Àmbit de la notícia
Comunitari

Una consulta interpel·la el jovent de Barcelona perquè digui la seva sobre els temes de ciutat

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La iniciativa, promoguda per l’associació ‘El Meu Primer Vot’, traslladarà a les alcaldables l’opinió i les propostes de les joves en un fòrum en línia.
    La iniciativa, promoguda per l’associació ‘El Meu Primer Vot’, traslladarà a les alcaldables l’opinió i les propostes de les joves en un fòrum en línia. Font: Unsplash (Llicència CC). Font: Unsplash (Llicència CC)
  • La majoria de les alcaldables s'han compromès a escoltar i debatre les opinions i propostes del jovent.
    La majoria de les alcaldables s'han compromès a escoltar i debatre les opinions i propostes del jovent. Font: Unsplash (Llicència CC). Font: Unsplash (Llicència CC)
  • El procés participatiu i consultiu d''El Meu Primer Vot' va dirigit a adolescents barcelonines d’entre 13 i 17 anys. Font: Unsplash (Llicència CC).
    El procés participatiu i consultiu d''El Meu Primer Vot' va dirigit a adolescents barcelonines d’entre 13 i 17 anys. Font: Unsplash (Llicència CC). Font: Unsplash (Llicència CC)

La iniciativa, promoguda per l’associació ‘El Meu Primer Vot’, s'ha tirat endavant coincidint amb les eleccions municipals del 28 de maig i traslladarà a les alcaldables l’opinió i les propostes de les joves en un fòrum en línia.

Què pensa el jovent de les Superilles? Està satisfet amb el servei de neteja a Barcelona? Creu que és una ciutat segura? Considera que s’està gestionant bé la massificació turística que pateix la capital catalana? Aquestes i altres qüestions vitals per a la ciutat són les que respondran les persones joves de Barcelona en el marc del segon procés participatiu i consultiu, dirigit a adolescents que ha posat en marxa l’associació ‘El Meu Primer Vot’ durant aquest mes d’abril. 

La seguretat, la neteja o la pressió turística, entre altres, són temes que ben segur seran centrals a la campanya electoral de cara als comicis municipals del 28 de maig a Barcelona, i sobre els quals massa sovint no coneixem què en pensa el jovent de la ciutat. Per posar-hi remei, la iniciativa d’‘El Meu Primer Vot’ vol interpel·lar les joves amb el propòsit de donar-les veu, deixar de tractar-les com a agents secundàries de la presa de decisions públiques i reforçar el seu múscul ciutadà.

“Creiem fermament que la ciutadania s’ha de practicar, com passa amb les matemàtiques, l’art o l’esport; i la realitat és que això no s’està fent, al contrari, ens manca apostar per formació en ciutadania”, explica a Xarxanet l’Alejandro Kemp, director d’‘El Meu Primer Vot’, qui cita com a exemple d’això que aquest aprenentatge “no forma part del currículum escolar”.  

Amb tot, un dels principals actius del projecte és que l’opinió i les propostes del jovent no cauran en oïdes sordes i tindran resposta per part de les candidates a l’alcaldia de Barcelona, la majoria de les quals ja s’han compromès a escoltar, comentar i debatre en un fòrum en línia que se celebrarà durant la primera setmana de maig.

  

Les alcaldables respondran a les inquietuds del jovent i debatran les seves propostes

Així, de l’1 al 30 d’abril, totes les joves d’entre tretze i disset anys que visquin, estudiïn o treballin a Barcelona i tinguin ganes de participar en la iniciativa poden fer-ho en el marc de la segona Consulta d’Adolescents d’‘El Meu Primer Vot’. En el qüestionari, hauran de donar el seu parer sobre assumptes com la seguretat de la ciutat, la neteja, les superilles, el turisme i programes de l'Ajuntament com el Konsulta’m i el Punt Lila

A més, se les instarà a assenyalar quin és el problema més urgent que, segons elles, hauria de resoldre el pròxim alcalde o alcaldessa de la ciutat i, en darrer terme, podran emetre un vot simbòlic a la candidatura a l’alcaldia –o a cap d’elles– que creguin que millor representa la seva idea de ciutat. 

Tot plegat, insisteix Kemp, ha de servir per reforçar el concepte de ciutadania entre el jovent, “que porta intrínsecs valors com la participació, la implicació, la tolerància o l'avaluació de les polítiques públiques, entre altres, però requereix exercici perquè no quedi atrofiat i de tot plegat en resultin persones més permeables a la manipulació”.

Alcaldables com Jaume Collboni (PSC), Xavier Trias (Junts), Ernest Maragall (ERC), Eva Parera (Valents), Daniel Sirera (PP), Basha Changue (CUP) i Gonzalo de Oro-Pulido (VOX), qui encapçalen candidatures barcelonines a les eleccions del pròxim 28 de maig, ja han expressat el seu suport a la idea d’‘El Meu Primer Vot’ i s’han compromès a implicar-s’hi perquè l’opinió del jovent es tingui en compte. 

Davant de la bona resposta de les candidates a l’alcaldia de Barcelona –només Ada Colau, fins al moment, ha declinat participar en la iniciativa– les organitzadores han decidit promoure la consulta sota el lema ‘Qui diu que els polítics no escolten els adolescents?’ Aquesta pregunta retòrica també serveix com a encapçalament d’una sèrie de vídeos que les alcaldables han gravat per animar les adolescents a prendre part del procés participatiu i expressar el seu punt de vista sobre aspectes clau per al present i futur de la ciutat. 

Un cop finalitzada la consulta, ‘El Meu Primer Vot’ en sistematitzarà els resultats i entregarà les conclusions a les caps de llista. A continuació, l’entitat organitzarà un fòrum en línia amb la participació de les candidates en què les aspirants a dirigir la ciutat debatran al voltant de les respostes i propostes del jovent, exposaran el seu projecte per a la capital catalana i discutiran sobre els aspectes que més preocupen les joves. 

El fòrum, previst per a la primera setmana del mes de maig, estarà moderat per l’Aina Salvador i el Guillem Varela, estudiants de periodisme de la Universitat Pompeu Fabra i voluntàries de l’associació ‘El Meu Primer Vot’. A més, com ha fet amb totes les activitats que ha dut a terme l’entitat, la pedagoga catalana i membre del Consell Escolar de Catalunya, Coral Regí Rodríguez, s’ha encarregat de supervisar tot el procés.  

La segona consulta que organitza ‘El Meu Primer Vot’

Aquesta consulta vol donar continuïtat a la primera que l’associació va organitzar el maig de l’any passat sobre qüestions d’actualitat, en què van participar més de 700 persones joves d’arreu de Catalunya. Així, entre altres, les adolescents es van mostrar majoritàriament en contra de la imposició del 25% de castellà a les aules catalanes (52,2%), àmpliament a favor que les menors migrants no acompanyades gaudeixin dels mateixos drets que la resta de joves (85,4%) o contràries a l’espionatge a les representants polítiques catalanes per part de l’Estat (65,3%), entre altres. 

Precisament, una de les qüestions que es plantejava a l’enquesta era si el jovent creu que es té en compte la seva opinió a l’hora de decidir sobre assumptes que l’afecten. Més del 87% de les persones joves –una majoria aclaparadora– van respondre que no. Certament, el resultat fa palesa la necessitat de millorar els mecanismes de participació de les joves, les eines per fer sentir la seva veu i combatre la desafecció política.

“És una evidència, i hi ha estudis que ho apunten clarament, que la nostra societat no té prou en consideració l'opinió de les joves, al contrari, resten invisibilitzades i tapades per un adultocentrisme molt accentuat”, assegura Kemp, qui afegeix que “estem prenent decisions que afecten el jovent sense tenir-lo en compte”.  

Totes aquestes qüestions formen part dels objectius de l’associació ‘El Meu Primer Vot’, una entitat catalana que cerca col·laborar en la formació ciutadana i la participació en l’esfera pública d'adolescents i joves. Per fer-ho, l’associació promou processos participatius dirigits al jovent i treballa per reforçar la seva veu col·lectiva. Tot plegat, amb l’ajuda de persones voluntàries de Catalunya i Xile, expertes en àmbits com la participació, l’educació, la investigació i els drets digitals, entre altres. 

“Volem contribuir a crear una ciutadania cada cop més conscient, compromesa i crítica, i proporcionar eines perquè tingui millors arguments a l'hora de prendre decisions, debatre i conversar, més enllà de les preferències polítiques de cadascú”, rebla Kemp. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari