Àmbit de la notícia
Cultural

10 llibres de bestiari festiu per regalar aquest Nadal

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • El Drac de Montblanc durant l'edició del 2018 del Festival d'Enceses.
    El Drac de Montblanc durant l'edició del 2018 del Festival d'Enceses. Font: Griu d'Artesa de Lleida
  • La Mulassa es caracteritza per ser la seva bogeria, simpatia i les ganes de jugar amb el públic.
    La Mulassa es caracteritza per ser la seva bogeria, simpatia i les ganes de jugar amb el públic. Font: David Hidalgo
  • L'Àliga és la màxima representant del bestiari festiu de la ciutat de Barcelona.
    L'Àliga és la màxima representant del bestiari festiu de la ciutat de Barcelona. Font: Ajuntament de Barcelona

Amb les festes de Nadal i Reis a tocar, us proposem un seguit de llibres engrescadors de la cultura popular catalana per descobrir la història i curiositats de les bèsties.

Àligues, víbries, cavallets, lleons, dracs, mulasses… són algunes de les bèsties que omplen els carrers i places dels pobles i ciutats de Catalunya durant les celebracions de diferents festivitats populars, en processons, cercaviles, balls, correfocs i altres expressions de festa. El bestiari festiu és aquest conjunt de figures d’animals fantàstics o reals, que tenen els seus orígens en el teatre medieval de les processons de la festa del Corpus Christi.

Per descobrir més aquest divertit i reconegut vessant de la cultura popular i entendre la història dels seus protagonistes, us presentem un llistat de deu llibres que aprofundeixen en el món del bestiari Festiu per regalar aquest Nadal:

  • 'Retrobestiari' (Edicions Morera)

L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va presentar, a finals de 2021, el llibre 'Retrobestiari', una mirada al passat centrada en les dècades dels anys setanta i vuitanta, anys en els quals, gràcies a la recuperació de la democràcia a Catalunya, va ressorgir el bestiari festiu. Un llibre que aprofundeix sobre el retorn de les festes populars després dels anys de dictadura i descriu com ho va viure la ciutadania catalana.

Aquest viatge en el temps, dirigit a tots els públics i en format de projecte col·lectiu, escrit per diferents autores, mostra de quina manera es construïen les bèsties fa quaranta anys, els processos, els materials, les tècniques i la notable participació i implicació de la ciutadania. Tota una radiografia de la societat cultural de finals del segle XX.

  • 'El Gran Llibre del Bestiari Català' (Penguin Kids)

Gràcies a aquest recull de setanta-sis contes, les lectores més petites podran descobrir les aventures i anècdotes del bestiari festiu de Catalunya, el País Valencià i el sud de França. L’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, de la mà dels textos de Meritxell Bayarri i amb il·lustracions de Carles Arbat, també és la impulsora d'aquest llibre.

La lectora s’endinsarà en un viatge per les deu zones territorials de la federació, a través d’il·lustracions i històries. És un llibre dedicat a les més menudes, i conté cent deu dibuixos amb les seves respectives explicacions de les diferents bèsties del territori.

  • '32 Bèsties. Bestiari de Barcelona' (Barcelona Llibres)

Les il·lustracions de Laia Berloso i els textos de Nico Alonso presenten a les lectores les trenta-dues bèsties que conformen el bestiari festiu de la ciutat de Barcelona, a més de la seva història, relacionada amb els barris de la població d’on prové cada criatura llegendària.

És una novel·la interactiva, inclou una carpeta i un bloc amb dibuixos de les bèsties per poder-los pintar. A més, també s’adjunten cartons de les vuit bèsties del Seguici Popular per tal de poder-los muntar i jugar amb les figuretes en 3D.

  • 'Dracs. Llegendes catalanes amb passió de foc' (Cossetània)

Per a totes les apassionades de la figura del drac, l’escriptor Joan de Déu Prats plasma en aquesta novel·la les llegendes més palpitants de l’emblemàtica bèstia mitològica. Com bé expressa l’autor, el drac és un símbol de la cultura catalana, característic per la seva naturalesa protectora i de custòdia.

Es podran trobar històries populars, per exemple, com la popular batalla que va lliurar el cavaller Sant Jordi o la història del drac Lledó, que custodiava les pomes de la immortalitat. És un llibre per a tots els públics, i transportarà la lectora a diferents localitzacions, des de boscos encantats, coves misterioses i regnes medievals per conèixer de ben a prop les aventures dels dracs.

  • 'Escultors de la festa' (Pagès Editors)

Darrere els balls i les celebracions que protagonitzen les bèsties hi ha una enorme tasca i esforç de construcció i configuració de les seves estructures. Els tallers Sarandaca, Ventura&Hosta i Dolors Sans són alguns dels que fa anys que treballen en el disseny de diferents bèsties, gegants, capgrossos i elements del bestiari festiu.

Aquest llibre, escrit per Manel Güell Barceló, mostra les biografies i l’evolució dels tres tallers esmentats, a més de les opinions de les artistes sobre les festes populars. La lectora coneixerà les tècniques i materials de construcció de mil elements configurats fins a l’any 2018. Inclou articles de Bienve Moya, Amadeu Carbó, Paco Cruz, Xavier Cordomí i Jo Farb Hernández, reflexionant sobre la festa des d’un punt de vista etnogràfic, folklòric i sociològic.

  • 'Foc, foc, correfoc. Història dels grups de foc de Barcelona' (Barcelona Llibres)

Un viatge al passat, quaranta anys enrere, permetrà a les lectores reviure la història del vincle centenari de la ciutat de Barcelona amb el món del foc. Sis autores presenten un recull de testimonis que reflecteixen el moment de la formació de les colles de la ciutat i mostren totes les bèsties fogueres i diables que hi ha en l’actualitat.

  • 'Bestiari' (El Cep i la Nansa edicions)

Tot el conjunt de bèsties festives, de protocol, de foc, d’animació, de dansa, portades per colles de bestiari, per grups de diables, i la totalitat de gegants, esbarts, grups d’animació i espectacles de carrer, és el que recull el tercer volum de la col·lecció ‘Grups Festius de Barcelona’.

Amb text de Xavier Cordomí i il·lustracions de Juan Bolívar, aquest llibre presenta més de cinquanta grups de la ciutat de Barcelona, que la converteixen en un epicentre de la cultura popular, i que dona vida a bestioles i animalons que engresquen el seu esperit.

  • 'Els Cavallets Cotoners de Barcelona. Cavallets, cavallins i cotonines' (Esbart Català de Dansaires)

La primera referència d’aquest exèrcit d’animalons es remunta a l’any 1424. Se sap que durant quatre segles varen protagonitzar actuacions i festes de carrer, fins que l’any 1860, aproximadament, se’ls va perdre la pista. Montserrat Garrich, activista cultural catalana, presenta en aquest llibre un petit recull dels orígens i història dels Cavallets Cotoners de Barcelona.

És una de les peces més antigues del bestiari festiu de Barcelona i, com a tret característic, el seu ball dona el toc d’inici de les Festes de la Mercè. El llibre obre les portes a descobrir les activitats en les quals participaven, com, per exemple, la seva incorporació a les tasques de recuperació del bestiari històric de Barcelona.

  • 'MERCÈ 79: Els orígens del Correfoc' (Emboscall)

Si mai us heu preguntat quins són els orígens del correfoc, Heribert Masana resol els vostres dubtes en aquest llibre, el qual documenta les circumstàncies que van convertir una trobada inèdita de dracs, durant les Festes de la Mercè de 1979, amb el que actualment entenem com un correfoc.

L’autor presenta diferents retalls de diaris i revistes de l’època que mostren com es va viure aquest naixement. Però, el més rellevant, són el seguit de testimonis que varen protagonitzar la vivència.

  • 'Drac de l’aigua al foc. 100 anys de Fera Foguera' (Colla del Drac de Sitges)

L’agost del 1922, les mans de l’artista sitgetà Agustí Ferrer varen donar vida a la Fera Foguera, també coneguda com el Drac de Sitges, la icona de la Festa Major de la població garrafenca. Aquest llibre recull la història de l’últim segle de vida de la població i el procés de restauració que va viure el drac, l'any 2011, per fer-lo, el més semblant possible, a l’original.

Està escrit per tres autores, Beli Artigas, Sebastià Giménez i Pep Pascual. Aquest últim és el restaurador de la bèstia.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari