‘Sant Jordi a tota màquina’: una campanya feminista, solidària i sostenible

Colectic-comunitari
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Una de les membres de la Xarxa de Dones Cosidores amb les bosses portallibres de Sant Jordi. Font: Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona. Font: Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona
Una de les membres de la Xarxa de Dones Cosidores amb les bosses portallibres de Sant Jordi. Font: Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona.
Més de 60 dones passen cada setmana pel taller, totes amb diferents implicacions però amb el sentiment de pertànyer a aquesta Xarxa de Dones Cosidores. Font: Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona. Font: Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona
Més de 60 dones passen cada setmana pel taller, totes amb diferents implicacions però amb el sentiment de pertànyer a aquesta Xarxa de Dones Cosidores. Font: Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona.

‘Sant Jordi a tota màquina’: una campanya feminista, solidària i sostenible

Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Colectic-comunitari

Resum: 

La Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona impulsa, per tercer any consecutiu, la seva campanya estrella, a més de presentar un fanzín.

La Xarxa de Dones Cosidores va sorgir a Barcelona fa gairebé quatre anys i, des de fa tres, impulsen la iniciativa 'Sant Jordi a tota màquina', que consisteix en l'elaboració de bosses portallibres i el regal d'un llibre sorpresa amb cadascuna d'elles. Es tracta de la seva campanya estrella, ja que els beneficis que obté el col·lectiu es destinen al seu propi desenvolupament, ja sigui per millorar el seu taller, comprar maquinària o costejar algun viatge.

A més, enguany la Xarxa de Dones Cosidores fa coincidir aquesta campanya amb la presentació del fanzín 'Mamá folla', que formarà part de la festa que organitzaran al seu taller (carrer del Canigó, 137) el pròxim 14 d'abril.

El projecte compta amb el suport tècnic de la Cooperativa Etcèteres i la Fundació Pare Manel i el suport econòmic de la Direcció de Serveis d'Acció Comunitària, Barcelona Activa i els Departaments d'Igualtat i Feminismes i Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

Des de Xarxanet hem parlat amb Antonela Tossici, tècnica del projecte, per saber més sobre aquesta iniciativa.

En què consisteix la campanya 'Sant Jordi a tota màquina'?

La campanya de 'Sant Jordi a tota màquina', és la campanya estrella de la Xarxa de Dones Cosidores. La Xarxa normalment es dedica a la producció per a tercers i, per Sant Jordi, el grup motor decideix fer aquesta campanya per a fer millores al taller, comprar maquinària o, fins i tot, costejar un viatge exploratori d'experiències de l'economia social i solidària, feministes o del tèxtil. Aquest any anirem a Granada amb aquesta campanya!

Què inclouen els lots de 'Sant Jordi a tota màquina'?

La campanya consisteix en la venda d'un portallibres confeccionat per nosaltres i un llibre sorpresa, ja sigui infantil o d'adults. Tots els llibres són nous i han estat donats per editorials i els portallibres – que són una mica 'portatot', perquè se'ls hi pot donar moltes utilitats – estan fets de teixits reciclats, que també són nous de fàbrica, però que es llançarien si no fos perquè nosaltres els recuperem i els hi donem una segona vida. D'aquesta manera, tots els portallibres són únics i diferents.

A les bosses portallibres veiem una frase que diu 'no hi haurà llibre amb prou pàgines per explicar la nostra història'. Per què l'heu escollit per ocupar un lloc tan protagonista?

Aquesta frase va sorgir a la primera edició de la campanya i va quedar com el lema de la mateixa. A més, va acompanyada per una dragona il·lustrada per la Zara Zetouni, filla d'una de les Dones Cosidores.

Ens sentim tan identificades amb la frase perquè des del dia fundacional de la Xarxa, el 13 de desembre de 2019, vam viure amb tanta intensitat aquest projecte, que sembla que sempre tenim una novetat per explicar: des de les trobades de cosidores, fins a la iniciativa 'Mascaretes en Xarxa' amb la que vam confeccionar més de 30.000 mascaretes durant la pandèmia, passant pels nostres viatges, i un llarguíssim etcètera.


És el tercer any que feu la campanya, com l'encareu?

Aquesta tercera edició tenim més feina de la que és habitual. Per primera vegada, fem una festa de llançament de campanya al nostre taller on es podrà comprar el portallibres amb un llibre.

A més, enguany també estarem al carrer el dia de la diada a la nostra pròpia paradeta, al carrer Enric Granados, i a la Diagonal. I, per si no fos prou, estarem presents a les paradetes d'Òmnium Cultural.

Parleu-nos de la festa de llançament que esteu preparant pel dia 14 i de la presentació del fanzín 'Mamá folla'.

Estem molt il·lusionades amb la festa! I, a més, aquest any també presentem un fanzín.

Tot plegat parteix de la nostra vinculació amb el Club de Lectura Feminista d'Accions Fem, que duu a terme la seva activitat a la Biblioteca de Roquetes, i on totes les membres són seguidores del fanzín 'Mamá Folla'. És per aquest motiu que hem convidat a l'autora, Silvia Allende, que vindrà des de Bilbao a presentar l'obra a Barcelona. Parlarem sobre dones, maternitats, sexualitat i desig.

Com sorgeix la Xarxa de Dones Cosidores i qui la conforma?

La Xarxa de Dones Cosidores som grups de costura de diferents barris de Barcelona que en vam unir per fer-nos més fortes, més visibles i per a generar un projecte d'economia comunitària. Som dones excloses del mercat per diferents motius: malalties, edatisme, càrregues familiars, origen, barreres lingüístiques, dificultat de conciliació horària, etc. Però, tot i aquesta exclusió, encara tenim capacitat productiva i ganes de fer coses al nostre ritme per a no quedar fora de l'economia ni la societat.

Quines tasques feu, més enllà de Sant Jordi?

Rebem els encàrrecs de confecció i serigrafia i atenem comandes grans i petites. També fem formacions, al nostre taller i altres barris, sobre costura inicial, costura creativa, reciclatge de roba, patronatge i dinamització d'espais de costura.

A banda de la producció i les formacions, fem activitats comunitàries com 'El Repunt d'Horta', un espai per fer reptes de costura per a veïnes del barri d'Horta, i dones de diferents barris que sàpiguen cosir i vulguin tenir un espai obert de costura. També acollim a un grup de dones derivades dels Serveis Socials d'Horta i fem una formació de costura per a elles.

Els encàrrecs de bosses portallibres es poden fer a través del perfil d'Instagram de la Xarxa de Dones Cosidores o escrivint al correu hola@donescosidores.org.

Afegeix un comentari nou