Eines per contrastar la informació sobre el coronavirus

Ravalnet
Autor/a: 
Marta Rius
Mapa pandèmia mundial coronavirus 2020 Font: Johns Hopkins University Coronavirus Resource Center
Mapa pandèmia mundial coronavirus 2020 Font: Johns Hopkins University Coronavirus Resource Center

Eines per contrastar la informació sobre el coronavirus

Autor/a: 
Marta Rius
Ravalnet

Resum: 

Davant de la sobresaturació informativa arran de la propagació de la Covid-19, com podem destriar la informació verídica de les 'fake news'?

El Col·legi de Periodistes de Catalunya facilita alguns recursos, tant per a periodistes que han de cobrir l'actualitat sobre la pandèmia mundial del coronavirus, com per a la ciutadania que vol estar ben informada i evitar notícies falses o catastrofistes. Xarxanet també n'hem afegit:

D'entrada, cal seguir només els canals oficials dels organismes competents. A Catalunya, és la Generalitat de Catalunya qui informa degudament de les mesures i l'actualitat sobre el coronavirus. El govern català ha creat una web específica del coronavirus. Els ajuntaments també estan informant pels seus canals oficials de les mesures que indica la Generalitat.

Al site de l'OMS es troba actualitzada tota la informació sobre el virus i orientacions. L'organisme està col·laborant estretament amb experts mundials, governs i associats per ampliar ràpidament els coneixements científics sobre aquest nou virus, rastrejar la seva propagació i virulència i assessorar els països i les persones sobre la mesures per protegir la salut i prevenir la propagació del brot.

El Johns Hopkins University Coronavirus Resource Center ha elaborat un mapa interactiu que permet conèixer en temps real l'evolució de la pandèmia globalment i per països. Les dades s'acutalitzen a les vuit del matí.

  • Filtres de Google

Front a l'excés d'informació sobre la COVID-19 a internet, els filtres del cercador de Google permeten seleccionar i destriar-la. Si volem trobar els pdf's que ha publicat l'Organització Mundial de la Salut sobre el coronavirus, cal escriure la següent frase a Google: coronavirus filetype:pdf site:who.int.

El Col·legi de Periodistes ha creat una llista per seguir les últimes publicacions de les fonts oficials i d’experts. Aquesta llista inclou comptes dels organismes espanyols i catalans, institucions sanitàries o doctors, entre altres. T’hi pots subscriure aquí.

Consulta les portades dels diaris del tot el món amb un sol clic. Trobaràs les capçaleres ordenades per territori (Catalunya, Espanya, Europa, etc.).

Afegeix un comentari nou