10 actes de cultura popular per Sant Magí que no et pots perdre

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Les festes de Sant Magí 2023 arrencaran amb la 8a Trobada de Gegants i Nanos. Font: Ajuntament de Tarragona
Les festes de Sant Magí 2023 arrencaran amb la 8a Trobada de Gegants i Nanos. Font: Ajuntament de Tarragona
Salutació de les colles castelleres de la ciutat a Sant Magí. Font: Laia Marin
Salutació de les colles castelleres de la ciutat a Sant Magí. Font: Laia Marin
L'aigua, la gran protagonista de les festes de Sant Magí, arribarà a la ciutat, des de Brufaganya, gràcies als portants. Font: Manel Granell
L'aigua, la gran protagonista de les festes de Sant Magí, arribarà a la ciutat, des de Brufaganya, gràcies als portants. Font: Manel Granell

10 actes de cultura popular per Sant Magí que no et pots perdre

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Tarragona celebra les festes de Sant Magí, del 12 al 19 d'agost, amb una programació completa protagonitzada per esbarts, gegants, jocs populars, música tradicional i castells.

Sant Magí, la festa major petita d'agost de Tarragona, ja és aquí. Enguany, del 12 al 19 d'agost, la ciutat celebra aquestes festes en honor al sant vinculat amb Tarragona des d'inicis del segle IV dC. Durant cinc dies, s'espera que la ciutadana surti al carrer i es bolqui amb la farcida programació que s'ofereix des de l'Ajuntament de Tarragona i les entitats de la ciutat: actes tradicionals, espectacles de cultura popular i un grapat d'activitats de tota mena.

Des de Xarxanet us en destaquem deu actes imperdibles de cultura popular i tradicional que podem trobar, pels carrers de la ciutat de Tarragona, durant les festes de Sant Magí.

L'Associació de Geganters del Passeig Torroja i el Club Maginet organitzen la VIII Trobada de gegants i nanos, un acte que s'iniciarà a les 17.30 h amb la plantada a la Rambla Nova, tram del Balcó del Mediterrani. Serà allà des d'on la quarantena de colles que hi participaran sortiran, a partir de les 18.30 h, per encarar un itinerari que els portarà fins al pla de la Seu, passant pel carrer Sant Agustí, el carrer Portalet, la barriada Misericòrdia, el carrer Major, la plaça de les Cols, el carrer Merceria i el carrer Pare Iglésias.

Acompanyats de la Banda de Música dels Rajolers, les colles entraran a la plaça, on es durà a terme una ballada conjunta dels gegants. Per posar punt final a la trobada, totes les figures es desplaçaran fins a la plaça del Rei per fer un esclat final de festa i acomiadar-se de Tarragona.

Una de les activitats familiars més destacades de les festes de Santa Tecla és la representació de la llegenda 'La Cucafera Baixa'. Abans, però, caldrà escollir el cavaller i la princesa, entre un grup de nens i nenes de 6 a 12 anys, perquè protagonitzin els dos papers de la llegenda, per tal de capturar i domesticar la figura del seguici festiu de Tarragona que es va despertar durant les Festes del barri del Port de Tarragona. L'acte és organitzat per Cucafera de Tarragona i AV del Port.

La Colla Castellera Xiquets de Tarragona organitza 'Les músiques del concurs', un concert de música de gralla en el qual sentirem la millor banda sonora que va fer bategar tothom en l’últim Concurs de Castells. De 19.30 h a 20.30 h, la plaça de les Cols acollirà un acte en el qual participaran les tres colles premiades en l'apartat musical del concurs. Així, les gralles i els timbals dels Xiquets de Tarragona, els Grallers Xiquets de Reus i els Grallers i Timbalers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, faran ballar el públic amb els ritmes més actuals i amb els clàssics que no fallen mai.

L'Esbart Dansaire de Tarragona ballarà el Ball Pla de Sant Magí, el 14 d'agost a les 20 h, dins de la novena que es fa en honor del patró de la ciutat a la capella del Portal del Carro. Per commemorar el 40è aniversari de l'Esbart, es vol convidar totes les associacions de la ciutat per compartir-lo i començar així a les festes. La Cobla de la Mitja Lluna serà qui posarà el toc de música, un espectacle que obrirà amb el ball d'entitats, i tot seguit ens farà un petit ball folk que acabarà amb aquesta dansa oberta a tothom que la vulgui ballar.

Durant el 15 d'agost, l'Associació Cultural Moixiganga de Tarragona, duu a terme 'l'Enramada' del carreró de Sant Magí, entre les places de les Cols i de Dames i Vells. Es tracta de l'engalanament d'un petit carrer de la ciutat, que custodia la capelleta votiva del mateix sant, que permet donar visibilitat a l'espai i l'omple de color i olor durant les festes. Les impulsores d'aquesta activitat tradicional, de la qual ja es té constància des del segle XIII, mantenen l'antiga tècnica d'enramar que la ciutadania espera any rere any.

  • Balls d'esbarts (15 i 16 d'agost)

Les ballades dels esbarts de la ciutat no poden faltar per Sant Magí. Així, el 15 d'agost, l'Esbart Santa Tecla representarà 'Les contalles de Sant Magí', un espectacle que mostra la vida del patró de Tarragona, presentada a través de set quadres escènics. Serà a la plaça de la Pagesia, a les 22.30 h. Finalment, el dia 16 d'agost, de 22 a 23 h, a la plaça de la Font, l’Esbart Dansaire de Tarragona presentarà 'Anhels' com a cloenda del seu 40è aniversari. L'espectacle explica com se sentien i s’expressaven els seus fundadors, així com se senten i s’expressen els balladors actuals.

L'Associació Lúdica i Cultural Club Diògenes de Tarragona serà una de les encarregades de posar el toc juganer a aquestes festes de Sant Magí amb 'Jocs de taula a la festa'. L'entitat convida a tothom a gaudir d’una tarda divertida a jugar a jocs de taula d’habilitat o de deducció, cooperatius o competitius, familiars o party, de rols ocults, de gestió de recursos o d’estratègia. L'activitat, que es durà a terme a la plaça de Carles Llorach, de 18 a 20 h, està destinada tota persona major de sis anys. No cal inscripció prèvia per participar-hi.

Diu la llegenda que Sant Magí va fer brollar aigua amb la seva gaiata a les fonts de la Brufaganya per calmar la set als soldats que el volien martiritzar. Per mantenir viva aquesta fita, es duen a terme diversos actes durant el 18 d'agost, vigília de Sant Magí, que s'inicien amb l'entrada a la ciutat dels portants, les cavalleries i els carros enramats, a les 18 h, després de dos dies de camí, des de la Brufaganya, amb milers de litres d'aigua beneïda.

Amb la participació del Seguici de Sant Magí i al ritme de la Banda Unió Musical de Tarragona, que s'incorporaran al llarg de l'itinerari, els portadors arribaran al Portal del Carro, on es durà a terme el repartiment de l’aigua, les mides i els càntirs de la festa.

Un dels moments més esperats de les festes de Sant Magí és la diada castellera. La plaça de les Cols acollirà, a partir de les 12 h, aquesta diada que comptarà amb la participació de les quatre colles castelleres de la ciutat, els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets del Serrallo. L’actuació consta de tres rondes, però la colla que no completi les tres construccions pot arribar a fer dues tandes més, i en la darrera ha d’aixecar construccions superiors a les ja bastides. Els pilars tanquen l’exhibició.

Com cada any, la Professó de Sant Magí tanca la festa Major d'estiu de la ciutat de Tarragona. Amb inici a les 19.30 h al Portal del Carro, la creu processional, realitzarà un itinerari per la ciutat, precedida per integrants del Seguici de la ciutat, i acompanyada per dos cirials, els infants representant la persecució i martiri de sant Magí pels soldats romans, els penons corporatius, els Ministrers de la Ciutat de Tarragona que acompanyen la imatge del sant i el clergat. La Professó finalitzarà a les 20.30 h, també al Portal del Carro.

Afegeix un comentari nou