'Desenfaixa’t', la primera competició esportiva de colles castelleres catalanes i d’arreu del món

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Les colles castelleres internacionals viuen una situació delicada, causada per la pandèmia, les necessitats econòmiques i la falta de visibilitat. Font: Castellers of London
Les colles castelleres internacionals viuen una situació delicada, causada per la pandèmia, les necessitats econòmiques i la falta de visibilitat. Font: H de Cuesta / Cedida per Castellers of London
Un dels objectius de Desenfaixa't és crear xarxa i vincle entre castellers i colles, gràcies a l'hàbit saludable de l'esport. Font: Castellers of London
Un dels objectius de Desenfaixa't és crear xarxa i vincle entre castellers i colles, gràcies a l'hàbit saludable de l'esport. Font: Sheila Hardie / Cedida per Castellers of London
La recaptació econòmica de la Desenfaixa't s’administrarà per continuar mantenint la cultura castellera i catalana a l’estranger. Font: Castellers of London
La recaptació econòmica de la Desenfaixa't s’administrarà per continuar mantenint la cultura castellera i catalana a l’estranger. Font: H de Cuesta / Cedida per Castellers of London

'Desenfaixa’t', la primera competició esportiva de colles castelleres catalanes i d’arreu del món

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

La colla Castellers of London és l’organitzadora d'una iniciativa que té com a objectiu millorar la situació i ajudar les colles internacionals.

'Desenfaixa't' és un esdeveniment esportiu en línia que es defineix en dues vessants: una competició d’activitat física, on poden participar totes les colles castelleres internacionals i catalanes, i un acte benèfic per a les colles internacionals, en acte d’ajudar-les a continuar creixent i mantenir-se. La iniciativa és organitzada per la colla Castellers of London, i es durà a terme entre els dies 7 de febrer i 13 de març. Ja hi ha oficialment divuit colles apuntades, cinc de les quals són les més grans de Catalunya.

L’objectiu principal és donar visibilitat a les colles castelleres internacionals i sostenir-les gràcies a la recaptació econòmica que es durà a terme a través de la inscripció de les colles catalanes. Un fons que s’administrarà per continuar mantenint la cultura castellera i catalana a l’estranger i donar veu a la feina que desenvolupen les colles. La situació actual que viuen és delicada, a causa de la pandèmia, i, segons Castellers of London, cal intentar revertir-la.

Organització de la competició

La competició 'Desenfaixa’t' funcionarà a través de l’aplicació de mòbil esportiva Strava: és utilitzada per atletes, ja que mostra tota mena de dades relacionades amb l’activitat física que una persona desenvolupa, com el ritme, recorregut, activitat… una informació que, posteriorment, queda adjuntada en l’apartat de xarxa social de l’aplicació, com una publicació, per tal que altres persones puguin observar la teva activitat física.

Segons ens explica Guerau Guillen, cap de colla de Castellers of London: “és una aplicació coneguda, sobretot, entre els castellers que fan esport assíduament. Serà la vehicular per la competició”.

Gràcies a Strava, els organitzadors s’hi connectaran per extreure informació dels participants i fer un seguiment dels atletes apuntats, per comptabilitzar l’activitat física que realitzin. Per tant, el funcionament és el següent: per a cada colla castellera que s’inscrigui a la competició, se’ls crearà un enllaç, a través del qual cada casteller, individualment, podrà realitzar diferents disciplines esportives per guanyar punts per la seva colla.

Els esports que poden mesurar a través de l’aplicació i que comptaran són: córrer, caminar, nedar, fer peses, crossfit, ciclisme i rem. “És impossible tenir-ho tot controladíssim, però volem tenir el major control per evitar trampes. De cada esport en controlarem el temps”, afirma Guillen.

El que farà que cada colla es col·loqui a una certa posició del rànquing és l'activitat física. El total d’hores que faci una colla es dividirà pel nombre d’atletes que participin d’aquesta. “No és el mateix que competeixin el nombre de castellers que hi ha a Castellers of London, que els de Vilafranca”, explica el cap de colla de Castellers of London. Tots els esports comptaran de manera igualitària per l’esforç que es necessita fer.

Tres premis diferents

'Desenfaixa’t' comptarà amb tres categories de premis: ‘dedication’, ‘destroyer’ i ‘big family’. El primer, s’atorgarà a la colla castellera que hagi acumulat més hores d’activitat física. El segon, serà pel casteller individual que hagi realitzat més hores d’esport. I, per últim, la tercera categoria permetrà més d’una colla guanyadora: cada setmana hi haurà un repte específic que donarà punts per aquest rànquing.

Castellers of London ha creat una pàgina web on es pot consultar tota la informació de la competició: des de la normativa, els reptes setmanals, com dur a terme la inscripció i el funcionament detallat de 'Desenfaixa't'.

La situació actual de les colles castelleres internacionals

Segons exposa Guerau Guillen, les colles castelleres d’arreu del món s’han vist obligades a aturar els assajos a causa de les restriccions. És més, ja fa dos anys, des de l’inici de la pandèmia, que no en celebren. “Els castellers, ara mateix, no estem treballant junts per un objectiu comú”, explica Guillen, un fet que comporta la desvinculació dels castellers que són cap a la colla. A més, hi ha castellers que han decidit tornar a Catalunya, per tant, han perdut un gran nombre de membres.

Les colles internacionals es troben que no els queden tants castellers amb experiència, i compten, sobretot, amb nous membres que poden perdre fàcilment el vincle, fet que crea una situació delicada per a tothom. Aquesta problemàtica se suma a la poca visibilitat de les colles castelleres internacionals. “A Catalunya sí que es coneix l’existència d’alguna colla internacional, però no hi ha massa coneixement ni vincle”, exposa el cap de colla de Castellers of London.

Per últim, el darrer entrebanc a patir és la necessitat econòmica per subsistir i créixer. Com bé demostren des de Castellers of London, les colles internacionals no compten amb les ajudes econòmiques que hi ha a Catalunya. En aquest sentit, l'afectació més important és l’espai d’assaig. En el cas de Castellers of London, per mantenir i pagar el local que utilitzen per assajar, impulsen un petit espai de compravenda de menjar i aliments que cada casteller porta.

“Però no només és això, entra en joc també el tema de l’assegurança”, detalla Guerau Guillen. El fet de convèncer una companyia que no coneix la tradició castellera i els mètodes de seguretat que requereixen, dificulta la troballa d’una assegurança.

De moment, les colles que participen al Desenfaixa't són els Castellers of London, Castellers d'Andorra, Castellers de Berlin, Castellers de Paris, Colla Castellera de Madrid, Colla Castellera d’Edinburgh, Xiquets Copenhagen, Castellers de Sant Cugat, Castellers de Vilafranca, Colla Castellera de Figueres. Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Joves Xiquets de Valls, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Marrecs de Salt, Minyons de Terrassa, Moixiganguers d'Igualada, Tirallongues de Manresa i Xiquets de Tarragona.

Afegeix un comentari nou