Àmbit de la notícia
Comunitari

Marta de Muga: "Hem aconseguit obrir una petita escletxa sobre la realitat de la diversitat funcional"

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Sara Borrella
  • Adriana Pérez i Marta de Muga, directores del Festival Inclús
    Font: Sara Borrella

Parlem amb l'Adriana Pérez i la Marta de Muga del Festival Inclús, un esdeveniment que dona visibilitat a pel·lícules realitzades entorn a la realitat de la discapacitat i fer-les accessibles a totes les persones.

Perquè un festival de cinema sobre discapacitat? Què voleu aconseguir?

Marta de Muga: L’Associació Inclús neix per continuar els objectius del Festival Inclús i prolongar els continguts del festival durant tot l’any: projecccions a centres cívics, escoles, sales de cinema, activitats... 

Adriana Pérez: El Festival ja porta 7 edicions i amb la 4a, vam veure que el festival se'ns estava quedant petit. Any rere any omplíem més sales i per nosaltres era un senyal per anar més enllà i ampliar les fronteres del projecte.

 

Quins tipus d’activitats feu més enllà de les fronteres del festival?

MM: El gruix són projeccions audiovisuals de pel·lícules que han passat pel festival o que ens han arribat, amb les que fem sessions especials en col·laboració amb sales de cinemes, centres cívics i/o escoles.

AP: També fem tallers de sensibilització per públic escolar i general i cinefòrums amb pel·lícules d’animació que tracten la diversitat funcional. És molt bonic i es creen molts debats interessants amb els nens i nenes

 

Perquè un festival sobre discapacitat?

AP: A aquesta pregunta sempre responc i perquè no? Al món audiovisual no estan representades les persones amb diversitat funcional i creiem que és important generar finestres on mostrar altres realitats. 

Cada any l’Inclús ens demostra que és necessari perquè hi ha molt públic interessat en aquesta temàtica i és una eina molt potent per treballar el desconeixement que existeix a la societat de la realitat de les persones amb diversitat funcional.

 

I com ho feu?

MM: Ho fem de manera accesible. Obrim un ventall d’oci i lleure amb persones amb diversitat funcional perquè sigui inclusiu i tothom pugui gaudir en igualtat de condicions.

 

Penseu que la societat està conscienciada amb la temàtica?

MM: Creiem que queda molt per fer perquè molta gent no té contacte amb persones amb diversitat funcional.

AD: Si no has tingut contacte o has conviscut amb persones amb diversitat funcional, no saps com apropar-te, perquè ningú tampoc no ens ensenya.

L’Inclús és un lloc des d’ón poder parlar, conèixer, preguntar i conèixer gent.

Com és el procés de disseny del festival?

AP: Treballem amb entitats que treballen la diversitat funcional. Fem un concurs paral·lel a l’Inclús per a entitats de diversitat funcional conjuntament amb l'entitat AREP que es diu 'Posa’t a la meva pell'. Les entitats s’inscriuen al concurs i nosaltres els hi assignem una diversitat funcional diferent a la que treballen normalment.

Per exemple a una entitat de diversitat mental li assignem que treballi sobre discapacitat auditiva i han de fer un curt de màxim 4 minuts. Després ho projectem just abans de les pel·lícules que es projecten al festival.

 

Quines demandes concretes us arriben?

MM: Per posar un exemple, una de les demandes concretes que ens fa la comunitat sorda és la necessitat de tenir pel·lícules fetes amb llengua de signes perquè hi ha una demanada de fer un cinema explicat d'una altra manera, visibilitzant una llengua i una cultura.

Enguany és el primer cop que hem fet una mostra amb llengua de signes on hem projectat 8 curts de diversos festivals de cinema signat i ha tingut molt bona acollida.

 

Quins són els requisits perquè una pel·lícula formi part del festival?

AP: Les pel·lícules han de tractar la diversitat funcional sense caure en estereotips, ser una entitat de menys de dos anys i que la durada màxima no superi els 120m. El festival acull curtmetratges i llarmetratges.

MM: Després, de les pel·lícules que ens arriben, fem una seleccionem entre 14-16 pel·lícules i un jurat extern, que cada any canvia, escull les persones guanyadores.

 

Ja porteu 7 edicions. Què ha canviat durant tots aquests anys?, què creieu que heu aconseguit i què us queda per fer?

MM: Jo crec que ha canviat la consolidació i el respecte cap al esdeveniment.

L’Inclús té un públic fidel i això ens diu que hem aconseguit obrir una petita escletxa sobre la realitat de la diversitat funcional

AD: El fet de poder crear xarxa entre entitats de diversitat funcional, la societat i la indústria audiovisual és el més bonic.

A més aquest any vam fer una jornada professional sobre accessibilitat per a professionals audiovisuals per a parlar dels criteris que han de tenir els festivals per a esdevenir més diversos i aconseguir entorns més inclusius en el sector audiovisual.
 

Quines són les claus que ha de tenir un projecte per a ser inclusiu?

AP i MM: Contacte i participació directa de persones usuàries amb diversitat funcional; mesures d’accessibilitat a nivell estructural; fer una comunicació inclusiva, que tingui en compte les diferents realitats de les persones, moltes ganes i entusiasme i assumir que no serà fàcil. Hi ha moltes necessitats específiques que s’han d’anar treballant a poc a poc i hem de ser conscients del que fem i en quin punt estem.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari