Oportunitats educatives a l'estiu pels infants i joves del Raval de Barcelona

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) col·labora amb el projecte duent a terme activitats a la seva seu. Font: Vanesa Varela
El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) col·labora amb el projecte duent a terme activitats a la seva seu. Font: Vanesa Varela
Enguany, la xarxa comunitària del Raval oferirà una trentena de propostes durant l'estiu. Font: Tot Raval
Enguany, la xarxa comunitària del Raval oferirà una trentena de propostes durant l'estiu. Font: Tot Raval
En la tercera edició del Raval Estiu Educatiu hi van participar més d'un miler d'infants i joves del Raval. Font: Tot Raval
En la tercera edició del Raval Estiu Educatiu hi van participar més d'un miler d'infants i joves del Raval. Font: Tot Raval

Oportunitats educatives a l'estiu pels infants i joves del Raval de Barcelona

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El 'Raval Estiu Educatiu', dinamitzat per Tot Raval i amb el suport de la xarxa comunitària del barri, ofereix una trentena de propostes culturals i educatives de lleure pels infants, gratuïtes i que s'allargaran fins a la tornada a l'escola.

Amb la fi del curs escolar molts infants i joves del barri del Raval de Barcelona queden sense el dret al lleure i l'educació. Durant l'estiu aquestes activitats depenen, en part, de la capacitat econòmica de les famílies, el que suposa que les oportunitats educatives no estiguin garantides per a tothom. Per tal d'abordar una situació que eixampla les diferències educatives al barri, el projecte comunitari 'Raval Estiu Educatiu' ofereix, per quart any consecutiu, una programació d'activitats culturals i educatives de lleure, gratuïtes, per a infants i joves del Raval.

Dinamitzat per la Fundació Tot Raval, el 'Raval Estiu Educatiu' ofereix, de la mà de la xarxa comunitària del barri, una trentena de propostes comunitàries que es duran a terme durant tot l'estiu i fins la tornada a l'escola. Des dels equipaments culturals, entitats socioeducatives i serveis municipals del Raval s'han programat tallers de cinema, de música, d’arts plàstiques, de tecnologia i de literatura; gimcanes; activitats de música, dansa i teatre; jocs tradicionals i cooperatius; visites a equipaments culturals i conta contes, entre d’altres.

La tècnica de l’àmbit socioeducatiu de Tot Raval, i coordinadora el projecte, Anna Lite, manifesta que 'Raval Estiu Educatiu' enguany s'ha consolidat amb una destacada programació comunitària d’activitats, tal com es va fer l'any anterior, quan hi van participar més d'un miler d'infants i joves del barri. Les novetats d'enguany, però, van en línia amb l’atenció a dos dels col·lectius que fins ara quedaven fora de la programació: la petita infància d'entre 0 i 3 anys i els joves majors de 16 anys.

"Fins ara no s'havia posat gaire la mirada en aquests dos col·lectius. Enguany ho fem després d'identificar-los com a reptes en la valoració que fem cada any del projecte", assenyala la tècnica de la Fundació Tot Raval. "Pels majors de 16 anys hem parlat amb els centres oberts que treballen amb elles per conèixer què volen fer i posar a la seva disposició la programació comunitària i els espais del barri", afirma Lite. "En el cas del col·lectiu de 0 a 3 anys, es va concloure que no calia una programació comunitària d'activitats per a elles, sinó que es necessitaven espais segurs i adaptats a les seves necessitats", afegeix.

Un mapa de refugis climàtics

Aquests espais que comenta Lite queden reflectits en una altra de les novetats de la 4a edició del 'Raval Estiu Educatiu': un mapa ple d'espais per passar-ho bé i no passar calor, elaborat gràcies al treball conjunt d'una quarantena d’organitzacions del barri. El mapa ofereix disset propostes gratuïtes i obertes, com ara refugis climàtics, amb àrees de descans, climatització i aigua, així com espais per llegir, jugar, fer esport, i espais de joc especialment pensats per als infants de 0 a 3 anys i les seves famílies.

Entre aquests espais hi ha la Biblioteca Sant Pau - Santa Creu, el Casal de Barri, la Ronda Sant Antoni, els Jardins de Rubió i Lluch, la Pista de Sant Rafael i la Pista Drassanes o el pati de l’EMB Canigó, entre d’altres. Els espais estaran en funcionament del 15 de juny al 15 de setembre, cadascuna amb els seus horaris i especificitats.

"El mapa respon a la necessitat d'oferir alternatives davant la manca d'espais on refugiar-se de la calor en l'exterior, una opció imprescindible a causa de la precarietat d'algunes de les llars del Raval i la impossibilitat de mantenir-les a una temperatura adequada", explica Lite. El mapa està pensat sobretot per a persones que queden fora de les comunitats i sense participació en els casals, uns espais que esdevenen grans opcions com a refugis climàtics.

"Durant les primeres setmanes de juny, quan el curs escolar encara no havia finalitzat, vam estar treballant molt la xarxa del barri per fer arribar la informació del mapa a totes les famílies", manifesta Lite. D'aquesta manera, s'han realitzat àudios i adaptacions del mapa a idiomes com el bangla, l'àrab, l'urdú i el tagal on s'explica el contingut. "S'han fet esforços perquè la informació arribi al major nombre de famílies possible, en especial a famílies d’orígens culturals diversos", assereix Lite.

Xarxa comunitària del Raval

'Raval Estiu Educatiu' va néixer l'any 2020, en ple confinament, en un moment en què els casals encara no coneixien si podrien o no obrir durant l'estiu. Es va dur a terme un treball comunitari de detecció de les necessitats i interessos dels infants i joves del barri promogut des del Grup d’Educació Comunitària del Raval, la Taula Jove del Raval i el grup de treball del projecte 'Apadrina el teu equipament', en coordinació amb el Districte de Ciutat Vella.

El projecte és possible gràcies al compromís d'entitats socioeducatives com AEI Raval, Àgape Intercultural, Associació Esportiva Ciutat Vella, Associació Gabella, Colectic, Comissió 0-3 de la XAFIR, Concilia, Equip Raval amb el jovent migrat no acompanyat, Fundació Escó, Fundació Gavina, Impulsem SCCL, Òmnium Ciutat Vella, Projecte Franja Raval, UPF i Xamfrà Centre de música i escena del Raval.

Així mateix, també és possible gràcies a la col·laboració d'equipaments culturals i serveis municipals com Casal de Barri del Raval, Casal dels Infants del Raval, Casal Infantil Drassanes, Centre Socioeducatiu del Raval, Districte de Ciutat Vella, EBM Aurora, EBM Cadí, EBM Canigó, EBM Mont Tàber, Pla de Barris, Servei de Dinamització Comunitària, Servei de Dinamització Juvenil de Ciutat Vella, Taula Jove del Raval, CCCB, Biblioteca Sant Pau - Santa Creu, Filmoteca de Catalunya, Gran Teatre del Liceu, La Capella, MACBA, Museu Marítim de Barcelona, Palau Güell i Santa Mònica.

Afegeix un comentari nou