots aquests territoris.

Les trobades de 4Vents es remunten a l’any 1995, i amb l'arribada de La Caramella celebren la seva setena edició. “Som escoltes i guies units per vincles comuns derivats d’un mateix entorn cultural, tots compartint una llengua, una història i una tradició”, expliquen des de 4Vents, i afegeixen: “hem volgut reforçar les relacions existents i aprofundir en els aspectes que ens són comuns”.

La Caramella s’havia de celebrar originalment l’any 2021, però l’esclat de la pandèmia ha endarrerit el projecte dos anys. Amb la situació sanitària més estabilitzada, la trobada aplegarà caps (monitors i monitores voluntàries) i responsables de les diverses associacions escoltes i guies durant quatre dies del mes d’abril del 2023, coincidint amb la Setmana Santa.

Com tota trobada vinculada a l’escoltisme i el guiatge, la natura hi té un paper important. Des de 4Vents expliquen que volen “aprofitar l’entorn natural per fer servei”, tot generant vincles amb el poble acollidor. A més, celebren la bona relació amb l’Ajuntament de Calders, el qual “s’ha mostrat col·laborador en tot moment per fer la trobada”. La Caramella tindrà un format d’acampada i combinarà diverses zones del municipi per a realitzar les activitats.

Set territoris, una llengua, quatre dies per reforçar vincles

Els escoltes i les guies assistents a la trobada podran gaudir de quatre dies de coneixença i activitats, totes elles enfocades en matèria de llengua catalana i cultura popular. Hi ha previstes càpsules formatives, projectes de servei a la comunitat i tallers lúdics. “Incidirem especialment en aquelles activitats que fomenten l’aprofundiment en català, la cultura popular i el folklore, els oficis i l’artesania, etcètera, però també se li donarà un especial pes als valors de l’escoltisme”, expliquen des de 4Vents.

A més de la llengua i la cultura, les càpsules formatives abordaran temàtiques d’interès social i general al voltant del gènere, el feminisme, l’espiritualitat, la natura o la pedagogia del lleure, i comptaran amb ponències i dinàmiques de grup.

Però no tot és fer feina. La Caramella també té previstes estones lúdiques per treballar la cohesió de l’escoltisme i el guiatge als Països Catalans. Hi ha previstes estones de joc, vetllades de danses populars i música en viu.

Projecte 4Vents Escoltisme i Guiatge

4Vents és un projecte de col·laboració entre les associacions escoltes i guies de Catalunya, Menorca, Mallorca, País Valencià i l’Alguer. Els uneixen els vincles comuns derivats de la cultura, la llengua, la història i la tradició popular.

La missió de 4Vents és enfortir la tasca que fa cada una de les associacions escoltes en el seu territori. Busquen sinergies i potencien aquelles característiques culturals, lingüístiques i metodològiques que comparteixen i que poden conferir més qualitat a les seves accions.

Afegeix un comentari nou