41 imatges inèdites de la Patum

 Font:
Font:

41 imatges inèdites de la Patum

Resum: 

El Patronat Municipal de La Patum ha presentat públicament una col·lecció de 41 imatges fins ara inèdites de la històrica festa de Berga, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Les instantànies, datades de 1926 i atribuïdes a mossèn Higini Anglès i al doctor Pere Bohigas, formen part de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, institució fundada a Barcelona l’any 1922, dedicada a recollir de manera exhaustiva la música popular dels Països Catalans.

Aquesta col·lecció és, segons els experts, un dels reportatges més ben documentats fotogràficament fins a l’època. “Cal avançar fins a les darreries del anys 50 o primers de la dècada de 1960 per trobar una col·lecció de fotografies semblant d’una mateixa Patum”, va assegurar Albert Rumbo, historiador i gerent del Patronat Municipal.

La quarantena d’imatges també destaca pel seu caràcter documentalista, ja que defugen la composició perfecte per anar a buscar el detall concret i el màxim d’informació possible. “No són imatges perfectes realitzades per fotògrafs professionals, ni aquest és el resultat que es buscava, però si que són imatges extraordinàriament descriptives realitzades per investigadors i estudiosos en matèria de festes, tradicions i cultura popular”, afirma Rumbo.

A banda d’aquest material fotogràfic inèdit, la missió de recerca de l’Obra del Cançoner Popular sobre La Patum va recollir altres imatges de la celebració ja conegudes així com tot de documentació sobre la Festa recollida de bibliografia berguedana i testimonis orals de l’època. Una còpia de tot aquest material també ha estat cedit al Patronat Municipal de La Patum.

Afegeix un comentari nou