Tallers per qüestionar la masculinitat hegemònica i prevenir la violència masclista entre el jovent
La Fundació Surt i l’Associació El Taller han dut a terme aquesta activitat a tres instituts catalans, en el marc del projecte europeu ‘Engaged in Equality’.
Totes les dades assenyalen que augmenten els casos de violència masclista entre menors d’edat. El 2022, els judicis a menors de divuit anys per delictes de violència contra la dona van repuntar un 18,6% respecte a l’any anterior, segons l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial. Així, les xifres evidencien una tendència a l’alça tant en el nombre de denúncies que impliquen a menors, com en el de víctimes i sentències condemnatòries.
Si parlem de violències sexuals, també són cada cop més habituals entre el jovent menor d’edat. Així ho fan palès les dades dels Mossos d’Esquadra, recollides pel diari Ara, que indiquen que el 38% de les víctimes ateses l’any passat per agressió sexual tenien menys de divuit anys. A més, el 12,7% de les agressions les van cometre adolescents, molts d’ells, menors de catorze anys.
Agressions com la que va patir una nena de només onze anys a un centre comercial de Badalona per part d’un grup d’adolescents, el març d’aquest any, han situat al focus mediàtic la problemàtica de l’increment de la violència sexual entre el jovent.
Davant d’aquest context, en què la violència masclista ha esdevingut un fenomen estès entre l’adolescència, la tasca de sensibilització i prevenció durant aquesta etapa del cicle vital esdevé fonamental per contribuir a erradicar el problema. Així ho entenen des de la Fundació Surt, que en els darrers mesos ha dut a terme, juntament amb l’Associació El Taller, una sèrie de tallers de sensibilització i prevenció envers les violències masclistes.
Sessions a instituts per educar sobre els efectes nocius de la masculinitat hegemònica
Es tracta d’una iniciativa que s’emmarca en el projecte europeu ‘Engaged in Equality’, adreçat a qüestionar el model de masculinitat hegemònica i implicar als nois adolescents en l’eliminació de la violència masclista i la promoció de la igualtat de gènere, i s’ha implementat a tres centres educatius catalans.
Durant el darrer trimestre, l’alumnat de segon d’ESO dels instituts Caterina Albert (El Clot), Baix Montseny (Sant Celoni) i Salvador Dalí (El Prat) s’ha beneficiat, al llarg de quatre sessions i en formats mixtes i no mixtes, d’aquests tallers, que tenen com a objectius “sensibilitzar sobre els efectes nocius de la masculinitat hegemònica entre els nois, promoure models de masculinitat positius i diversos, fomentar la seva participació activa per caminar cap a una igualtat de gènere real i efectiva, així com empoderar les noies i crear cercles de confiança entre elles”, expliquen des de Surt.
Tenim en marxa un projecte europeu per qüestionar la masculinitat hegemònica i implicar els nois adolescents en la prevenció de la #violènciamasclista https://t.co/40VTcYtVnR pic.twitter.com/U4PGQGaywE
— Fundació Surt (@Fundacio_Surt) August 18, 2023
Pel que fa a les sessions en mixtes, nois i noies han treballat braç a braç, sota la guia de les professionals de Surt i l’Associació El Taller, per fomentar l’intercanvi, el diàleg i la cooperació amb el propòsit de bastir conjuntament relacions equitatives.
La tasca de sensibilització entre el jovent per reduir l’impacte de la violència masclista és la clau de volta si volem construir una societat lliure d’aquesta xacra. Més tenint en compte, com apunta la Fundació FAD Juventud en el seu informe titulat ‘Culpables hasta que se demuestre lo contrario’, que entre els adolescents espanyols creix el sentiment antifeminista i el discurs que nega la violència masclista.
“En els darrers anys estem assistint a un replegament antifeminista entre els adolescents, que consideren que el feminisme ha imposat un pensament únic”, adverteix la fundació a l’estudi qualitatiu, que ha recopilat les conclusions d’entrevistes a joves d’entre catorze i disset anys, expertes en gènere i tallers de cocreació amb jovent.
Vuit joves seleccionats per a la segona fase del projecte
Amb tot, la iniciativa de Surt i l’Associació El Taller no s’acaba amb aquests tallers, sinó que continuarà en una nova fase del projecte, en què vuit joves dels tres instituts, seleccionats durant aquestes sessions, implementaran tallers entre iguals als seus centres. A més, es crearà una campanya de difusió i els joves participaran en una trobada europea amb adolescents provinents d’altres països participants en el projecte europeu ‘Engaged in Equality’.
En aquesta segona fase del projecte, els objectius marcats consistiran a desarticular els rols de gènere tradicionals, posant especial atenció a superar la masculinitat hegemònica, implicar els adolescents en la lluita contra la violència masclista i, alhora, capacitar les noies per identificar els riscos de la masculinitat hegemònica i empoderar-se per reconèixer i rebutjar comportaments abusius.
La Fundació Surt coordina aquesta iniciativa dins del programa 'Ciutadania, Igualtat, Drets i Valors' de la Unió Europea, i s’ha dut a terme basada en els aprenentatges del projecte europeu ‘Play it for change’, que també gestiona l’entitat i cerca principalment educar i sensibilitzar la població adolescent sobre els estereotips de gènere a través de la música i l’audiovisual.
Més enllà d’això, ‘Engaged in Equality’ posarà en marxa més activitats, com la creació d’eines pràctiques per a professionals de l’educació, més tallers formatius per prevenir la violència masclista i la masculinitat hegemònica i tot un ventall d’accions per conscienciar els nois i empoderar les noies davant d’una problemàtica que és estructural en les societats patriarcals.
La proposta se suma a altres iniciatives, cada cop més nombroses, centrades a combatre la violència masclista d’arrel i fer trontollar la masculinitat hegemònica. A tall d’exemple, la Fundació Antisida de Lleida ha creat una guia didàctica per fomentar masculinitats més lliures i trencar estereotips.
Igualment, des del 2021, l’Ajuntament de Barcelona té en marxa el Centre de Masculinitats Plural, adreçat a la població masculina que vol fer canvis cap a models relacionals més oberts, respectuosos i saludables. En el seu primer any, l’equipament ha atès més de 2.800 persones.
Afegeix un nou comentari