Àmbit de la notícia
Cultural

Aitor Coronado: "Ciutat Gegantera és un reconeixement a l'estima de la gent per les figures de Santa Coloma"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Aitor Coronado, president de la Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet.
    Aitor Coronado, president de la Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet.
  • Santa Coloma de Gramenet ha estat escollida Ciutat Gegantera 2023, un títol concedit per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC).
    Santa Coloma de Gramenet ha estat escollida Ciutat Gegantera 2023, un títol concedit per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC).
  • Durant els dies 5, 6 i 7 de maig, la ciutat s'inundarà de diverses activitats relacionades amb el fet geganter.
    Durant els dies 5, 6 i 7 de maig, la ciutat s'inundarà de diverses activitats relacionades amb el fet geganter.

La Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet es troba preparant els actes de la Ciutat Gegantera 2023, un títol que ostentarà el municipi del Barcelonès agafant el testimoni de Sant Boi de Llobregat.

El 5, 6 i 7 de maig de 2023 Santa Coloma de Gramenet esdevindrà l'epicentre del món geganter amb la celebració dels actes de la Ciutat Gegantera 2023. Aquest títol, que concedeix l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC) anualment a un municipi amb cultura gegantera, comporta l'organització de diverses activitats relacionades amb el fet geganter, i la custodia durant tot l'any dels gegants de l'Agrupació, en Treball i na Cultura, tasca de la qual s'encarregarà la Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet.

Aitor Coronado, president de la colla gegantera colomenca, ens avança que, a cinc mesos dels actes de la 35a Ciutat Gegantera, ja es troben preparant la cita que, segons ens explica, compta amb el suport tant de l'ajuntament del municipi del Barcelonès com de la ciutadania. Parlem amb ell sobre què suposa per a la colla i per a Santa Coloma de Gramenet ser la Ciutat Gegantera 2023, la gran estima de la ciutadania cap a les figures i l'estat de la colla que l'any 2023 celebrarà el seu 42è aniversari.

Agafareu el testimoni de Sant Boi de Llobregat com a 35a Ciutat Gegantera. Com va sorgir l'opció de ser la Ciutat Gegantera 2023? 

Va sorgir l'11 de setembre de 2021, en ple acte de l'ofrena floral a la plaça de la Vila de Santa Coloma de Gramenet. Ens trobàvem en un bon moment en el qual acabàvem de finalitzar un projecte molt ambiciós de restauració, canvi d'imatge i de vestuari de la comparsa vella de gegants de la colla. L'Ajuntament ens va suggerir l'opció d'ostentar el títol de Ciutat Gegantera, així que, després de parlar-ho, vam decidir amb la junta tirar-ho endavant. 

Com recordeu el nomenament de la 35a Ciutat Gegantera?

Va ser molt gratificant, ja que la nostra candidatura va ser votada en assemblea per unanimitat, sense cap abstenció ni cap vot en contra. Evidentment, hi havia molts nervis, sobretot per exposar la nostra candidatura davant de tothom, però també per la possibilitat que no ens votessin o es proposés una altra candidatura. Tot va sortir bé, va venir tota la colla, i vam comptar amb la presència de la regidora de cultura de l'ajuntament i el cap del servei de l'àrea de cultura. Recordo abraçar-me amb el cap de colla, el Mario Talavero, i la regidora. Va ser molt il·lusionant.

Què suposa per a vosaltres organitzar la Ciutat gegantera 2023?

Com a colla suposa tot un repte organitzatiu. Però també suposa un gran homenatge a la trajectòria de l'entitat, així com un reconeixement a l'estima que té la ciutadania cap a les figures de Santa Coloma de Gramenet. Els gegants vells tenen seixanta-dos anys, és a dir, que són més antigues que la colla i són patrimoni de la ciutat.

A banda d'això, la ciutat gegantera significarà finalitzar una sèrie de projectes que estem realitzant. Ens trobem en plena transformació de la colla. Aquesta regeneració és un repte que s'havia de fer a poc a poc, perquè es necessita una gran inversió, però gràcies a l'impuls econòmic que suposa la Ciutat Gegantera, podem fer-ho tot molt més aviat. Aquest procés ja el vam iniciar amb el canvi d'imatge dels gegants vells, i continua amb la restauració de la comparsa nova. No obstant això, falten encara coses per polir, com els vestits dels gegants nous o la recuperació de la comparsa vella de capgrossos.

En quin estat es troba l'organització de la Ciutat Gegantera?

Ja estem preparant coses. El programa d'actes el tenim definit al 90% definit, tot i que encara no el desvetllarem. El que sí que podem explicar és l'estructura dels tres dies: el divendres a la tarda es realitzarà la inauguració; el dissabte al matí estarà més destinat als infants i a l'activitat local, amb la participació d'altres associacions de la ciutat; la tarda estarà dedicada a la rebuda dels gegants de Catalunya; la nit serà temps per a la festa i els concerts, i diumenge al matí estarà dedicat al tradicional acte de traspàs on participaran totes aquelles colles que vulguin venir.

Quantes colles espereu que hi participin?

Normalment, hi participen un centenar de colles geganteres de tot el país, aproximadament unes dues-centes figures. I això és el que esperem l'any vinent. L'1 desembre s'estrena un web dedicat a la Ciutat Gegantera i allà hi haurà un formulari d'inscripcions per a totes les colles que vulguin participar diumenge.

 

Quina és la història de la Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet?

Les figures més primitives de Santa Coloma eren uns capgrossos de l'any 1915 que, malauradament, es van cremar a la Guerra Civil. Estaven guardats a la rectoria de l'església i es va incendiar. No va ser fins al 1960 que l'Ajuntament va adquirir els gegants vells, el Silvestre i al Coloma. Durant molts anys, enmig d'una dictadura amb l'associacionisme que era gairebé nul, no hi havia cap colla estable. Una brigada d'escombraires de l'ajuntament s'encarregaven de portar els gegants. Però la falta de motivació va fer que els gegants acabessin arraconats a un magatzem municipal.

L'any 1981, amb l'explosió democràtica i l'associacionisme, l'ajuntament va decidir que era un moment de recuperar els gegants. Va contactar amb el cap de colla dels castellers de Barcelona, el Pere Rovira. Ell els va informar que durant les diades castelleres que organitzaven hi participaven un grup de joves de Santa Coloma, d'entre 14 i 19 anys, que anaven a fer pinya. Van proposar-los fer un grup estable i encarregar-se dels gegants. I així va ser.

 

I es va formar la colla.

Van aprendre a ballar gegants fent entrenaments i classes amb els geganters de Terrassa. I a partir d'aquí va  començar l'activitat de la colla, amb una primera sortida el 31 de desembre de 1981, el dia de la patrona a Santa Coloma. Un cop la colla estava en actiu, l'ajuntament, l'any 1986, davant el deteriorament dels gegants vells, va decidir fer una comparsa nova de gegants i capgrossos. Van arribar la Margarida i el Genís i la comparsa de capgrossos actual.

Els gegants vells van passar a tenir un paper més protocol·lari, amb sortides al setembre i al desembre, per festa major. Mentre que els gegants nous surten a totes les festes majors, però també en altres actes de la ciutat com la trepitjada de la catifa o la flama del Canigó. També representen Santa Coloma quan ens conviden a altres festes fora de la ciutat. I així va anar evolucionant fins al dia d'avui.

En quin estat es troba la colla?

Estem en un gran moment. I estem en un moment ara de relleu generacional. La majoria de persones que estem al capdavant som gent molt jove i, precisament, per això crèiem que era un gran moment per tirar endavant la possibilitat de ser Ciutat Gegantera.

Destaques el relleu generacional, un aspecte que és un dels reptes dins del món de la cultura popular.

A la colla hi ha gent de totes les edats, així com moltes famílies. Però el gruix principal, així com la gent més implicada, som gent jove, d'entre els 19 i els 25 anys aproximadament. Ho hem aconseguit amb molta feina. Has de treballar per cridar l'atenció de tots els públics, apropar el fet geganter i la cultura popular a la gent jove, i això ens ha donat molta visibilitat. Ajuda també que tant el Mario, com jo sempre hem estat molt interessats en el món geganter des de ben petits. Ens va arribar l'hora i, amb la junta, vam agafar les regnes de l'entitat. 

Hi ha cultura gegantera a Santa Coloma?

Sí, la veritat és que estem molt contents. I sembla mentida perquè a Santa Coloma de Gramenet tenim l'estigma que som una ciutat molt multicultural, de l'extraradi de Barcelona. Però tot al contrari. Santa Coloma de Gramenet és una ciutat que té ànima de poble. La gent s'estima molt els gegants, i sempre que surten al carrer hi ha moltíssima gent acompanyant-los, és increïble. A més, amb el salt de qualitat que estem fent amb aquesta regeneració de la colla, l'estima de la ciutadania es nota molt més i va augmentant, mai disminueix.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari