Àmbit de la notícia
Cultural

10 activitats culturals per gaudir d’una tornada a la rutina diferent

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • El segon cap de setmana de setembre, els dies 7 i 8, arrenca la celebració del mil·lenari de Montserrat amb actes de cultura popular.
    El segon cap de setmana de setembre, els dies 7 i 8, arrenca la celebració del mil·lenari de Montserrat amb actes de cultura popular.
  • Els gegants i l'Àliga de Barcelona
    A finals de setembre arriba la gran festa major de Barcelona, La Mercè, amb una programació àmplia per gaudir de la riquesa cultural de la ciutat.
  • A més de concerts i actuacions teatrals, també es podrà gaudir de tallers, activitats i gimcanes que promocionen els valors de la inclusió, la sostenibilitat i la diversitat.
    Gràcies al Festival Inspira, es pot gaudir de l'art de persones amb discapacitat diverses juntament amb un cartell format pels grups musicals catalans del moment.

Arriba el mes de setembre i la tornada de les vacances es pot fer una mica feixuga: consulta l'àmplia oferta cultural que es presenta i viu un retorn ple d'activitats i cultura popular.

Reprendre la rutina després de les vacances sempre és tot un repte i és necessari arribar amb les piles carregades i amb ganes d’afrontar tots els nous desafiaments que ens arribin. El fi de les vacances no és sinònim de no poder gaudir de més temps lliure i, en el següent llistat, us animem a participar en l’ampli ventall de propostes que presenta l’agenda cultural del setembre.

Festivitats de cultura popular i tradicional, festivals de música i de cinema, una fira de la cultura japonesa i espectacles de circ, entre molts d’altres, són alguns dels exemples de les opcions culturals que hi ha per tota Catalunya per trencar la monotonia de la tornada a la rutina. A més, aquest setembre també es dona el tret de sortida a l’especial celebració del mil·lenari de Montserrat.

A continuació, pots consultar les 10 activitats culturals imperdibles del setembre.

   • 160 anys dels Gegants i Nanos de Montblanc (1 de setembre)

El Santuari de la Mare de Déu de la Serra, de la població conquenca de Montblanc, serà l’escenari que acollirà la presentació de la imatge renovada dels quatre gegants i els nanos del municipi, després de sotmetre’ls a un llarg procés de canvi de vestits, pentinats i d’algunes restauracions. És l’entitat Gegants i nanos de Montblanc l’encarregada d’organitzar tota la diada de presentació.

Després d’aquest primer acte, que se celebrarà a les 11 h, el seguirà la inauguració de l’exposició dels 160 anys dels gegants i nanos de Montblanc. Serà a les 12.30 h, a l’església de Sant Marçal, i es podrà visitar fins al dia 15 de setembre. Per a concloure la jornada, a les 13.15 h, la plaça Major acollirà una ballada amb les dues parelles de gegants, juntament amb els nanos, acompanyats de la formació musical Verge de la Serra. Un matí d’immersió en la història del folklore de Montblanc.

   • Cicle de Música Catalana a Santa Maria de Palautordera (1, 7 i 8 de setembre)

El cant coral, el record de les cançons de bressol i els ritmes de les músiques de l’Índia formen el fil conductor del total de tres concerts que se celebren aquest setembre a l’Envelat de Santa Maria de Palautordera. El Cicle de Música Catalana d’enguany és organitzat per l’Associació Cultural Frederica Montseny i l’Associació Popular de Concerts (APOC) – Joventuts Musicals del Baix Montseny.

El diumenge 1, a les 20 h, la trompetista i cantant de jazz Alba Careta i el cantautor i productor Henrio, presenten ‘Udolç’, un recull de cançons de bressol reinterpretades que retornaran el públic a la infància. El dissabte 7, a les 19 h, descobreix les danses clàssiques de l’Índia de la mà del grup Spandan Sanskrutik Trust, amb la participació de la Colla de Gitanes del municipi. Finalment, el diumenge 8, a les 19 h, gaudeix del 6è Concert de Cant Coral, de la mà de quatre grups diferents.

   • FiraTàrrega (del 5 al 8 de setembre)

Amb una programació àmplia repleta d’un total de cinquanta-un espectacles de circ, dansa, música, poesia i teatre, aterra una nova edició de la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega. El seu element principal són les arts escèniques de carrer, protagonitzades per artistes consolidats i nous talents emergents.

El seu objectiu principal és dinamitzar la creació escènica catalana i promoure l’intercanvi artístic i professional. Una proposta ideal per endinsar-se en el món de l’art de carrer, conèixer espectacles i disciplines noves i gaudir d’una jornada curiosa per diferents espais de la capital de l’Urgell.

   • 52es Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya (del 6 al 15 de setembre)

L’inici del mes de setembre és sinònim de l’arribada de les JIF, les Jornades Internacionals Folklòriques, esdeveniment insígnia de l’Associació per la Difusió del Folklore (Adifolk). En aquesta 52a edició, es podran descobrir les danses clàssiques de Costa Rica, l’Índia i Geòrgia, a més de les de Catalunya. Com és habitual, la programació es desplega per tot el territori, visitant un total de divuit municipis.

Amb el lema ‘Les danses dels pobles pel nostre poble’, l’objectiu principal de les jornades és l’intercanvi cultural, promoure i donar a conèixer grups culturals de Catalunya i d’arreu el planeta i apropar a tots els públics el folklore.

   • 16a Fira Hikari (7 de setembre)

La Fira de la Cultura Japonesa ja és una celebració arrelada a població de Reus. Impulsada per l’associació Amakuni, està inspirada en els festivals d’estiu japonesos, coneguts com a Natsu Matsuri. L’entrada és gratuïta i es desplega a l’espai La Palma, amb horari de 12.30 a 22 h.

La fira compta amb una gran varietat d’estands gastronòmics, comercials i d’oci, tots ells relacionats amb la cultura japonesa. A més, també s’hi celebraran activitats, com la conferència ‘El llunyà món del sake ha arribat a Catalunya’, de la mà de Kenshô Sake, la qual inclourà una degustació del seu sake, elaborat amb arròs del Delta de l’Ebre.

   • Festa popular a Montserrat pels 1.000 anys de l’abadia (7 i 8 de setembre)

El 1025 es va fundar una de les abadies més emblemàtiques de Catalunya: la de Montserrat, de la mà de l’abat Oliba, el bisbe de Vic i l’abat de Ripoll. Al llarg de quinze mesos, se celebraran més d’un miler d’activitats per commemorar aquest aniversari tan especial i el segon cap de setmana de setembre es dona el tret de sortida.

Un dels actes emblemàtics del cap de setmana és l’estrena de la sardana ‘Montserrat, mil anys!’, de Josep Maria Serracant, a encàrrec de SomSardana. La Bellpuig Cobla serà l’escollida per interpretar la peça. Al llarg de l’acte, faran aparició els gegants de l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya i els Castellers de Vilafranca. Una jornada de cultura popular per iniciar una celebració d’aniversari simbòlica.

   • Jornada ‘Cooperació feminista: avancem cap a la justícia global’ (19 de setembre)

L’Espai Arcadi Oliveres de Lafede.cat, situat a Barcelona, serà l’espai que acollirà aquesta jornada, celebrada per presentar el document ‘Per una justícia global feminista’. Aquest cerca ser una brúixola per a les actuacions de la federació, amb la finalitat d’avançar cap a una política exterior i cap a plans directors amb perspectiva feminista interseccional.

L’acte és obert a tots els públics i l’entrada és gratuïta. La durada és de 10 a 13 h i per a participar és necessari omplir el formulari d’inscripció. La jornada inclou una ponència sobre polítiques públiques de cooperació feminista de la mà d’Estrella Ramil i un espai de reflexió i debat per parlar de com posar en pràctica agendes de cooperació feminista en el context actual.

   • Festes de La Mercè (del 20 al 24 de setembre)

La gran Festa Major de Barcelona també és un dels esdeveniments que, any rere any, caracteritzen el final del setembre i deixen constància de la riquesa cultural de la ciutat. Com és habitual, engloba una gran oferta d’activitats de cultura popular, com ballades de sardanes, el correfoc, actuacions de colles castelleres i seguicis del bestiari festiu de la ciutat i de les colles geganteres.

A més, se celebren els festivals Barcelona Acció Musical i Música Mercè, per oferir un munt de propostes musicals i d’arts escèniques, i la proposta artística Mercè Arts de Carrer estrena ubicació al Port Olímpic i a l’espigó del Bogatell. També es podrà gaudir de la Setmana del Llibre en Català, ubicada al passeig de Lluís Companys. La fira d’alimentació sostenible Terra i Gust repeteix, juntament amb l’Associa’t, l’espai de trobada del teixit associatiu i comunitari de la ciutat.

Sovint, la informació generalitzada que ens arriba de l’Àfrica gira al voltant de successos com cops d’estat, crisis de fam, revoltes de la població o vivències de les persones refugiades. És important tractar tots aquests temes, però el que pretén el FICAC és traslladar que això és només una part de la realitat. A través de diferents films, aquest festival de cinema vol trencar estereotips i capgirar les mirades de la societat.

Al llarg de tres mesos, el festival es desplega per tota Catalunya per apropar a la població pel·lícules de temàtiques diverses, com el feminisme, el colonialisme, l’emergència ambiental i les migracions, entre d’altres, però totes centrades en l’actualitat artística i cinematogràfica dels diversos països de l’Àfrica. El FICAC és impulsat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l’Associació Cinemàfriques

   • Festival Inspira (28 de setembre)

La inclusió, l’accessibilitat i la sostenibilitat són els eixos principals que defineixen l’Inspira, un festival que vol trencar barreres i posar la cultura, la música i les arts escèniques a l’abast de tothom i facilitar-ne l’accés a les persones que tenen més dificultats per gaudir-ne. A més, treballa per visibilitzar les diferents capacitats dalt de l’escenari. El festival és una iniciativa de la Fundació MAP i les entrades ja es poden adquirir.

Enguany se celebra la cinquena edició, que tindrà lloc a La Devesa del Pla de Ripoll, en horari d’11 a 1 h. El programa presenta diferents activitats per a tota la família, tallers infantils i de sensibilització i espectacles de circ. El punt fort, però, és el cartell d’artistes que tocaran aquest any: Buhos, Els Amics de les Arts, Mishima i Ambauka, a més de les companyies formades per persones amb capacitats diverses, com Liant La Troca o el flamenc inclusiu del sevillà José Galán.
 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari