Acció Cultura Viva, el festival musical col·lectiu i divers de les festes de la Mercè

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'Beel, amb el seu treball amb referències dels sons àrabs, espanyols i francesos, va estar present al festival. Font: Las Pibas Producen
L'Beel, amb el seu treball amb referències dels sons àrabs, espanyols i francesos, serà una de les artistes presents al festival. Font: Las Pibas Producen
Kyne presentarà a l'Acció Cultura Viva el seu àlbum 'Sad&Horny', amb influències afroamericanes. Font: Acció Cultura Viva
Kyne presentarà a l'Acció Cultura Viva el seu àlbum 'Sad&Horny', amb influències afroamericanes. Font: Las Pibas Producen
Alison Darwin també forma part d'un cartell amb un accent marcat per la música urbana i la presència femenina. Font: Acció Cultura Viva
Alison Darwin també forma part d'un cartell amb un accent marcat per la música urbana i la presència femenina. Font: Las Pibas Producen

Acció Cultura Viva, el festival musical col·lectiu i divers de les festes de la Mercè

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Del 22 al 24 de setembre, el districte de Sant Andreu de Barcelona s’omplirà de concerts amb gran presència femenina i música urbana barcelonina, a més d’activitats artístiques, xerrades i la Fira del Disc Independent.

La música és un dels plats principals de les festes de la Mercè de Barcelona. Ho demostren els nombrosos escenaris repartits per tota la ciutat, els noms d'artistes i grups que farceixen els cartells i la quantitat de gent que acudeix als espais on tenen lloc els diversos festivals que integren la programació d'aquestes festes tan especials per a les barcelonines. Un d'aquests festivals és l'Acció Cultura Viva, l'esdeveniment musical més alternatiu gràcies al seu perfil comunitari, participatiu, assembleari i divers que el caracteritza.

Enguany, la 7a edició de l'Acció Cultura Viva, que tindrà lloc el 22, el 23 i el 24 de setembre, ofereix, a diversos escenaris del districte de Sant Andreu de Barcelona, una completa programació marcada per la música urbana barcelonina i la presència femenina. Al recinte de la Fabra i Coats s'hi situaran dos escenaris, mentre que als voltants, també al barri de Sant Andreu de Palomar, s'hi ubicarà un més, a la plaça Can Fabra. Finalment, a la Nau Bostik, al barri de la Sagrera, hi haurà un quart espai.

D'entre els grups i artistes que formen part de la programació de la 7a edició de l'Acció Cultura Viva, destaquen noms com Marta Knight, L'Beel, Kyne, Marina y su Melao o Dyamise Squad. En total, divuit grups i artistes conformen un cartell que, asseguren des de l'organització, "recull una mostra dels sons actuals de Barcelona". I és que només hi serà present una banda originària de fora de la ciutat a una programació en el qual les dones lideren més de la meitat dels projectes.

La programació continua amb altres noms, que fomenten una gran vafrietat d'estils, com ara Alba Alsina, amb el jazz; Coàgul, amb la seva música industrial i experimental, Alison Darwin i l'indie-rock, o els sons africans de Kaïro Band. El públic també podrà gaudir del punk performatiu de Ruïnosa y las Strippers de Rahola o els sons urbans de la Masta Quba, una rapera i activista nascuda a Mèxic, el DJ set de Dyamise Squad, amb el seu afrobeat, dembow, hip-hop o dancehall, o Rodrigo Laviña, històric representant del rap català en grups com Pirat’s Sound Sistema i At Versaris.

Completen la part musical de l'Acció Cultura Viva Merina Gris, O'o, Coure, Mukti i The Salsa Punk Orkestra. A més de l'oferta musical, l'Acció Cultura Viva també ofereix una programació d’activitats artístiques per a tots els públics, xerrades i la Fira del Disc Independent. Destaquen la taula rodona 'On són els kings', al voltant de la disciplina Drag King; el taller de serigrafia, 'escoltar / escriure / imprimir', per l'Automàtica, o la LotoDisko.

Una altra manera de muntar festivals

El festival s'emmarca en el programa Cultura Viva impulsat per l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i el suport de la Direcció de Serveis d’Economia Social i Solidària i Alimentació Sostenible per assajar noves formes de gestió col·lectiva en la cultura. D'aquesta manera, l'Acció Cultura Viva es caracteritza pel seu tarannà col·lectiu, assembleari, obert i divers, amb un funcionament concebut d’acord amb els principis de l'economia social i solidària, tant pel que fa a l’organització com pels proveïdors que s’hi impliquen.

A diferència d'altres macrofestivals, on, en els darrers mesos, s'ha produït diverses situacions polèmiques perjudicials tant amb els artistes com amb el públic, l'Acció Cultura Viva se centra a crear comunitat, donar suport al teixit cultural de la ciutat i esdevenir punt de trobada i celebració, per sobre d’interessos econòmics i hegemonitzadors.

Les decisions es prenen en comissions de treball obertes i es posen en comú en un plenari participatiu. Aquesta manera de fer, que es caracteritza per la pluralitat de veus i les decisions consensuades afavoreix la diversitat artística i l’aposta per opcions arriscades i menys convencionals que posteriorment s’han consolidat i han assolit circuits de difusió més amplis. El festival, a més, s’enfoca des d’una perspectiva feminista, LGTBIQ, antiracista i anticapacitista, i any rere any vetlla per la paritat i la diversitat de mirades amb propostes inclusives, sorprenents i experimentals.

La diversitat també és un aspecte que es té molt en compte, ja que l'Acció Cultural Viva comptarà amb programes en braille, espais accessibles i acompanyament a persones amb mobilitat reduïda, Punt Lila i hi haurà opció de barres de beguda sense alcohol divendres i dissabte gràcies a BeberSin i moltes opcions sense alcohol a les barres de La Tempesta, Alterevents i Mescladís el dissabte i diumenge.

El festival l'organitza Alterevents, l’Ateneu L’Harmonia, Las Pibas Producen, Cultura en Vivo, Nau Bostik, Dona Cançó, Fabra i Coats-Fàbrica de Creació, The Good Good, Llobregat Block Party, Pedra, Quesoni, Col·lectiu Pràxedes, Mostra Festival, Empty 6 Pack, La Clara Comunicació i altres persones a títol individual.

Afegeix un comentari nou