Àmbit de la notícia
Comunitari

Alberto Fernández: "Apostem per l'acció glocal i el pensament crític del jovent"

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • Equip de Nexes (2019)
    Font: Nexes

20 anys de Nexes impulsant mobilitat internacional, experiències interculturals, d'aprenentatge i d'apoderament a través de projectes de voluntariat i pràctiques de formació.

El 1999 un grup de persones motivades pels intercanvis juvenils i la interculturalitat van donar forma a Nexes. L’entitat vol celebrar el seu 20è aniversari fomentant l’aprenantatge intercultural el divendres, 26 de juliol, amb un taller de body percussion a plaça Navas de Barcelona (17.30h) i un sopar popular posterior a la seu de l’entitat (20h).

Què us va motivar a crear ‘Nexes’?

Crear Nexes va ser donar forma a un somni: vam voler unir persones amb diferents experiències, inquietuds i procedències (a l’inici de Catalunya, Itàlia, Grècia, Polònia, Bèlgica… i després, d’altres indrets), per tal de crear activitats educatives d’aprenentatge no formal amb la finalitat de promoure la consciència crítica, la participació i l’apoderament de les participants i de les seves comunitats d’origen. I, alhora, per construir, poc a poc, un entorn agradable on cadascú pogués créixer i desenvolupar-se com a persona i professional.

Quines van ser les primeres activitats que vau organitzar?

És interessant perquè des de l’inici es pot veure com Nexes evolucionaria. Els anys 2000 i 2001, els dos primers anys d’activitat, vam fer una acollida de jovent europeu en pràctiques professionals a Barcelona i a la resta de Catalunya. Posteriorment hem organitzat activitats locals i projectes internacionals al voltant de la interculturalitat, projectes amb voluntaris i seminaris d’avaluació de Servei Voluntari Europeu encarregats per la Generalitat, i intercanvis de temàtiques transversals (medi ambient, pau, drets humans, etc.) amb atenció a involucrar joves amb menys oportunitats.

Com es viu la mobilitat internacional a casa nostra?

Nexes porta una llarga trajectòria impulsant inciciatives de mobilitat internacional, promovent experiències interculturals, d'aprenentatge i d'apoderament a través de projectes de voluntariat, pràctiques de formació professional, iniciatives juvenils, formacions internacionals i intercanvis culturals. Des de el principi considerem aquestes experiències com unes eines molt poderoses i úniques.

D'una banda, per al desenvolupament personal i professional de la persona que hi participa, i de l'altra banda, com una oportunitat per generar impacte en les comunitats locals, trencar estereotips i crear vincles que poden aparèixer només a través d'un període de convivència en un altre país o amb persones que venen d'altres realitats.

Com s’ha modificat el concepte al llarg d’aquests anys?

El que potser s'ha canviat és que és relativament més fàcil fer una experiència fora ara que fa 20 anys. Però no és fàcil per a tothom i el nostre objectiu és arribar a les persones que no poden aconseguir-ho soles o necessiten més suport en aquest camí.

Com incideix la cultura de la pau en les iniciatives de Nexes?

La cultura de pau es una àrea estratègica que permet transmetre el valors de Nexes per tal de promoure un mon més just i sostenible. Desenvolupem accions de transformació individual i comunitària a través d’activitats de sensibilització i formació, així com projectes de l’Economia Social i Solidària, participació activa o interculturalitat. Tots els nostres projectes tenen la voluntat d’arribar a tot tipus de jovent, amb proposta d’acció glocal i pensament crític.

Què espera el jovent dels seus viatges? Idealitzen les expectatives de l’experiència?

Part de la nostra feina consisteix precisament en tractar de fer aterrar les expectatives a la realitat. Generalment, el jovent espera viure una experiència vital, on pugui aprendre sobre altres cultures, obrir-se al món i compartir les seves experiències, tant durant l'estada com a la tornada.

Amb quines realitats menys agradables es pot topar?

Tenir algunes experiències desagradables depèn, en primer lloc, de la capacitat d'adaptació del o la jove. Tanmateix, considerem que viure algunes dificultats forma part intrínseca de l'experiència vital del viatge. Aquestes deriven d'una certa desconnexió entre les expectatives i la realitat. El treball personal més important que ha de fer la persona jove durant l'experiència és aconseguir superar aquestes barreres, guanyant alhora un aprenentatge que des de llavors els acompanyarà tota la vida.

Com ho feu per a que els projectes de mobilitat internacional no vagin adreçades a un únic perfil de beneficiàri/a?

Tenim molta cura en la fase de selecció dels i les participants, i la diversitat és un dels principis que hi apliquem. No existeix una fórmula única per aconseguir-ho, però tenim clar que hem d'apropar les oportunitats a totes les persones joves. Això significa fer servir els canals de comunicació en els que es mouen, desplaçar-nos allà on es reuneixen, i tenir una xarxa de contacte amb altres actors i entitats locals que coneixen bé els col·lectius. És una feina àrdua, de molts anys, però paga la pena dur-la a terme.

Què esteu preparant per celebrar l’efemèride?

Estem plantejant algunes activitats a través de les quals explicar què és Nexes a la comunitat, quina és la tasca que hem dut a terme durant les darreres dues dècades i quins són els nostres plans pel futur. La força de Nexes rau en la comunitat, i és amb la seva participació com ens plantegem celebrar els nostres vint anys.

Etiquetes

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari