Una iniciativa ciutadana anima a compartir WIFI amb escolars
El 14 d'abril els centres educatius reprendran el curs de forma virtual. La iniciativa ciutadana #CompartimWIFI pretén lluitar contra la desigualtat i que tot l'alumnat tingui accés a la xarxa.
Des que es van tancar escoles el 13 de març, cada centre ha adoptat diferents maneres de fer. Alguns han fet classes virtuals amb l'alumnat, altres els han posat deures. Ara, però, ja se sap que a la tornada de les vacances de Setmana Santa el curs es reprendrà de manera telemàtica. El professorat haurà d'impartir les matèries en línia i l'alumnat necessitarà un ordinador o algun dispositiu i connexió a Internet.
Escoles, AMPA, entitats... han denunciat que algunes famílies no disposen d'aparells ni d'accés a Internet. Per minimitzar aquesta bretxa digital s'han posat en marxa diferents iniciatives, com ara, #CompartimWiFI.
Es tracta d'una iniciativa ciutadana que s'ha estès per la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i Catalunya i que anima la ciutadania a compartir la seva connexió WIFI amb escolars que viuen a prop. Ajuntaments, associacions de famílies d'alumnes, xarxes de suport mutu... s'han sumat a la iniciativa i l'estan promovent als seus barris i municipis.
La proposta és obrir la WIFI entre les 10.00 i les 14.00 hores perquè infants i joves de l'escala que no tinguin accés a Internet puguin consular el correu electrònic, descarregar-se les tasques escolars i connectar-se amb l'exterior. Perquè veïns i veïnes que ho necessitin se n'assabentin, se suggereix penjar un avís a la porteria o a l'ascensor.
Com compartir WIFI de forma segura?
La crida #CompartimWIFI suggereix obrir la connexió i fer-ho saber públicament. Això, però, dona peu a qualsevol veí o veïna a fer servir l'accés. Per evitar que qualsevol persona se n'aprofiti, la millor opció és contactar directament amb les famílies veïnes amb fills i filles en edat escolar i preguntar si necessiten connexió a Internet.
El desenvolupador web Fèlix Casanellas ha donat a Twitter unes claus per poder participar en aquesta campanya de forma segura. Explica, per exemple, que, perquè les persones que es connectin a la WIFI no pugui modificar-ne la configuració, cal canviar la contrasenya d'accés a l'encaminador (router) que ve de fàbrica.
Si es fa servir Windows, aconsella indicar a l'equip que la xarxa passa de 'privada' a 'pública' en els moments en què es comparteix. Així es bloquejaran les funcionalitats de compartir impressores i unitats de disc i quedaran protegits davant possibles males praxis dels visitants.
També calen ordinadors i tauletes
La falta de connectivitat no és l'única dificultat que poden trobar infants de famílies vulnerables. N'hi ha que no tenen ordinadors o dispositius per poder seguir el curs des de casa. Per això, hi ha entitats que han posat fil a l'agulla i estan promovent campanyes per fer arribar ordinadors a infants i joves que els necessitin.
El projecte Labdoo estima que calen més de 1.000 aparells per poder cobrir aquestes necessitats i ha posat en marxa una campanya perquè la ciutadania doni els aparells antics que ja no facin servir. Seran aprofitats per estudiants sense recursos.
La Fundació Surt ha llançat una campanya molt semblant, sota el lema 'Garantim l'escola telemàtica a totes les famílies'. Fa una crida a persones, entitats i empreses perquè donin ordinadors portàtils i tauletes a infants i joves que les necessitin per estudiar. Des de l'entitat, que treballa per l'apoderament personal, econòmic i col·lectiu de les dones, expliquen que han començat pels infants, però que, a més, existeix la bretxa digital de gènere i que moltes dones també tenen aquesta necessitat per poder-se formar.
Amb ordinador i connexió, no acaben les desigualtats
Que els infants i joves més vulnerables comptin amb un aparell i puguin accedir a la xarxa de franc redueix la bretxa digital, però no la supera del tot. És també important el suport familiar que tenen els i les alumnes. Si pares i mares no saben llegir o no tenen temps per dedicar-hi, aquests infants continuaran tenint mancances per a l'aprenentatge.
En aquest sentit, Miquel Àngel Essomba, director de la càtedra d’Educació Comunitària – UAB, proposa en un article publicat al Diari de l'Educació, que el professorat ofereixi orientació directa a les famílies sobre l’aprenentatge de l’alumnat durant el confinament i que es creïn grups de suport mutu entre famílies.
Afegeix un nou comentari