Àmbit de la notícia
Comunitari

Una nova guia per a l’ús de la comunicació no sexista i inclusiva amb infants

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • Es tracta d’un document molt visual, amb exemples, consideracions i recomanacions precises.
    Es tracta d’un document molt visual, amb exemples, consideracions i recomanacions precises. Font: Ksenia Chernaya (Pexels)
  • Es tracta d'una guia útil per a centres educatius i entitats de lleure.
    Es tracta d'una guia útil per a centres educatius i entitats de lleure. Font: Escoles Coeducatives

La coordinadora de comissions Escoles Coeducatives, integrada dotze escoles públiques de Sant Cugat del Vallès, treballa per fer front la discriminació als centres educatius.

Parlar d’’equip docent’ en comptes de ‘professors’, o fer ús del genèric ‘monitoratge’ en comptes de ‘monitors’. Aquestes són algunes de les pautes que proposa la nova ‘Guia per una comunicació no sexista i inclusiva a les escoltes’, impulsada per la coordinadora de comissions Escoles Coeducatives. La nova eina ha estat dissenyada i consensuada amb el professorat dels centres públics de Sant Cugat del Vallès amb l’objectiu d’oferir un recurs de fàcil consulta i centrat en l’educació.

“L’escola no és neutra i juga un paper bàsic en la socialització i la transmissió de valors”, asseguren des de la coordinadora. Tal com resa la guia, per tal de construir una societat més justa i igualitària, és necessari erradicar les idees preconcebudes

Destaquen la importància de prestar atenció a la manera en què les persones eudcadores es comuniquen amb els infants i els joves, amb la finalitat d'eliminar els estereotips i prejudicis de gènere. Des d’Escoles Coeducatives reiteren que és imprescindible que es detectin els estereotips associats als rols 'masculí' i 'femení', tot prenent mesures per qüestionar-los i eliminar-los tant del comportament com del llenguatge.

La guia és un document altament visual que ofereix recomanacions precises, exemples i consideracions per incorporar la comunicació no sexista en diferents àmbits, com ara les aules, els patis, els materials audiovisuals i didàctics, els contes, les comunicacions, entre altres. 

 

Les escoles públiques de Sant Cugat del Vallès, impulsores de la guia

La guia ha estat elaborada per politòloga especialitzada en gènere i polítiques públiques, Mar Camarasa, i la llicenciada en Ciències de la Comunicació, especialista en educació per a la transformació social i il·lustradora, Clara Sánchez. Totes dues formen part d'Escoles Coeducatives, i han rebut les aportacions i el consens del professorat CLIC (Coordinació de Llengua, Interculturalitat i Cohesió social) de les escoles i instituts públics de Sant Cugat del Vallès en una sessió de treball.

Escoles Coeducatives la formen la Coordinadora de Comissions de Gènere, Coeducació i Feminismes de les Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) de les escoles públiques de Sant Cugat del Vallès. Des de maig del 2019, treballa conjuntament amb mestres per incorporar la coeducació i la perspectiva de gènere als centres.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari