Contes infantils sobre Sant Jordi que trenquen els estereotips de la llegenda

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
La veritable història de Sant Jordi Font: Gemma Lienas i Valentí Gubianas
La veritable història de Sant Jordi Font: Gemma Lienas i Valentí Gubianas
La fantàstica llegenda de la Jordina Font: Joana Bruna
La fantàstica llegenda de la Jordina Font: Joana Bruna

Contes infantils sobre Sant Jordi que trenquen els estereotips de la llegenda

Autor/a: 
Vanesa Vilaseca
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Arriba Sant Jordi i, amb la diada, la compra de contes infantils sobre una llegenda plena de tòpics que cal modificar en l'imaginari col·lectiu.

La diada de Sant Jordi és la festa cultural per excel·lència a Catalunya i esdevé una oportunitat per contribuir a un món millor. Per això és important modificar els tòpics i oferir lectures que promoguin valors com l'amistat, el diàleg, la igualtat de gènere, la compassió i l'empatia. El següent llistat de contes fomenten aquests valors:

1. 'Dracs, princeses i roses' – Estel Baldó, Rosa Gil i Maria Soliva i Montse Español. Ed. Barcanova

Conte que mostra una manera diferent de veure les coses. En comptes de ser mostrar dracs ferotges i sanguinaris, princeses tocades i posades, i roses vermelles presenta dracs bons jans i vegetarians, princeses esportistes i entremaliades i roses de tots colors.

2. 'El cavaller que no volia lluitar' – Helen Docherty i Thomas Docherty. Ed. Maeva

Conte molt útil per treballar en el foment de la lectura i la gestió no violenta dels conflictes, ja que, quan els pares d'en Leo l'envien a lluitar contra el drac, ell s'endú un escut i una espasa però sobretot els seus llibres preferits per amansir el drac. Al cap i a la fi, ¿qui es pot resistir davant d’una bona història?

3. 'El drac i el cavaller suculent' – Elli Woollard i Davies Benji. Ed. Picarona

Divertida i tendra història sobre l'amistat entre un amable noi que ajuda a un estrany ocell, però no saben és que un és un cavaller i l’altre un jove drac. Quina serà la seva reacció quan descobreixin que en realitat són enemics i estan destinats a lluitar entre ells?

4. 'Georgina i la Dragona' – Lucía Serrano. Ed. Beascoa

Història d'una terrible dragona que va terroritzar tot un poble i va estar a punt de menjar-se un príncep bell i delicat per a saciar la seva gana. Però la valenta Georgina va solucionar aquest embolic amb ferocitat, audàcia i molt d'humor.

5. 'La fantàstica llegenda de la Jordina' – Joana Bruna. Ediciones Oblicuas

Història que es basa en la llegenda de Sant Jordi, explica la història d’un dolent extraterrestre que arriba a la terra per abduir a tothom a qui es troba amb la seva pistola. En aquest conte, Sant Jordi és en realitat la Jordina, una noia que va en patinet en comptes d’anar a cavall i el drac és un extraterrestre.

6. 'La princesa, el drac i el cavaller desarmat' – Joan Turu. El Cep i la Nansa Edicions

Conte sense dracs ferotges, princeses bledes ni cavallers armats. No es tracta de la llegenda típica de Sant Jordi tal sinó que es tracta d'una versió diferent, un relat esbiaixat i ple de mitges veritats que té poc a veure amb el que realment va passar en què la mirada del cavaller Jordi canvia el destí del drac i també de tot el poble. O potser sí… qui sap.

7. 'La princesa paperina' – Robert Munsch i Michael Martchenko. Ed. Annick

Conte que trenca estereotips per mostra que el rol de les nenes no és esperar en una torre a què arribi el seu veritable amor a salvar-les, sinó que poden viure mil aventures Història sobre l'Elizabeth, una princesa típica dels contes que està promesa amb un príncep i aviat es casarà. Però un dia, arriba un drac a palau que ho farà canviar tot i amb la seva valenta serveix d’exemple per a totes les nenes.

8. 'La veritable llegenda de Sant Jordi' – Gemma Lienas i Valentí Gubianas. Ed. Navona

Història que mostra que els contes populars i les llegendes s'expliquen de maneres diferents segons els costums de cada època. Ara, al segle XXI, les noies no necessiten que un cavaller les salvi sinó que s'estimen més tenir relacions d'igual a igual. Aquest conte explica com la Maragdina i en Jordi, dos enamorats dels llibres, s'alien per derrotar l'exèrcit enemic i salvar els dracs, una espècie en perill d'extinció.

Afegeix un comentari nou