Pacte de Barcelona: organitzacions socials, veïnals i ecologistes rebutgen el document final
Comparteix
Una vintena d'entitats manifesten que no es recullen gran part de les seves propostes i el consideren "un pacte buit, sense concreció i que no planteja els canvis estructurals prioritaris necessaris".
El Pacte de Barcelona, una eina impulsada per l'Ajuntament de la capital catalana que busca aprofitar el potencial de la ciutat per superar la crisi de la Covid-19, es va signar aquesta setmana amb el sí de tots els grups municipals, però sense el suport clau d'algunes entitats socials, veïnals i ecologistes. Així, una vintena d'entitats, entre les què es troben el Consell d’Associacions de Barcelona, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona o Lafede.cat, no ratifiquen un document al qual s'havia d'arribar de forma consensuada.
Al manifest amb el qual expressen el seu rebuig al document final de l'acord, s'assegura que el Pacte de Barcelona no recull gran part de les seves propostes, les quals van posar sobre la taula durant les reunions i que aposten per una transformació profunda i necessària de l'estructura econòmica, social i política de la ciutat per revertir el model actual. No obstant això, manifesten que "torna a ser un pacte buit, sense concreció i que no planteja els canvis estructurals prioritaris que necessita abordar la ciutat de forma urgent".
Tot i no ratificar el document, les entitats sotasignants del manifest asseguren que seguiran treballant, ampliant les aliances i en diàleg crític amb el govern i les forces polítiques. "Per una ciutat on la vida de les persones i el planeta estiguin en el centre".
Completen el llistat d'entitats que no donen suport al document la PAH Barcelona, Federació Catalana de Voluntariat Social, Consell de la Joventut de Barcelona, Xarxa d’Economia Solidària, Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, Ecologistes en Acció, Fridays for Future, Xarxa ArtiBarri, Cooperasec, Bicicleta Club de Catalunya, Coordinadora d’Entitats del Poble-Sec, Federació d'Associacions, Entitats i Comissions d'Hostafrancs, Associació Voluntaris 2000, Federació de Cases Regionals i Entitats de Catalunya, i Federació d'Entitats Calàbria 66.
Polítiques clares i concretes
Les entitats que s'oposen al resultat del Pacte de Barcelona consideren que la situació de crisi actual, i la seva magnitud, exigeixen polítiques clares i concretes "i no grans intencions generals ambigües que no comprometen ni indiquen les prioritats polítiques que han de marcar l’acció del govern en els pròxims divuit mesos".
El manifest destaca que el document no fa cap anàlisi crítica del model econòmic que està en la base de les desigualtats creixents a la ciutat i la crisi sistèmica social, econòmica i ambiental prèvia a la pandèmia. El document, a més, sembla interpretar aquesta nova realitat com a un parèntesi. "No reconeix l’alt grau de vulnerabilitat de la ciutat davant crisis globals com l’actual, la crisi financera del 2008, o l’emergència climàtica i energètica", asseguren.
Asseguren que els reptes per fer front a la crisi social, sanitària, ecològica i climàtica són inajornables, i que s'han d'acompanyar d'un gran pla per al sector educatiu i cultural, que assenti unes bases noves i sòlides per a una societat més igualitària, més sana, més capacitada, més resistent i més justa.
"Considerem que el document és una fugida cap endavant, sota el maquillatge de consens i que genera falses expectatives que només poden confondre i alimentar la frustració i els conflictes", manifesten.
Pots consultar les propostes de les entitats en aquest document.
Afegeix un nou comentari