10 propostes culturals per acompanyar la tornada a la rutina del setembre
Comparteix
Una llista d’activitats arreu de Catalunya per acompanyar-vos durant el mes de setembre, amb un gran protagonisme de les últimes festes majors de l’any, així com fires i festivals.
L’arribada del mes de setembre després de les vacances d’estiu es pot fer feixuga, però la cultura és sempre una bona aliada perquè passi més ràpidament. Tant si torneu a la rutina com si és el moment de gaudir de les vacances, hem preparat un recull d’activitats per descobrir durant el setembre, amb un gran protagonisme de les últimes festes majors de l’any, així com fires i festivals.
1. Sant Gil (1 de setembre, Vall de Núria)
Setembre s’inaugura en gran amb la festivitat de Sant Gil. Des de la nit del 31 d’agost, amb la missa al migdia i les posteriors vespres de Sant Gil, es dona el tret de sortida a la celebració. Amb foc de camp i rom cremat es podrà gaudir d’una vetllada musical davant del Santuari-Basílica. El toc final el posen l’esmorzar de pastor el dimecres 1 davant de l’Ermita de Sant Gil i l’audició de sardanes amb la cobla de La Nova del Vallès.
2. Festival Llavors (del 3 al 4 de setembre, Balaguer)
La segona edició del festival Llavors – Cultura en creixement té la voluntat de ser un espai per a projectes artístics de totes les disciplines per promoure el territori, la creació artística, el patrimoni cultural i la gastronomia de proximitat, entre d’altres.
Des del Monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer es podrà gaudir de l’entorn natural amb un cartell ben variat amb artistes com Meritxell Neddermann, Marala Trio, Les Cícliques, Rosa Pou, Toni Jodar, Hotel locandi, Projecte Range, Mabel Olea, Kernel Dance Théatre o Nilak.
3. FiraTàrrega (del 9 al 12 de setembre, Tàrrega)
Sent el mercat internacional de les arts escèniques de referència, la FiraTàrrega es consolida com un aparador de l’actualitat escènica amb nous formats, donant veu a l’art al carrer i a espais no convencionals. D’aquesta manera se centren en els talents emergents i en les avantguardes creatives.
4. Concert de sardanes (10 de setembre, Arenys de Mar)
Amb l’últim sospir d’olor a estiu, Arenys de Mar compleix la seva tradició apropant les sardanes al territori. Des de la secció sardanista de l’Ateneu Arenyenc i la Regidoria de Cultura han fet possible el concert de sardanes de la Cobla Ciutat de Granollers. A partir del 6 de setembre es podrà treure l’entrada per gaudir de l’activitat a la pàgina web del Teatre Principal.
5. Exposició #MiremElPassat (fins al 15 de setembre, Barcelona)
Com eren les dones artistes del primer terç del segle XX? L’exposició fotogràfica #MiremElPassat mostrarà com era ser dona al món de les arts escèniques fa cinquanta anys. Gràcies a l’Arxiu General, el Centre de Documentació i el Museu d’Arts Escèniques de l’Institut del Teatre es pot fer el seguiment i la reflexió sobre com ha canviat la vida de les dones artistes els últims anys.
6. Festes de Santa Tecla (del 15 al 24 de setembre, Tarragona)
Amb set-cents anys de tradició, Tarragona posa el punt festiu amb la festa major de Santa Tecla. Celebrant-se des del 1321 i des de 1996 declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya, s’ha convertit en una de les grans tradicions del territori. Els dies 22, 23 i 24 culmina la festa el Seguici Popular, una de les actuacions més importants per les colles castelleres.
7. Fira de Santa Tecla (del 19 al 20 de setembre, Berga)
La fira de productes del món rural per excel·lència no falla a la seva cita anual per posar en valor el territori i la proximitat del sector primari. A més, no perden de vista visibilitzar el potencial de la ramaderia del Berguedà, així com constituir una base de preservació de sistemes sostenibles per a la producció ramadera.
8. Festes de la Mercè (del 23 al 26 de setembre, Barcelona)
La festa major de Barcelona inaugura la tardor amb música, cultura, dansa, circ, art al carrer o cinema, però sense poder oblidar les restriccions per la pandèmia. Tot i això, des de l’organització asseguren que tornen els espais tradicionals, però sumant nous escenaris que ajudaran a estendre la festa per mantenir les distàncies i evitar les aglomeracions.
9. FirAnoia (del 24 al 26 de setembre, Igualada)
Enguany, arriba la 68a edició de la FirAnoia amb un conglomerat de quatre fires en una. La fira multisectorial, l’automercat, la fira d’artesania i el mercat d’antiguitats posaran color a Igualada a finals de setembre.
La Confederació Sardanista de Catalunya organitza un concurs fotogràfic sobre les sardanes per promoure els seus valors. Es pot participar fins al 30 de setembre enviant un màxim de vint-i-cinc imatges a info@confsardanista.cat tan en blanc i negre com en color.
El jurat valorarà la singularitat, l’originalitat i la qualitat tècnica de les fotografies, que han de tenir com a eix central la sardana. L’apropament dels i les joves, l’harmonia, ball intergeneracional o l’expressivitat de la sardana són alguns dels ítems que busquen des del jurat.
Afegeix un nou comentari