Àmbit de la notícia
Cultural

Cassà de la Selva i l'AEiG La Claca fan arribar la Llum de la Pau

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Oriol Roger
  • La Llum de la Pau és una flama que s’escampa pel món amb la cooperació de l'escoltisme i el guiatge mundial.
    La Llum de la Pau és una flama que s’escampa pel món amb la cooperació de l'escoltisme i el guiatge mundial. Font: Àlex Viyuela
  • Dues joves de la branca de Truc de l'AEiG La Claca recorden les víctimes dels bombardejos a Cassà de la Selva durant la Guerra Civil.
    Dues joves de la branca de Truc de l'AEiG La Claca recorden les víctimes dels bombardejos a Cassà de la Selva durant la Guerra Civil. Font: Àlex Viyuela
  • Sònia Vicens (esquerra) i Sandra Ceballos (dreta), membres de la Taula Executiva de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya.
    Sònia Vicens (esquerra) i Sandra Ceballos (dreta), membres de la Taula Executiva de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya. Font: Àlex Viyuela

La Llum de la Pau, la flama que s’acosta des de Betlem per aquestes dates. Una de les tradicions arrelades en l’imaginari dels escoltes i guies. Apropar-se fins a França, on el portador de la llum l’entrega per poder-la fer arribar a Catalunya.

L’acte central de la Llum de la Pau s’ha celebrat aquest passat diumenge 18 de desembre a Cassà de la Selva i sota el lema Siguem artesans per la pau. Des de l’Agrupament Escolta i Guia La Claca (AEiG La Claca) es van oferir per acollir-la, explicar i presentar la seva simbologia. Ja feia uns dies que les membres de la unitat de Truc de l'agrupament (joves d'entre 17 i 18 anys), més algunes caps (educadores voluntàries) de l’agrupament, s’havien desplaçat fins a Lodève, França. Allà les esperaven per poder agafar la llum que aquest diumenge es va començar a distribuir amb llànties, fanalets i llantions.

Una celebració de poc menys d’una hora, conduïda des del mateix agrupament, i que es va desplegar amb la intervenció i presència de diferents parts de l’escoltisme. Una de les primeres intervencions va ser a càrrec de Sònia Vicens i Sandra Ceballos, membres de la Taula Executiva de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG). En el seu parlament, una reivindicació ferma a treballar per la pau.

Un homenatge a les víctimes dels bombardejos de Cassà de la Selva

L’acta va continuar amb intervencions de diversos infants i joves de l’agrupament, acompanyats de representacions participatives i cançons. Per acabar, i un dels moments més emotius, va ser el parlament que van defensar dues joves de la branca de Truc de l'AEiG La Claca. "Els conflictes no sempre són a petita escala i es poden resoldre amb certa facilitat", començava el seu discurs, "en el nostre país i també al nostre poble, malauradament fa 86 anys en vam patir un i de molt important".

I és que les dues joves van voler forjar la memòria de les vuit persones que, durant la Guerra Civil Espanyola, van morir al municipi de Cassà. Vuit persones que, tot i que gràcies a l’alcalde d’aquella època el poble es va mantenir al marge del conflicte, no es va poder evitar un bombardeig que va posar fi a la seva vida: Maria Canals i Roig, Victòria Cassà Mestres, Caterina Payret Suñé, Concepció Riera Valentí, Dolors Salvador Torras, Josep Sureda Casanovas, Rosa Torras Gispert i Lluïsa Xiberta Carbó.

La llum segueix escampant-se per tots els racons del món

L’acta, que va reunir un centenar llarg de persones, va acabar amb el repartiment de la flama. S’hi va poder veure professorat de centres educatius, membres de diverses entitats de l’àmbit social i del lleure, membres de consells parroquials i centres de culte que, en aquest moment, feien cua per poder aconseguir la llum. 

Al final, un esdeveniment cabdal per un teixit associatiu que s’entén treballant des de la pau i per a la pau. "Un treball que, malauradament, avui es torna més important que mai i que reivindica que la llum estigui encesa; que no s’apagui".

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari