Crida per donar ordinadors portàtils antics a persones sense accés a la tecnologia

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'objectiu de Labdoo és tancar la bretxa digital. Font: @Labdoo_org
L'objectiu de Labdoo és tancar la bretxa digital. Font: @Labdoo_org
1.171 escoles d'arreu del món s'han beneficiat d'aquesta iniciativa Font: Labdoo
1.682 escoles d'arreu del món s'han beneficiat d'aquesta iniciativa Font: Labdoo
 Font:
Labdoo estima que a Catalunya es necessiten més de 1.000 aparells. Font: CC

Crida per donar ordinadors portàtils antics a persones sense accés a la tecnologia

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El projecte Labdoo, que té com a objectiu tancar la bretxa digital, estima que a Catalunya es necessiten més de 1.000 aparells per poder cobrir les necessitats d’alumnes i persones refugiades durant el confinament.

El confinament ha deixat al descobert una situació de desigualtat no tan evident fins ara: la bretxa digital existent a Catalunya. El tancament de les escoles i altres centres educatius ha obligat els estudiants a continuar amb la seva formació telemàticament. No obstant això, no tothom compta amb portàtils o tauletes a casa per estudiar o, si els tenen, se'ls apropien pares i mares per treballar. Per pal·liar aquesta situació, el projecte Labdoo recull aparells electrònics antics per donar-los a persones que no tenen accés a la tecnologia.

Una de les voluntàries del projecte, l'Elena Parpal, explica que cada any es renoven uns 400 milions d’ordinadors i tauletes a tot el món. "Pensem que amb això, si els aprofitem i li donem una segona vida, podem cobrir les necessitats de tots els nens i nenes del món", manifesta sobre la tasca d'una iniciativa col·laborativa promoguda per Jordi Ros el 2010 que ja ha arribat a 135 països i ha donat 16.265 aparells.

"Amb el confinament hi ha hagut moltes peticions d'ordinadors d’escoles, instituts i centre de menors de Catalunya", explica Parpal. Labdoo estima que a Catalunya es necessiten més de 1.000 aparells electrònics. "Hi ha molta feina a fer aquí i tenim falta d’ordinadors", explica. Labdoo ha fet una crida a través de les xarxes socials perquè la gent doni els seus aparells antics perquè puguin ser reutilitzats i usats per estudiants sense recursos.

Tot i que la necessitat d'aparells és urgent a causa del confinament, i que el 14 d'abril el curs escolar es reiniciarà a Catalunya de forma telemàtica, des de Labdoo s'és conscient de la dificultat d'arribar a l'objectiu a curt termini. "Aspirem a tancar la bretxa digital a llarg termini, pas a pas", explica Parpal. "Tenim molts voluntaris i voluntàries, i ara els tenim una mica parats, ja que tenim molta feina però pocs ordinadors", afegeix la voluntària de Labdoo.

Portàtils reutilitzats a tot el món

El procés per dur a terme la donació es fa a través de la seva plataforma. "És una web que posa en contacte les persones que donen els aparells amb voluntaris i voluntàries de Labdoo, com ara la persona que saneja l'ordinador per esborrar el seu contingut i afegir-hi un programari de codi lliure amb aplicacions educatives, així com la persona que aprofita altres viatges, per exemple de vacances, per portar els aparells als països on els necessiten", explica Parpal.

Algunes de les persones voluntàries que sanejen els ordinadors són estudiants d'educació secundària que realitzen aquesta activitat dins d'assignatures com Tecnologia. Tal com assenyalen des de lbadoo, la neteja de l'ordinador es fa d'una forma 100% eficient i segura. El programari que s'instal·la, a més, és adequat per ordinadors antics.

Si tens algun aparell electrònic que vulguis donar, pots posar-te en contacte a través del web de Labdoo amb altres voluntaris i voluntàries. Si tens algun dubte o pregunta, pots contactar amb Labdoo a través de les seves xarxes socials o a l'adreça de correu electrònic labdoo-team-catalunya@labdoo.org.

Afegeix un comentari nou