10 autors i autores que les seves obres s'han convertit en llicència de domini públic
Comparteix
Anualment s’alliberen moltes obres, el que significa que aquestes passen a domini públic. Les entitats poden aprofitar totes aquestes obres lliures per molts propòsits.
El Domini Públic és una situació en què queden les obres literàries, artístiques o científiques, quan venç el termini de protecció dels drets econòmics o d’explotació. Depèn de cada país, la durada dels drets d’autoria i dels drets d’explotació, canvien substancialment. A l’estat espanyol, aquests drets es mantenen fins a 80 anys de la mort de l’autor o autora. Per tant, l’1 de gener del 2021, van acabar els drets d’explotació dels autors i les autores, morts i mortes l’any 1940. Però en altres països, i en la majoria de països de la Unió Europea, els drets es mantenen fins que es compleixen 70 anys de la mort de l’autor o l’autora.
Les obres que ja no tenen aquests drets d’explotació, es converteixen en obres de Domini Públic. I això significa que pot ser explotada lliurement, únicament respectant els drets morals d’autoria i respectar la integritat de l’obra. Aquestes obres poden ser aprofitades per moltes entitats, sigui per propòsits educatius, publicitaris o divulgatius.
A continuació detallem alguns autors i autores, que les seves obres s’han convertit en llicència de Domini Públic aquest 1 de gener del 2021, a l’estat espanyol:
- Manuel Azaña Díaz: va ser el darrer president de la 2a República Espanyola. Més conegut com a polític, també va ser un periodista i escriptor. L’any 1926 va ser guardonat amb un Premi Nacional de Literatura. Algunes de les seves obres són: ‘La vida de Juan Valera’ i ‘La velada en Benicarló’.
- Ángela Graupera. Infermera de Barcelona. Anarquista i pacifista. També va exercir com a periodista corresponsal de guerra i escriptora. Va publicar ‘La persecución del Helenismo en Turquía’ i ‘El gran crimen: lo que yo he visto en la guerra’.
- Ernest Moliné i Brasens. Va ser jurista i historiador, membre de l’Acadèmia de les Bones Lletres. Va dirigir la col·lecció ‘Recull de textos catalans antics”.
- Francis Scott Fitzgerald. Escriptor i guionista estatunidenc. Creador del concepte ‘Jazz Age’. Va escriure obres com ‘The Great Gatsby’ , ‘Babylon Revisited’ o ‘Tender is the night’.
- Maria Vinyals. Escriptora, articulista, feminista i sufragista. Coneguda com la marquesa roja, pel seu activisme social, i en especial pels drets de les dones. Va escriure l’obra ‘El Castillo del Marqués de Mos en Sotomayor’ i diversos articles periodístics.
En aquesta llista, detallem els autors i les autores que s’han convertit en llicència de Domini Públic, en altres països, on la limitació, radica al cap de 50 anys de les seves respectives morts:
- George Orwell: de nom Eric Arthur Blair, i amb el pseudònim de George Orwell, va ser un escriptor i periodista anglès, que va morir el 21 de gener del 1950. És conegut, principalment, per l’obra ‘La revolta dels animals’ i ‘1984’. Però una de les seves obres que més transcendència ha tingut a casa nostre, és ‘Homenatge a Catalunya’, on narra la seva experiència a la Guerra Civil Espanyola.
- Jimi Hendrix: músic i cantant. Un dels grans virtuosos de la guitarra elèctrica. Va morir a l’edat de 27 anys. Va publicar 3 treballs amb el seu grup i 1 treball amb la ‘Band of Gypsys’. Els seus concerts a Woodstock o a l’Illa de Wight.
- Vera Brittain: escriptora anglesa que va morir el 29 de març del 1970. Va treballar com a infermera i es va declarar feminista, socialista i pacifista. Va escriure, entre d’altres, l’obra ‘Testament of Youth’, on explicava la seva visió de la Primera Guerra Mundial.
- Sophie Treadwell. Va morir el 20 de febrer del 1970. Va ser una escriptora i periodista estatunidenca. Va escriure moltes novel·les i diferents articles sobre les problemàtiques de les dones de la seva època.
- Nelly Sachs. Va morir el 12 de maig del 1970. Escriptora i poetessa. Va néixer a Berlín i va patir la persecució del règim de Hitler. Aquest fet li va marcar la seva vida i va quedar plasmada en diverses obres seves.
Afegeix un nou comentari