Àmbit de la notícia
Cultural

Alba Brascó: “La lectura és indispensable per fugir de les pantalles i tenir referents de qualitat"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Alba Brescó, sotsdirectora sotsdirectora d'Infantil i Primària de l'escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia.
    Alba Brascó, sotsdirectora d'Infantil i Primària de l'escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia. Font: Alba Brascó Font: Alba Brescó
  • Als edificis de l'escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia s'han instal·lat punts de lectura, en el marc del projecte, perquè els infants hi llegeixin.
    Als edificis de l'escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia s'han instal·lat punts de lectura, en el marc del projecte, perquè els infants hi llegeixin. Font: Fundació Collserola
  • L'objectiu principal de la campanya és aconseguir hores de lectura per transformar-les en temps de recerca científica.
    L'objectiu principal de la campanya és aconseguir hores de lectura per transformar-les en temps de recerca científica. Font: Fundació Collserola

La campanya ‘Girem full. Llibres contra el càncer’, impulsada per la Fundació Collserola, neix amb l’objectiu de convertir hores de lectura en temps per a la recerca científica.

Els llibres tenen el gran poder de teletransportar-nos a mons fantàstics, de presentar-nos a personatges insòlits i de fer-nos viure una realitat paral·lela plena d’enigmes. La lectura és cultura i, gràcies a la Fundació Collserola, també és recerca científica. Amb la col·laboració del Gremi de Llibreters de Catalunya i l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi Sunyer (IDIBAPS) de l’Hospital Clínic, l'entitat lidera el projecte ‘Girem full. Llibres contra el càncer’, una iniciativa per conscienciar els infants i la ciutadania de la importància de la investigació.

El beneficiari de la campanya és el Projecte ARI, de l’Hospital Clínic de Barcelona, que es dedica a tractaments d’immunoteràpia contra el càncer i en fer-los assequibles mitjançant el sistema sanitari públic. En representació a la Fundació Collserola, ha participat l’escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia amb el seu alumnat, professorat i famílies, que s’han entregat de ple a la causa. Hem parlat amb l’Alba Brascó, sotsdirectora d'Infantil i Primària, perquè ens expliqui la tasca en profunditat.

Quins són els orígens de ‘Girem full’? 

Una mare de l’escola va patir un càncer just abans de l’arribada de la pandèmia i del confinament i, ella mateixa, va tenir aquesta idea, sorgida del seu hàbit de lectura. Ens va proposar si des de les escoles es podria dinamitzar el projecte i ens va encantar la proposta, vam estar-hi molt d’acord. Ja vam veure que era un motor potent.

A l’estiu del 2023 vam començar a engegar la maquinària i vàrem començar a fer reunions periòdiques amb el personal de l’Hospital Clínic, fins que el 21 de març d’enguany, va néixer la primera edició d’aquesta iniciativa. Cada llibre llegit equival a 10 minuts d’investigació i, per tant, cada sis llibres aconseguim una hora de recerca.

Com s’hi pot participar? 

Hi ha tres maneres principals de participar. La primera és la contribució econòmica per a persones que vulguin fer una donació a la causa. Nosaltres, però, hem potenciat i treballat les altres dues, molt vinculades a l’escola: a través dels punts de lectura, on poden participar infants i famílies, i a través de les estones de lectura a l’escola, en les quals només col·laboren les alumnes.

Què són això dels punts de lectura?

Al porxo dels dos edificis de les escoles, a Sarrià i al Tibidabo, hem instal·lat diversos punts de lectura. Són espais acollidors que comparteix tot l’alumnat, des de Primària fins a Batxillerat, els quals compten amb una senzilla decoració que convida a la lectura i on hi posem el cartell de la campanya. Aquests espais estan oberts perquè, tothom qui vulgui, pugui anar-hi a llegir quan sigui. L’únic requisit és engegar el cronòmetre quan es comença a llegir.

Quina ha estat la implicació dels infants i del professorat?

A l’escola ja tenim uns hàbits de lectura molt actius. Diàriament, l’alumnat llegeix 10 minuts al matí, abans de començar les classes, i 10 minuts al migdia-tarda, també abans d’iniciar aquesta segona part de la jornada. A més, varis cops a la setmana, s’organitzen visites al punt de lectura per llegir-hi una estona. La lectura és lliure, poden llegir el que vulguin o agafar algun llibre de préstec de la biblioteca.

Hi ha infants súper lectors i d’altres que els costa una mica més. Nosaltres posem totes les facilitats possibles: les alumnes que tenen dificultat en la lectura, poden llegir còmics o llibres il·lustrats, tot val. Els més menuts poden llegir acompanyats dels pares. En aquests casos es forma un moment familiar molt íntim i bonic: de fer-los volar la imaginació i compartir una estona preciosa.

"Cada llibre llegit equival a 10 minuts d’investigació i, cada sis llibres, aconseguim una hora de recerca"

Què n’opinen els més menuts d’aquesta iniciativa?

Tot ha sorgit tan fàcil i tan natural… no hem hagut d’imposar res amb calçador. Per a l’alumnat, és un espai de desconnexió i de descans. De fet, ja teníem alumnes molt lectores i hem vist que, en comptes de passar estones a la biblioteca, com fan habitualment, ens les trobàvem llegint al punt de lectura juntes.

Les diferents classes de l’escola no hi baixen cada dia, es van combinant durant la setmana, però el punt de lectura sempre està ple. Realment, no es necessita una gran infraestructura per participar en el projecte i crear un punt de lectura: només calen infants i adolescents amb ganes de llegir. Creiem que és una oportunitat, també, per tractar amb ells aquesta malaltia, el càncer, que, de més a prop o de lluny, tots han tingut alguna vivència.

Fins ara hem parlat de la participació de les vostres escoles. Quina és la segona alternativa per col·laborar?

L’altra manera que hi ha per sumar hores de recerca és demanant els punts de llibre. Es poden demanar a les llibreries adherides al projecte i, en el nostre cas, en repartim a les famílies que hi estiguin interessades. Funciona de la següent manera: totes les persones que tinguin un punt de llibre, l’hauran d’omplir amb les dades del llibre que s’han llegit, és com una petita ressenya.

Has de posar les teves dades, el nom, l’edat, quin llibre t’has llegit, com el resumiries, per què t’ha agradat i què n’opines de la campanya. Quan el tens omplert, cal que el posis en una de les urnes transparents que hi ha a les llibreries o a la bústia de l’Hospital Clínic. De fet, a la pàgina web de ‘Girem full’, es poden descarregar els punts de llibre.

Segons heu publicat a la vostra pàgina web, l’objectiu de la campanya és arribar a les 1.000 hores de recerca. Ho heu aconseguit?

I tant! L’hem superat de bon tros. Només amb les hores que hem comptabilitzat amb els cronòmetres de l’escola hem aconseguit moltíssim. L’alumnat és un motor imparable i és una passada veure com tothom es mobilitza i com s’han implicat les famílies. Ha sigut molt emocionant.

A més, hem pogut reflexionar sobre el càncer i que, moltes de les seves tipologies, encara són considerades com a malaltia minoritària. Fa falta molta inversió en recerca i, encara que s’està avançant rapidíssim, encara necessitem donar suport a la comunitat científica i als equips sanitaris.

Com el projecte va de llibres, de ben segur que n'esteu preparant alguna per Sant Jordi...

Sí, de fet el dia de Sant Jordi és la cloenda de la campanya. Serà el moment en el qual tancarem els cronòmetres dels nostres punts de lectura a les escoles i farem el recompte de quantes hores hem aconseguit i quants punts de llibre ens han retornat a les urnes. Serà el nostre recompte, de l’aportació que hem fet des de l’escola Frederic Mistral-Tècnic Eulàlia, dels centres de Sarrià i Tibidabo.

Però fins al 23 d’abril, encara es pot participar i es poden continuar acumulant minuts de lectura i de recerca.

"L’alumnat és un motor imparable i és una passada veure com tothom es mobilitza"

I el gran acte se celebrarà el 29 d’abril, veritat?

Exacte. El paranimf de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona serà el lloc on celebrarem la trobada amb tothom qui ha participat en la campanya: personal sanitari, membres del Gremi de Llibreters, alumnat, professorat i famílies… En aquest cas, farem el recompte de totes les hores que hem acumulat en total.

Segur que serà molt emotiu, ja que ens trobarem totes les persones que hem participat aquest any en el projecte, tothom qui ha sumat esforços. Aproximadament, serem un centenar de persones. Des del primer moment, moltíssima gent ens ha donat suport i ens ha repartit hores de lectura. Gràcies a aquestes ganes de sumar i de participar, creiem que els canvis són possibles si tothom s’implica.

A més, la transmissió de valors que es crea al llarg de campanyes com aquesta, és molt enriquidora i important.

Sí. Quan llegim ens transformem, creixem, madurem, ens nodrim, creem opinions i ens sorgeixen interrogants. La lectura és cultura i pensem que és indispensable a l’actualitat per fugir una mica de les pantalles i tenir referents de qualitat i opinions amb criteri de les coses que passen al món. Si no, tot es va desdibuixant i aigualint. I si aquest projecte pot contribuir a aquesta suma, és meravellós.

També pensem que, de cara als infants i adolescents, és una manera d’educar en els valors d’implicació ciutadana i d’ajudar i contribuir en iniciatives que treballen per millorar qualsevol aspecte de la societat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari