MediaSport Jove, visibilitzant l’esport femení a través de l’audiovisual
Comparteix
Allò que no es veu no existeix? Un grup d’adolescents de Ciutat Vella preparen un documental per donar visibilitat a l’esport femení.
Annie Thorisdottir, Maria Losada, Megan Raphione o Laia Palau són algunes de les esportistes que mencionen les participants del projecte MediaSport Jove quan els preguntem per les seves referents en el món de l'esport. Les coneixes? Últimament es comença a parlar de l'esport femení, però encara infinitament menys que del masculí.
Tassnim El Midouli Salhi, Júlia Sidro, Gemma Duch, Ariadna Fuentes i Marina Realp tenen clares les causes d'aquesta invisibilització: "No es parla gens de l'esport femení, i les poques vegades que es fa és sexualitzant a la dona o infravalorant el seu mèrit. Els mitjans de comunicació li dediquen poc temps, comparat amb l'esport masculí".
Aquestes cinc noies participen en la iniciativa MediaSport Jove de l'Associació Esportiva Ciutat Vella. La dinamitzadora del projecte, la Irene Olmos, explica que la idea és visibilitzar l'esport femení a través de l'audiovisual: "Utilitzem l'audiovisual com una eina de transformació social, treballant sempre des d'una visió participativa".
Dos anys de trajectòria i un documental gairebé a punt
El projecte es va posar en marxa fa dos anys i hi han participat diverses noies d'entre 13 i 18 anys del districte de Ciutat Vella de Barcelona. Ara compta amb un grup estable de cinc noies, que treballen en l'edició d'un documental sobre les dones i l'esport. Prèviament, han participat en xerrades i taules rodones, han fet entrevistes i han anat a gravar diferents activitats, com ara la Women Race. També han participat en tallers sobre perspectiva de gènere i han tingut l'oportunitat de conèixer a referents del món de l'esport.
MediaSport Jove és per a elles un espai segur on poder compartir opinions i vivències personals. "S'ha creat un espai de trobada on poder parlar sense judicis, ajudar-nos, escoltar-nos i reflexionar juntes", explica la Irene Olmos.
Si ja crèiem que l'àmbit de l'esport està masculinitzat i hi ha un ambient masclista, ara som molt més conscients de la realitat que vivim les esportistes i les dones en general.
De la mà del projecte, les joves han après a utilitzar càmeres de vídeo, preparar entrevistes, editar... S'han convertit en reporteres adolescents. Però més enllà d'adquirir habilitats tècniques i periodístiques, assenyalen que aquesta iniciativa els ha obert els ulls: "Si ja crèiem que l'àmbit de l'esport està masculinitzat i hi ha un ambient masclista, ara som molt més conscients de la realitat que vivim les esportistes i les dones en general".
Precisament, l'Associació Esportiva Ciutat Vella va engegar aquest projecte perquè es van adonar que a les activitats extraescolars hi ha esports majoritàriament practicats per nois i d'altres més practicats per noies: "Vàrem descobrir que aquest fet, gens casual, era producte de la reproducció d'uns estereotips de gènere que marquen tant la pràctica esportiva dels nostres infants, com les expectatives vitals d'aquests". Són paraules del Sergi Cobas, coordinador de l'entitat.
Volen arribar a més joves de Ciutat Vella
La pandèmia de la Covid-19 ha fet trontollar el calendari del projecte. Ara es reuneixen a través de videoconferències i han continuat amb l'edició del documental, encara que no han pogut avançar tant com s'havien proposat. Per aquest nou curs s'havien marcat els objectius de fer difusió del documental a escoles, entitats, xarxes socials... i engrescar altres noies a participar-hi.
Ara hauran de valorar com adaptar-se a aquesta nova realitat. Tenen clar, però, que volen seguir promocionant l'esport femení a través de l'audiovisual participatiu i comunitari.
Volen incidir més en el districte de Ciutat Vella i cercar finançament per poder seguir tirant endavant el projecte. "Esperem que en un futur pròxim puguem seguir avançant per nous camins i amb nous ajuts que donin ales al projecte. Mentrestant, seguirem treballant en el documental i visibilitzant i lluitant contra els estereotips de gènere que trobem dins i fora el món esportiu".
Promovent les referents del barri
L'Associació Esportiva Ciutat Vella ja fa uns anys que treballa la perspectiva de gènere als esports. Organitza, per exemple, la Festa de la Dona i l'Esport, juntament amb Districte de Ciutat Vella. Realitzen un procés de sensibilització a escoles i instituts, que culmina amb un homenatge el 8 de març.
Ara estan iniciant un projecte per augmentar la participació esportiva de les noies i dones del districte a les pistes obertes. "Estem pensant i organitzant franges horàries no mixtes, activitats per a dones a les mesquites o fins i tot repensant la via pública, seguretat i l'accés a pistes per a les noies i dones, des d'una perspectiva de gènere aplicada a l'urbanisme i la via pública" assenyala en Sergi Cobas.
L'entitat promou referents del barri i entrenadores en totes les disciplines, especialment en aquells esports més masculinitzats.
Per a aquesta entitat és vital el concepte de 'referents del barri'. Aquest principi és transversal a tota l'activitat de l'organització, en especial al foment de la participació esportiva de les noies. "Creiem que, perquè les noies participin en activitats esportives i allargar la seva edat esportiva, és vital que tinguin referents propers a l'esport", explica Cobas. Així, promouen referents del barri i entrenadores en totes les disciplines, especialment en aquells esports més masculinitzats.
Aquesta promoció de les referents i entrenadores de barri està estretament lligada al projecte formatiu de l'entitat. Les noies que s'hi formen acabaran convertint-se en les referents de les seves companyes més joves.
Amb aquesta filosofia volen promoure la participació de les noies en l'esport, alhora que generen la primera entrada al món laboral de moltes d'elles en feines relacionades amb l'esport i el lleure. "Amb l'ajuda que això suposa per a les seves famílies, en un context social marcat per una manca de recursos econòmics molt gran", afegeix Cobas.
Afegeix un nou comentari