Àmbit de la notícia
Cultural

10 activitats culturals per combatre un febrer congelat

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • La Festa de Santa Eulàlia se celebra el cap de setmana del divendres 10, dissabte 11 i diumenge 12 de febrer.
    La Festa de Santa Eulàlia se celebra el cap de setmana del divendres 10, dissabte 11 i diumenge 12 de febrer. Font: bcn.cat Font: bcn.cat
  • El Centre Excursionista de Lleida presenta la mostra de fotografia de Susanna Altarriba ‘Cal Macià’.
    El Centre Excursionista de Lleida presenta la mostra de fotografia de Susanna Altarriba ‘Cal Macià’. Font: @SalvemCalMacia Font: @SalvemCalMacia
  • ‘Sensacional’ és un espectacle de la companyia Imaginart.
    ‘Sensacional’ és un espectacle de la companyia Imaginart. Font: bcn.cat Font: bcn.cat

El segon mes de l’any és conegut per acollir la popular festivitat del Carnestoltes, però us descobrim les exposicions, obres de teatre, festes tradicionals i actes culturals que també omplen l’agenda del febrer.

Les baixes temperatures que han sobresaltat el territori són només un avís que l’hivern ja és aquí, i de quina manera. Encara que el febrer sigui conegut com un dels mesos més freds de l’any, la cultura no s’atura i el calendari català està ben atapeït de diferents activitats per engrescar a la població a sortir de casa i a combatre el fred amb tallers, exposicions i molt més.

Mostres fotogràfiques, celebracions de festes tradicionals, obres de teatre familiars i, fins i tot, la cloenda de la temporada de Pastorets, són algunes de les propostes que us oferim en aquest llistat de les deu activitats culturals que no us podeu perdre aquest febrer:

La cooperativa Trama SCCL, organitza els dissabtes 4 i 11 de febrer unes jornades familiars, especialment dirigides a infants a partir dels quatre anys, en les quals es fomentarà la promoció dels contes coeducatius, aquells que eduquen i expliquen valors com la pau i la no-violència, s’orienten en la prevenció de discursos d’odi i intoleràncies i sensibilitzen sobre l’equitat i la justícia social.

 

Les instal·lacions de la Lleialtat Santsenca de Barcelona serà l’escenari on es podrà gaudir de la jornada. El dissabte 4 es llegirà ‘Contes per la igualtat’, de la companyia feminista La Porta de Fusta i el dissabte 11 es recitarà ‘L’armari de l’Oliver’, de la Trama SCCL. Les dues activitats són a les 12 h. L’activitat és gratuïta, però és necessari realitzar la inscripció prèvia.

Com a cloenda de la temporada de pastorets, aquesta població penedesenca presenta l’última representació de Pastorets del calendari. Enguany, celebren els cent quaranta anys de tradició i la seva obra és una adaptació lliure del text de Rossend Fortunet, en la qual participen més de cent cinquanta persones.

El diumenge 5 de febrer, a les 17 h, el Teatre Àngel Guimerà del Vendrell acollirà en Lluquet i en Rovelló per plasmar les peripècies i aventures que viuran per arribar al naixement del nen Jesús. L’acte consta de dues parts i per a assistir cal reservar les entrades trucant al telèfon de l’entitat organitzadora, els Pastorets Infantils-Juvenils del Vendrell: 977.66.29.93 o 696.44.68.85.

La primera festa i trobada de l’Economia Social i Solidària de Barcelona, organitzada per l’Associació Economia Social Catalunya (AESCAT) amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona ja és una realitat i se celebra el divendres 10 de febrer, al Cultural Albareda i a la Sala Paral·lel 62. La jornada consta de dues parts, al matí, a partir de les 12 h i a la tarda, amb inici a les 18 h.

Hi ha un ampli ventall d’activitats programades. Durant el matí el format serà de reflexió i debat, per compartir reptes sobre el futur de l’economia solidària. Al vespre, la celebració serà més engrescadora, amb la retransmissió en directe del programa de ràdio Carne Cruda; la intervenció del duo d’humoristes Oye Polo i les actuacions musicals de diverses artistes. Cal inscriure’s prèviament.

Amb l’objectiu d’endinsar-se en el significat i la tradició de les cançons, sons i balls que vesteixen les celebracions de foc, el segon cap de setmana del mes, la població francesa de Ceret acollirà la VI Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània, acte organitzat pel Museu de la Música de Ceret, l’Ajuntament de Ceret i l’Institut Ramon Muntaner.

El Museu de la Música de Ceret, el Cinema de Ceret i la Sala de la Unió són els espais que acolliran la celebració, organitzada en tres seccions diferents: ‘Foc, música i ball. Pràctiques musicals entorn del foc’, ‘Músiques i foc al s. XXI’ i ‘Comunicacions de temàtica lliure’. Exposicions, ponències, espectacles musicals, tallers i, fins i tot, un correfoc són algunes de les activitats programades.

La festa major d’hivern de la segona patrona de Barcelona arriba carregada de cultura popular i activitats per a tots els públics. Se celebra el cap de setmana del divendres 10, dissabte 11 i diumenge 12 de febrer i, enguany, la festivitat compta amb l’especial vint-i-cinquè aniversari de la gegantona Laia.

Totes les activitats que omplen la programació són gratuïtes i de lliure accés, i es podrà gaudir d’actes de cultura popular i tradicional, com els balls dels gegants de la ciutat i de l’Àliga, les cercaviles i el passeig de les Laies; i d’actuacions musicals, exposicions gratuïtes i visites a diferents museus de Barcelona.

L’entitat cultural Lluïsos de Gràcia estrena programació anual i, amb ella, presenta dues obres de teatre per a infants que ompliran l’escenari de màgia, il·lusió i sorpresa. El diumenge 12 de febrer, a les 11 h, les 12 h, i les 17 h, es podrà xalar amb ‘Sensacional’, un espectacle de la companyia Imaginart, el qual converteix la sala en una gran pantalla per viure una experiència visual i sonora encantadora.

El diumenge 26 de febrer és el torn de ‘La lluna d’en Joan’, de la companyia Teatre Nu, la qual ens apropa al reconeixement de les emocions d’un infant que lluita per salvar la vida del seu pare malalt. El preu de les entrades és de 9,5 € i cal adquirir-les abans d’assistir a les obres.

Amb més de dos-cents cinquanta anys d’història, arriba un dels carnestoltes més populars de Catalunya, impulsat per la Federació d’Associacions pel Carnaval (FAC). Del 16 al 22 de febrer, la població garrafenca quedarà guarnida de llum i color gràcies al carnaval, el qual torna amb les populars Comparses, la Merengada i la rua de les carrosses.

•   Festa de Sant Medir de Barcelona (del 19 de febrer al 5 de març)

Una de les festivitats més arrelades a la Vila de Gràcia és la de Sant Medir i, a mitjans de febrer, s’inicia amb la celebració de la Festa del Pregó, de la mà de la Federació de Colles de Sant Medir.  El diumenge 19 de febrer es podrà gaudir de la cercavila, des de la plaça Trilla fins a la plaça de la Vila de Gràcia.

Al llarg del matí, hi ha l’ofrena floral de les colles i les seves banderes, a més d’activitats i tallers per a les petites de la casa. A les 13 h del migdia hi ha el discurs de la pregonera i la sala d’actes del districte acull el traspàs de bandera de la federació i l’intercanvi d’obsequis. Fins al 3 de març, dia de Sant Medir, se celebraran diferents activitats i tallers per a tots els públics.

Un viatge al segle XIV que permet a les espectadores descobrir la vida, costums, espais, oficis i personatges de l’època és la millor descripció per al mercat medieval més popular del Bages, la Fira de l’Aixada. Enguany, celebra el seu vint-i-cinquè aniversari, i arriba l’últim cap de setmana del mes. Les impulsores són l’Ajuntament de Manresa i l’Associació Manresa de Festa, les quals omplen el barri antic de tota mena de parades i artesanies.

La celebració queda emmarcada en la popular Festa de la Llum, que es commemora el 21 de febrer, gràcies a la llegenda misteriosa que explica el miracle que va ocórrer a la ciutat fa més de sis-cents anys quan, gràcies a la llum que va impactar a l’església del Carme des de Montserrat, es va posar fi a la sequera que vivia la població. És considerada un dels deu tresors del Patrimoni Immaterial Cultural de Catalunya i Andorra

El Centre Excursionista de Lleida presenta la mostra de fotografia de Susanna Altarriba ‘Cal Macià’, un recorregut per la descoberta de l’interior de la casa Vallmanya d’Alcarràs, la residència on el president Francesc Macià va viure llargues temporades. Un dels objectius és mostrar el seu mal estat i exigir a l’administració que reformi l’estructura.

La masia està catalogada com a bé patrimonial. L’exposició es podrà visitar a les mateixes instal·lacions del centre, de dilluns a divendres, de 19.30 h a 20.45 h, de manera gratuïta.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari