Àmbit de la notícia
Comunitari

Prop de 2.500 joves eduquen de forma voluntària en l’associacionisme educatiu de Barcelona

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria i Bel
  • Prop de 2.500 joves eduquen i participen de forma voluntària en l'associacionisme educatiu de la ciutat de Barcelona.
  • Des de dins la tenda / Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
    Quasi 12.000 infants i joves participen del lleure educatiu de la ciutat a través de les 138 entitats federades. Font: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
  • El 6,4% de la població entre 5 i 16 anys participa d’aquestes entitats d’associacionisme educatiu a la ciutat.
    El 6,4% de la població entre 5 i 16 anys participa d’aquestes entitats d’associacionisme educatiu a la ciutat.

Un informe presentat per l’Ajuntament de Barcelona i el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) descriu l’estat de l’associacionisme educatiu de base comunitària a la ciutat de Barcelona.

El PRISMA - Observatori de la joventut del Departament de Joventut de l’Ajuntament de Barcelona conjuntament amb el Consell de la Joventut de Barcelona (CJB) i les federacions integrades en l’Espai d’Associacionisme Educatiu del CJB han elaborat el 1r Informe sobre l’estat de l’associacionisme educatiu de base comunitària (2019), per tal d’observar, analitzar i fer seguiment de l’evolució d’aquest model d’associacionisme juvenil a la ciutat.

Aquest primer informe, que a partir d’ara tindrà caràcter bianual, ha permès tenir un retrat de l’estat de l’associacionisme educatiu de base voluntària de la ciutat de Barcelona amb l’objectiu de garantir i millorar-ne la incidència.

Com a dades a rellevants, destaquen que a Barcelona hi ha 138 entitats de lleure educatiu federades, de les quals un 61% són esplais i l’altre 39% són agrupaments escoltes -caus-. Aquestes, agrupen quasi 12.000 infants i joves, essent el 6,4% de la població entre 5 i 16 anys la que participa d’aquestes entitats d’associacionisme educatiu a la ciutat, i 2.500 joves educadors i educadores que duen a terme la seva tasca de manera voluntària i no remunerada.

La seva distribució territorial és desigual, mentre més de la meitat d’aquestes federacions es troben concentrades en només 12 barris, hi ha 23 barris més sense cap entitat d’aquest tipus. Quant al cost i a les ajudes, les famílies d’1 de cada 7 infants que van al cau, a l’esplai o al centre juvenil rep suport econòmic individual per afrontar la quota de l’entitat.

L’associacionisme educatiu participa en xarxes del seu entorn proper i dinamitza la vida comunitària organitzant activitats socials i culturals. El 62% de les entitats declaren formar part de xarxes d’entitats juvenils al seu entorn i el 34% de les veïnals.  El 78% de les entitats participa en activitats veïnals i populars del calendari festiu, i un 53% coorganitzen durant l’any altres activitats amb entitats del seu entorn.

“Es tracta doncs d’un dels espais associatius més rellevants de la ciutat, on es participa de la vida comunitària de l’entorn i es democratitza l’accés de totes les persones a través d’ajudes” com valora el Centre de Recursos per a les Associacions Juvenil de Barcelona (CRAJ) en la presentació de l’informe al seu web.

L’informe inclou també dades de l’evolució històrica en el conjunt de la ciutat i l’aplicació de protocols de prevenció i abordatge de l’abús i la violència i analitza la situació envers els locals des de la perspectiva de la titularitat, l’adequació i la valoració d’aquests per part de les entitats. Es pot llegir en aquest enllaç i/o veure’n el vídeo-resum.

Les federacions que integren l’Espai d’Associacionisme Educatiu del CJB i que han participat de l’estudi són: Acció Escolta de Catalunya, Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Esplais Catalans, Federació Catalana de l’Esplai, Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya i Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans – Fundació Pere Tarrés.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari