Compromís del Govern i els municipis per protegir la cultura

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
La declaració de la cultura com a bé essencial fa possible que, amb les últimes restriccions, els actes culturals puguin finalitzar a les 22 h. Font: CC
La declaració de la cultura com a bé essencial fa possible que, amb les últimes restriccions, els actes culturals puguin finalitzar a les 22 h. Font: CC
L'Ateneu d'Igualada ha estat el primer teatre del país que ha obert les portes. Font: CC
L'Ateneu d'Igualada ha estat el primer teatre del país que ha obert les portes. Font: CC
Imatge recent d'un concert on es respecten les mesures de distanciament incloses al protocol.  Font: FCSM
Imatge recent d'un concert on es respecten les mesures de distanciament incloses al protocol. Font: FCSM

Compromís del Govern i els municipis per protegir la cultura

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La consellera, Àngels Ponsa, juntament amb representants de la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, han acordat dur a terme una estratègia conjunta al territori en el context de pandèmia.

Davant la situació de pandèmia, agreujada de nou en les darreres setmanes, així com les noves restriccions decretades per combatre el virus, des del Govern de la Generalitat, juntament amb les entitats municipalistes Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), s'han compromès a protegir la cultura en el context actual i han acordat dur a terme una estratègia conjunta al territori per garantir els drets culturals de la ciutadania.

Amb la signatura d'aquesta declaració institucional, la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, el secretari general de Cultura, Lluís Baulenas, i els representants de l'àmbit de Cultura de les entitats municipalistes, Lourdes Aluja, per part de l'FMC i Josep Berga, per part de l'AMC, s'han compromès a mantenir les programacions culturals amb l'aplicació imprescindible i rigorosa de tots els protocols de seguretat i salut.

Així mateix, les tres parts s'han compromès a mantenir la inversió pressupostària en tots els vessants de la producció cultural, de la mateixa manera que quan la situació pandèmica obligui a cancel·lar algun esdeveniment cultural, s'optarà preferentment pel seu ajornament. Finalment, es farà un seguiment periòdic de l'estat i les accions que siguin necessàries per al compliment dels compromisos presos a la declaració institucional.

Tant el govern com les dues entitats municipalistes constaten que la cultura és essencial en la fortalesa i la cohesió dels municipis i que s'ha demostrat segura en la prevenció de la Covid-19, i consideren que és més important que mai preservar-la en el context de la pandèmia i la crisi social i econòmica que se'n deriva.

En aquest sentit, Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera, vicepresident de l'FMC i president de l’Àrea de Serveis a les Persones de l'entitat, explica que es tracta d'un "missatge unitari per reivindicar la necessitat de la cultura, en especial en la situació que estem vivint". "La cultura ens fa ser lliures, ens fa ser crítics, ens aporta una sèrie de valors i és una dimensió humana que no podem oblidar", afegeix Rivas.

L'acord entre les associacions municipalistes i el Govern té com a objectiu "donar suport al propi sector cultural, posar de manifest que s’han pres les mesures que han pertocat en tot moment, evidenciant que la cultura segura, i animar la gent i generar confiança per anar al cinema o al teatre, amb les restriccions corresponents", assegura l'alcalde d'Esparreguera.

Aquest moviment per blindar la cultura arriba poc més d'un mes després que el govern de la Generalitat declarés la cultura com un bé essencial, quelcom que farà possible, entre altres coses, que, davant les noves restriccions sanitàries, les activitats culturals puguin finalitzar a les 22 h. amb desplaçament posterior i entrada demostrable.

Afegeix un comentari nou