Marina Gòmez: "Els Special Olympics contemplen a la seva filosofia la importància de l'esportista per damunt de la competició"
Comparteix
La presidenta de la federació ACELL és una de les persones clau en l'organització dels Special Olympics, que enguany tindran lloc a La Seu d'Urgell i Andorra la Vella entre els dies 4 i 7 d'octubre.
Què són els Special Olympics?
Els Jocs Special Olympics són la competició de més alt nivell en la què participen esportistes amb discapacitat intel·lectual a Catalunya. Reconeguts i d'acord amb el moviment Special Olympics, contemplen a la seva filosofia la importància de l'esportista per damunt de la competició, oferint l'oportunitat a totes les persones que practiquen esport la possibilitat de competir en un marc d'igualtat, respecte i dignitat.
A nivell organitzatiu, qui hi ha darrere d'aquest esdeveniment?
Darrere hi ha molta il·lusió! D'aquí que llavors es puguin dedicar moltes hores a una organització complexa en la què 1.500 persones amb discapacitat intel·lectual podem competir en 14 esports diferents alhora.
Els Specials només es poden fer gràcies a les complicitats de diferents actors, sumant els esforços dels departaments de la Generalitat, diputacions, ajuntaments i la col·laboració del sector privat. Si a tot li sumes un estret funcionament entre la Federació Catalana d'Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual - ACELL i Special Olympics Catalunya, i la implicació d'uns professionals que posen tots els coneixements i la seva feina a disposició de l'organització, el resultat és un èxit.
Quin paper hi juguen les persones que fan de voluntàries?
Són, com es diu des de fa anys, l'ànima del Jocs. Sense la col·laboració de més de 600 persones voluntàries donant suport a totes les àrees dels Specials, els Jocs no es podrien fer. Participen en logística, suport a la competició, als esportistes, al Village, fotografia, acollida de delegacions estrangeres... Si fins i tot fan campanya per captar més voluntariat!
Podríes fer cinc cèntims sobre com es gestiona el tema del voluntariat?
Bé, la campanya comença uns mesos abans. Es comencen els actes de captació i les persones voluntàries s'hi inscriuen completant les dades sobre les seves habilitats, professions, edats, preferències en el temps lliure...
L'equip de gestió de voluntariat, que coneix les necessitats d'atenció als Jocs, assigna les tasques de cada voluntari i voluntària en funció també de l'horari que hi pugui dedicar.
Reben també formacions, informació general sobre els Special Olympics, i específica sobre què s'espera d'ells en cada funció. La resta, les emocions, l'empatia, la generositat.., la porten tots ja des d'abans de fer-se voluntaris. Això no s'ensenya!
Imaginem que també hi ha entitats, ONG i empreses vinculades al tercer sector que estan implicades en els Special Olympics...
Com entitats que ens dediquem a atendre persones amb discapacitat intel·lectual estem estretament vinculats a altres entitats del sector, amb les què col·laborem en diferents ocasions, programes, o convenis. Per citar algunes, podem parlar de Dincat o de la Fundación Vicente Ferrer, que en aquesta ocasió ens ajuda amb l'arribada de la delegació de la Índia, per exemple.
També tenim bons vincles i col·laboracions amb altres federacions amb les quals col·laboren amb arbitratges, escoles esportives, l'arribada de la torxa al port de Barcelona... Tot forma part de les complicitats.
A què es dedica la recaptació obtinguda amb entrades, etc...?
Donem suport als esportistes que més ho necessiten, alhora que som sensibles amb altres necessitats de persones amb diversitat funcional. Tot suma.
T'agradaria afegir alguna cosa més que consideris important?
La importància del treball del dia a dia, el que es fa als clubs esportius, les escoles, les agrupacions i entitats d'atenció a les persones amb discapacitat i amb l'objectiu constant de la inclusió en la societat de les persones amb discapacitat intel·lectual, tant en l'àmbit de la inserció laboral, com en l'habitatge, l'atenció a les necessitats diàries, l'esport i el lleure. Les societats inclusives incorporen grans valors dels què se'n beneficien tots els ciutadans.
Pots seguir la Marina a Twitter amb la usuària @marina_TDR
Afegeix un nou comentari