5 lots de Nadal amb valor social

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
 Font: Freepik
Les entitats socials s'organitzen per produir lots de Nadal, vendre'ls i finançar així la seva activitat i projectes. Font: Freepik
Elaboració dels arrugats a l'obrador El Rosal Font: Associació Alba
Elaboració dels arrugats a l'obrador El Rosal Font: Associació Alba
Dones rurals Font: Congrés Socioambiental
L'associació Dones Rurals ofereix lots de Nadal amb productes de les seves associades. Font: Congrés Socioambiental

5 lots de Nadal amb valor social

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Solidàries, ecològiques, veganes, cooperatives, amb productes locals, i vinculades a projectes d'inserció laboral. Així són les paneres de Nadal amb compromís i impacte social.

Una de les principals activitats de les festes de Nadal és fer regals i obsequiar a aquelles persones amb què es tenen vincles estrets, ja siguin familiars, d’amistat, associatius o fins i tot laborals. I per això cal prendre consciència de les dues cares de la mateixa moneda: és una època de celebració i trobada, però també de foment d’un consum que pot ser excessiu i amb conseqüències negatives per al planeta.

Cada cop neixen més iniciatives d’entitats i empreses socials que permeten gaudir d’unes festes sostenibles, fent un consum meditat i responsable. I així ha de ser també quan es tracta d’adquirir un dels productes estrella d’aquesta època: els lots de Nadal.

Hi ha diverses associacions que s'organitzen per produir-los, vendre'ls i finançar així la seva activitat i projectes. El foment del consum de proximitat i promoure la inserció laboral de persones amb risc d’exclusió social són alguns dels objectius d’aquestes iniciatives.

  • Associació Dones del Món Rural, proximitat i empoderament del sector primari

Consum de proximitat i reconeixement de les dones productores de la nostra terra. Aquesta és la principal missió dels lots de Nadal impulsats per l’associació Dones del Món Rural. Es tracta de paneres que incorporen productes elaborats a Catalunya, de qualitat i ètics.

Enguany, han preparat una selecció de set lots diferents en el que contribueixen més d’una vintena de sòcies de l’associació.

Dones del Món Rural neix l’any 2019 amb per fer d’altaveu a les dones que treballen al sector primari, com l’agrícola, el ramader, el forestal i el pesquer. Segons dades de la Generalitat de Catalunya, són gairebé el 20%. L’associació treballa per incidir en futures polítiques que els permetin professionalitzar la seva activitat i apoderar el sector.

  • Els lots solidaris de Nadal de l’Associació Alba

Un any més, l’Associació Alba posa a disposició els seus lots de Nadal amb productes d'El Rosal i Artis. L’elaboració d’aquests articles es fa en el seu Centre Especial de Treball i forma part d'un projecte d'inserció laboral per a persones vulnerables amb algun tipus de discapacitat i en risc d’exclusió social.

Dins de cada lot que preparen i envien hi afegeixen un targetó amb informació de l’impacte que genera aquesta compra. Darrere de cada lot de l’Associació Alba hi ha persones treballadores i voluntàries que treballen tot l'any. A més, genera beneficis a dotze empreses diferents d’economia social i solidària.

La campanya de Nadal és un moment clau per a l’Associació. El 66% de la facturació anual de l’obrador de galetes El Rosal prové dels guanys adquirits durant aquest període.

  • La Fundació MAP i els lots socials Créixer

Tretze empreses socials de Catalunya, entre les quals també s’hi troba El Rosal de l’Associació Alba, cooperen per oferir els lots socials Créixer.

La Fundació MAP és la responsable d’impulsar aquesta iniciativa. Des de l’entitat treballen amb l’objectiu generar llocs de treball estables a persones amb discapacitat i en risc d’exclusió social. A més, els lots estan elaborats amb la voluntat de promoure la producció local i de qualitat.

Enguany, Créixer ofereix quatre lots diferents: el Gourmet, el Festa, el Detall i el Delícies. A més, aquelles persones que ho prefereixin tenen la possibilitat de dissenyar i crear versions personalitzades.

  • Lots de la Terra, amb productes agrícoles d’arreu de Catalunya

De proximitat, ecològics, vegans i solidaris. Així són les paneres que s’ofereixen des de la iniciativa Lots de la Terra. Tots els productes que s’hi inclouen han estat elaborats per empreses productores locals.

Ofereixen cinc tipus diferents de lots, que es preparen des de la Fundació Privada Vallès Oriental, que té un projecte d'inserció laboral amb discapacitat intel·lectual.

Per a grans comandes, ofereixen un servei de paneres personalitzades, amb una selecció feta a mida.

  • Els lots de Nadal de la cooperativa Femarec

A més de la gran tasca que duen a terme la resta de l’any, Femarec elabora lots de Nadal amb productes d’alta qualitat des del seu Centre Especial de Treball, on treballen persones amb discapacitat i dificultats especials.

Ofereixen una àmplia varietat de lots, per a tots els gustos: amb cistella o sense, ecològics, vegans, amb o sense alcohol, etc. A més de les opcions del seu catàleg, també es poden demanar paneres personalitzades.

Afegeix un comentari nou