Eduard Bastús: "L'ofici de raier forma part de l'ADN de Pobla de Segur i de la seva gent"
Comparteix
L’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa és una entitat sense ànim de lucre que va néixer l'any 1989 per recuperar i mantenir ben present els l'ofici dels raiers.
L'ofici de raier consisteix en la construcció de rais, embarcacions de troncs, i de la seva conducció riu avall. A Catalunya l'activitat més important dels raiers era a Coll de Nargó, a la conca del riu Segre, i al Pont de Claverol, a la conca del Noguera Pallaresa.
L'Eduard Bastús n'és el President i ens apropa a la realitat de l'entitat.
Quina és la missió de la vostra entitat?
L’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa va néixer amb l'objectiu de preservar l'ofici dels raiers, que era molt important pel Pont de Claverol (poble a la vora del riu Noguera Pallaresa) així com la seva cultura.
Quina és la realitat que teniu en el vostre entorn més immediat?
Actualment la gent del poble està molt involucrada amb l'associació, tant a la Diada dels Raiers de la Pobla de Segur com a altres actes que organitzem. L'ofici de raier forma part de l'ADN de Pobla de Segur i de la seva gent. Comptem també amb suport d'institucions locals com la Diputació de Lleida però també del Departament de Cultura.
Quants voluntaris teniu ara i quin paper juguen en el si de la vostra entitat?
Al voltant de 100 persones voluntàries i uns 385 socis, que participen des de la construcció dels rais fins a sopars populars o a la Diada. És una festa del poble i pel poble i això fa que tothom s'hi impliqui.
Per què creieu que els voluntaris col·laboren amb vosaltres?
Perquè saben que és l'única manera que l'ofici perduri i també perquè posa la Pobla de Segur al mapa, perquè aporta turisme, economia i sobre tot de viure la festa.
Quina creieu que serà la vostra realitat d’aquí a 10 anys?
La nostra intenció és que amb el compromís de tots els membres de l’associació la festa continuï augmentant cada vegada més. Durant els últims anys, tot i disminuir el nombre de subvencions que hem rebut, gràcies a l'augment de la participació de la gent la festa és encara més gran i té més reconeixement.
Quin ha estat per tu el moment de més passió a l’entitat?
És complicat perquè en tinc molts, des de la primera vegada que vaig pujar en un rai, com veure la gent al Pont de Claverol esperant per veure'ns baixar el riu o les felicitacions de la gent una setmana després de la Diada. El millor per mi és el reconeixement de la gent i fer-los gaudir de la festa.
Afegeix un nou comentari