Àmbit de la notícia
Comunitari

Lluc Morgades: "Volem demostrar que als pobles també s'hi pot viure i també s'hi pot treballar"

Entitat redactora
Ravalnet
  • Algunes de les representant de les productores que formen Mengem Garrigues.
    Font: Mengem Garrigues

La cooperativa Mengem Garrigues agrupa petites productores per vendre productes a domicili al Segrià, Les Garrigues i el Pla d’Urgell.

Lluc Morgades és membre de la cooperativa Mengem Garrigues, que agrupa petites productores per vendre productes a domicili al Segrià, Les Garrigues i el Pla d’Urgell.

Com va començar Mengem Garrigues?

Mengem Garrigues va començar enmig de la pandèmia a partir de la detecció de diverses necessitats. D'una banda, la caiguda de vendes a les botigues i, d'una altra, una necessitat ancestral: la del relleu generacional a les iniciatives productores dels pobles. També arran de la necessitat d'enxarxar iniciatives que comparteixen aquesta problemàtica.

Busquem trencar amb el model preestablert socioeconòmic per respectar la natura i els seus ritmes. apostem per un nou model dins de l’Economia Social i Solidària.

Quin va ser el resultat?

Una plataforma que busca visibilitzar les iniciatives d'arreu del territori amb productes de molta qualitat, molts d'agroecològics, respectuosos amb el medi ambient. També busca crear eines de comercialització. Es va decidir crear una eina de venda a domicili a través d’internet a la web de Katuma, que agrupa altres productores.

Quantes sou?

Vam començar sent unes deu productores, però la necessitat de tenir una cistella més variada va fer que trenquéssim fronteres. Mengem Garrigues té el cor i la seu a Les Garrigues però ara tenim productores de totes les comarques de Ponent. Ja som 26.

Quina valoració feu del projecte?

En aquest any de funcionament hem venut unes 2.000 cistelles a 200 clients. Repartim a Les Garrigues, el Pla d’Urgell i el Segrià. Ens hem consolidat gràcies al projecte Singulars de la Generalitat.

Us heu constituït com a cooperativa fa no res.

Ens hem constituït com a cooperativa de serveis, hem creat una pàgina web pròpia, hem fet una campanya comunicativa i presentacions a diversos pobles. De les 26, 16 en són sòcies, i les altres fan servir les eines que anem creant. Les sòcies han fet una aportació social i tenen unes hores de dedicació per militància.

Quina visió de futur teniu?

Volem augmentar el nombre de clients per assegurar la viabilitat del projecte i poder arribar a més gent. Volem allargar les rutes, i per això necessitem més clients, i créixer amb productores per diversificar la cistella i fer la cooperativa mes plural. Volem perdre una mica l’essència de Les Garrigues i ser Mengem Ponent.

Com han de ser les productores per formar part de la cooperativa?

El criteri és que siguin petites i tinguin la mentalitat de cuidar el territori. Prioritzem, en primer lloc, que ofereixin un producte que no tinguem i, en segon, que sigui ecològica.

Teniu logística pròpia per fer més sostenible el repartiment.

Una de les productores té furgonetes refrigerades i fa la distribució. És a cost reduït, però té un cost, el que és important és que el client no l’assumeixi, que siguin les pròpies productores que deixin un marge. El que ens funciona és la compra quinzenal i estem posant punts de recollida per guanyar a nivell de personal i quilometratge, però molta gent busca la comoditat. Amb la tornada a la presencialitat hem notat una davallada en les comandes.

Un dels objectius és optimitzar al màxim aquestes rutes. Moltes vegades la furgoneta passa pel costat d’un poble i passa de llarg. També estem fent xarxa amb altres plataformes de productores d'altres territoris que busquen repartiment propi.

Heu apostat per la venda online, però també per les comandes telefòniques. Per què?

El perfil de gent que compra és gent jove amb família. Costava entrar als pobles als llocs on la població està més envellida. Vam oferir comandes per telèfon per la gent que té complicat l’accés a internet. Esperem que faci efecte.

Al final l'objectiu és que les petites productores no tanquin, que hi hagi feina als pobles i dinamitzar les economies locals, demostra que als pobles també s'hi pot viure i també s'hi pot treballar. No és una iniciativa comercial, va més enllà. És un projecte de dinamització del territori sense ànim de lucre.

Del poble per al poble?

Sí, i aquí tenim reptes importants. El treball amb el petit comerç local, per exemple. Una cosa és ser productor i l’altra tenir botiga. Algunes botigues ens veuen com una competència, però tenim el mateix objectiu. Estem intentant treballar conjuntament per no competir entre nosaltres. Si en un poble hi ha una carnisseria no cal que compris una llonganissa a Mengem Garrigues.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari