'#RavalKm0' il·lumina els barris de Ciutat Vella

Colectic-comunitari
Les llums de #RavalKm0 representen diferents imatges de veïnes dels barris de Ciutat Vella. Font: La Traginera. Font: La Traginera
Les llums de #RavalKm0 representen diferents imatges de veïnes dels barris de Ciutat Vella. Font: La Traginera.

'#RavalKm0' il·lumina els barris de Ciutat Vella

Colectic-comunitari

Resum: 

La Traginera va rebre més d'un centenar de sol·licituds de comerciants i entitats interessades en acollir els arcs de llum d'aquest Nadal.

Aquest any, el projecte d’il·luminació '#RavalKm0' ha agafat el camí de l’autogestió per donar visibilitat a la feina comunitària al districte de Ciutat Vella, a Barcelona. Els llums '#RavalKm0' s’han posat a disposició de la ciutadania i de les entitats dels barris, com un bé comú urbà.

Fins ara, la proposta d’il·luminació nadalenca de la ciutat de Barcelona estava dirigida exclusivament a comerciants i associacions de comerciants, per tant, deixant fora a iniciatives de caire comunitari, social o innovador. Davant aquesta situació, des de La Traginera, la comunalitat urbana de Ciutat Vella, es va decidir que aquest any els llums de '#RavalKm0' no es muntarien en el marc d’il·luminació de la ciutat.

El projecte '#RavalKm0' porta anys treballant gràcies a l’energia comunitària i, des de La Traginera, expliquen que "enguany, es volia que tothom tingués dret a tenir un llum de Nadal al seu balcó, aparador o espai". Per aquest motiu, des de la comunalitat urbana de Ciutat Vella es va iniciar una convocatòria oberta per a veïnatge, entitats i col·lectius de tot el districte de Ciutat Vella.

La comunitat va respondre molt activament i es van rembre més d'un centenar de sol·licituds, el que suposava al voltant de dos-cents llums de Nadal, un nombre molt per sobre dels llums disponibles. Des de La Traginera asseguren que estan "molt agraïdes de la participació i l’empenta de totes les persones que han apostat pel projecte per il·luminar de manera autogestionada els nostres barris".

Davant l'allau de peticions, es van haver de gestionar les necessitats i recursos disponibles per iniciar l’entramat que suposava il·luminar el districte. "Aquest any no hem pogut arribar a les peticions del veïnatge per falta de recursos i necessitats de suport tècnic i logístic", expliquen les entitats impulsores de La Traginera, "però, en canvi, sí que hem pogut mantenir col·laboracions d’espais, equipaments i entitats on s’han instal·lat els llums de '#RavalKm0'".

Les llums al districte de Ciutat Vella

Divuit de les entitats de caire social, comunitari i equipaments públics que van participar a la convocatòria oberta han rebut un llum de Nadal per a les seves instal·lacions. A més, enguany també la Universitat de Barcelona s’ha sumat al projecte per il·luminar espais exteriors de l’edifici històric a Plaça Universitat amb llums de '#RavalKm0' i d’aquesta manera donar suport a iniciatives de proximitat.

Els llums de Nadal 'RavalKm0' també estaran penjats a espais públics com el carrer Robadors, al voltant de la Plaça Universitat, de la Plaça del Àngels i en equipaments com La Capella, La Filmoteca, el Liceu o l’Hotel Espanya. Podeu descobrir les ubicacions dels llums de '#RavalKm0' del 2023 en aquest un plànol.

Producció de llums de Nadal a Torre Baró

Un dels objectius del projecte '#RavalKm0' és desestacionalitzar els llums, que no només s’utilitzin durant l’època de Nadal, si no durant tot l’any, i que el projecte sigui replicable a altres territoris. Alhora, la iniciativa busca també implicar el teixit local, el veïnatge i les comunitats a través de propostes d’il·luminació artística per dur a terme formacions ocupacionals, producció de llums de Nadal i dinamització econòmica.

En aquesta edició s'ha aconseguit ampliar l’abast de la iniciativa a tot el districte de Ciutat Vella, més enllà del Raval, origen del projecte. D’altra banda, el projecte ha estat acollit també al barri de Torre Baró, on el veïnatge ha dissenyat i produït tretze nous arcs de llum inspirats en la història del barri. Aquests llums il·luminaran per primera vegada la part mitjana i alta de Torre Baró, un desig complert gràcies a l’entusiasme de les veïnes i amb el suport del Centre Obert de Càritas i del Pla de Barris.

Des de La Traginera, afirmen que volen tornar l’any vinent "amb més força, més suport i recursos per arribar a totes les peticions rebudes i il·luminar tots els barris de Ciutat Vella".

Afegeix un comentari nou