10 activitats per una tornada a la rutina ben cultural i entretinguda
Comparteix
Música, festivals, arts escèniques i molt folklore. El mes de setembre arriba carregat de propostes amb grans dosis de cultura popular, una programació perfecta per viure una tornada de les vacances menys pesada.
Per a la gran majoria, les vacances arriben a la seva fi i hem de dir adeu a les jornades de platja o piscina i a les escapades. La tornada a la rutina és a tocar i el temps lliure s'escurça, però de cap manera s'acaba. És imprescindible buscar temps de qualitat i gaudir, per desconnectar i no caure de cop en l'estricte dia a dia. Arreu del territori, els actes i esdeveniments no s'aturen i l'oferta d'activitats és d'allò més extensa.
Si busqueu assistir a un festival musical, viure intensament una de les darreres festes majors o preferiu endinsar-vos de ple en el folklore, us animem a donar una ullada a les propostes culturals que acompanyen l'arribada del mes de setembre.
- FITT - Noves Dramatúrgies (del 30 d’agost al 3 de setembre)
El festival va ser estrenat el 2011, i tot i comptar amb una trajectòria relativament curta, enguany se celebra la 10a edició del Festival Internacional de Teatre de Tarragona (FITT). Del 30 d'agost fins al 3 de setembre, la capital del Tarragonès es convertirà en l'epicentre del teatre i l'art als escenaris. Les diverses artistes i companyies teatrals convidades a la iniciativa del Col·lectiu de Teatre Necessari Trono Villegas oferiran els seus espectacles durant cinc dies.
El públic pot comprar fins a tres tipus d'abonaments segons les necessitats de cada espectadora. A més d'espectacles teatrals, la sala de teatre independent i contemporani de Tarragona, Sala Trono, oferirà el FittOrama, una experiència cinemàtica virtual en una cabina giratòria que transforma l'espectacle en segons. També hi haurà concerts, tallers i la possibilitat de sopar a les diverses localitzacions de la vila.
- Embosca’t Festival (1 i 2 de setembre)
El festival estiuenc de l'Anoia que té lloc a Clariana, un petit nucli del municipi d'Argençola, és la forma ideal per acomiadar l'agost amb música. La principal peculiaritat de l’esdeveniment de l’Associació la Casa del Tió d’Argençola és que les melodies es gaudeixen en contacte directe amb la natura, ja que tots els espectacles singulars tenen lloc al mig del bosc, aprofitant els sons naturals que propicia la fusió amb l'entorn.
Entre les artistes que formen part de l’Embosca’t 2023 s'hi troben, per exemple, Pau Vallvé i Maria Jaume. Les entrades ja estan a la venda perquè totes aquelles que ho vulguin, puguin gaudir del festival els dies 1 i 2 de setembre. Des de l'organització, busquen voluntàries per col·laborar en l'experiència sensorial i poder enriquir i fer possible les dues nits de concerts.
- Cicle de Música Catalana a Santa Maria de Palautordera (1, 2, 9 i 10 de setembre)
Ja rodant des de mitjans d'agost, encara queden quatre dies per gaudir del 27è Cicle de Música Catalana que té lloc a Santa Maria de Palautordera. Un any més, al municipi del Vallès Oriental hi torna un cicle pensat per a totes les edats, perquè grans i petites puguin gaudir de diferents gèneres musicals. Al mes de setembre es podrà sentir cant coral i cant líric en directe, a més de folklore internacional. L'esdeveniment està organitzant en part per l'Associació Cultural pro Música Catalana a Palautordera.
- Jornades Internacionals Folklòriques (JIF) de Catalunya 2023 (de l’1 al 10 de setembre)
És al 1972 a Barcelona quan neix el festival, un dels esdeveniments més destacats per la divulgació folklòrica. Enguany, es presenta la 51a edició de les JIF Catalunya de la mà de l'Associació per a la Difusió del Folklore. No només busquen difondre la cultura popular catalana, sinó que el principal objectiu és fer arribar a la ciutadania el folklore d'altres països.
En la present edició, i a banda d'agrupacions catalanes, es comptarà amb la presència de la companyia Danzantes, provinent d'Argentina; del grup Orgonina d'Eslovàquia, i Tubil, des de Turquia. De fet, les agrupacions presentaran les seves actuacions per part del territori català entre l'1 i el 10 de setembre, en municipis com Calella, Balaguer, Montblanc o Súria.
- 15a Fira Hikari (2 de setembre)
Per a les autèntiques amants de la cultura asiàtica, Reus es convertirà en el destí estrella el dissabte 2 de setembre. De la mà de l'Associació Amakuni, se celebra per 15a vegada la Fira Hikari, un esdeveniment enfocat únicament a la difusió de la cultura japonesa. A la sala 'La Palma', el públic assistent hi trobarà múltiples estands gastronòmics, comercials, culturals i d'oci.
Durant tot el dia, als escenaris s’oferiran exhibicions de judo i de coreografies kpop, concerts, actuacions teatrals, i fins i tot xerrades, algunes amb degustació. L'entrada a la fira és lliure i està inspirada en els 'natsu matsuri', els tradicionals festivals d'estiu japonesos.
- Zitzània Moianès 2023 (2 de setembre)
Amb només dues edicions a l'esquena, Zitzània visita des de 2021 els municipis de la comarca del Moianès per desenvolupar-hi el primer festival de la zona que aposta pel talent jove, rural i descentralitzat. Aquest any és el torn de Castellterçol. El projecte va iniciar-se en el context postpandèmic amb la intenció de posar la cultura al centre i explotar-la, per dinamitzar la comarca i fomentar valors com la cohesió i la igualtat.
A l'edició 2023 hi sonaran l'artista castellterçolenca Stavebyme, Paunezz i la contrabaixista Magalí Datzira, totes elles ho faran als Jardins de Cal Recader, dins la intenció de l'associació cultural d'apropar la cultura i fomentar el vincle amb la natura a través de paratges únics.
- FiraTàrrega (del 7 al 10 de setembre)
Tenint com a objectiu principal l'impuls de la creació artística catalana, des de fa més de quaranta anys, FiraTàrrega s'ha convertit en un espai imprescindible per donar veu i visibilitzar el teatre i les arts de carrer. No només es presenta com un mercat nacional, també busca fer arribar i compartir l’art internacional, per oferir un intercanvi artístic sense fronteres, basat en quatre eixos: territoris, identitats, compromís i reflexió.
El lema d'enguany es basa en 'Donar pas a la cultura', oferint una programació que inclou múltiples disciplines escèniques que tenen lloc a l'espai públic i a llocs no convencionals, amb el teatre i el circ al centre. L'extensa oferta compta amb alguns espectacles amb taquilla inversa i promet propostes sorprenents en els moments més inesperats o rutes artístiques que faran caminar al públic. A més, a l'espai de La Fassina hi tindrà lloc un mercat de paradistes amb productes de proximitat.
- Festival MIMAA (del 15 al 17 de setembre)
Amb el lema 'Arbúcies torna a respirar art i alegria', aquesta vila gironina presenta una nova edició de la seva particular Mostra Internacional Multidisciplinària d’Arts Escèniques d’Arbúcies, també coneguda com a Festival MIMAA. Torna amb un nou cartell ple de propostes atrevides, boniques, divertides i poètiques, amb la clara intenció de fer valdre les arts escèniques. Els espectacles es complementaran amb tallers de circ, xerrades i literatura crítica.
Per això, la seva oferta recorre diversos eixos, des de música i dansa, fins a artesania, circ, pallasses i titelles, perquè no volen posar límits a l’acte. El Festival és organitzat per la Companyia Pau Palaus, dirigida pel mencionat i qui, alhora, és el fundador de l'Associació de Circ Social Contaminando Sonrisas. A banda d'espectadora, hi ha la possibilitat de ser voluntària per participar en el festival o acollir a una artista a casa.
- 15a Fira del Món Geganter (del 15 al 17 de setembre)
La Ràpita ha estat el municipi escollit per la 15a Fira del Món Geganter, un gran un aparador per difondre aquesta tradició catalana amb espai per a tots els elements que hi participen, des de constructors fins a artesans o llibreries especialitzades en la temàtica. L'Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya (ACGC) organitza anualment l'esdeveniment i l'Esbart Dansaire Rapitenc & Colla Gegantera La Ràpita serà l'amfitrió d'enguany.
Durant tres dies, el municipi del Montsià s'endinsa al món geganter oferint cercaviles, concerts, tallers i xerrades. Els primers gegants a arribar a l'acte seran els de l'Agrupació, En Treball i Na Cultura, que seran rebuts a l'ajuntament de la vila.
- Festes de La Mercè (del 22 al 25 de setembre)
La Mercè, la gran festa de Barcelona que anualment aplega milers de persones, arriba carregada de novetats, amb l'escriptora Najat El Hachmi com a pregonera. Per una banda, l'avinguda de la Reina Maria Cristina no serà en un espai de concerts, però seguirà acollint el tradicional Piromusical. En substitució, la plaça Reial recuperarà el seu escenari, mentre que també s'estrenarà un espai a les Corts.
Per altra banda, la festa Terra i Gust es constituirà a La Ciutadella, que comptarà amb propostes musicals i una part dedicada a l'alimentació sostenible. La cultura popular també és l'estrella de la festa major, per la qual cosa podrem gaudir de les sardanes, els castellers, el correfoc i d'altres espectacles d'arrel catalana. Cal destacar que Kíiv ha estat la ciutat convidada i ha entregat a Barcelona dos gegants, l’Olga i el Volodímir. La programació completa serà publicada durant els pròxims quinze dies.
Afegeix un nou comentari