El 17 d'octubre es celebra el Dia de la Dona Escriptora

Ravalnet
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El 17 d'octubre es celebra el Dia de la Dona Escriptora

Ravalnet

Resum: 

Amb la diada es vol retre homenatge a les dones que exerceixen aquesta professió, visibilitzant el seu treball al món de la literatura i intentar contrarestar la discriminació de què han estat víctimes històricament.

Es tracta d'una proposta sorgida de la Biblioteca Nacional de España, l'Asociación Clásicas y Modernas i la Federación Española de Mujeres Directivas (FEDEPE) que es celebra cada any el primer dilluns després del 15 d'octubre, dia de la festivitat de Teresa de Jesús.

Fins al segle XX moltes dones van haver de fer servir pseudònims amb noms d'home per ser considerades seriosament. L'any 1905 Virginia Wolff va començar a escriure al suplement literari del diari Times i 10 anys més tard va publicar la seva primera novela, sense que s'haguessin aconseguit grans avenços en la superació d'aquesta escletxa de gènere.

Les dones no acostumen a aparèixer als rànquings dels millors llibres que es fan cada vegada que finalitza l'any, i són molt poques en comparació als homes que guanyen certàmens literaris. Com a exemple, el Premi Nobel de Literatura ha premiat només a 16 dones des que es va crear l'any 1901, davant els 99 homes que l'han guanyat.

Amb motiu del Dia de la Dona Escriptora, l'Observatori Cultural de Gènere organitza el 17 d'octubre a la Sala de Llevant de la Biblioteca Nacional de Catalunya una lectura contínua de textos escrits per dones. Tindrà lloc a partir de les 20h i l'entrada és lliure.

Afegeix un comentari nou