El 41è Festival Ésdansa dona protagonisme al jovent creador de la dansa d'arrel

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
'L’hereu Riera', de Pere Seda, és un espectacle que forma part de l’itinerari 'Joves i Arrel'. Font: Ésdansa
'L’hereu Riera', de Pere Seda, és un espectacle que forma part de l’itinerari 'Joves i Arrel'. Font: Ésdansa
Les Preses acollirà el 41è Ésdansa, del 21 al 27 d'agost. Font: Ésdansa
Les Preses acollirà el 41è Ésdansa, del 21 al 27 d'agost. Font: Ésdansa
La programació inclou l'espectacle 'Raepte', de l'Esbart Manresà. Font: Esbart Manresà
La programació inclou l'espectacle 'Raepte', de l'Esbart Manresà. Font: Esbart Manresà

El 41è Festival Ésdansa dona protagonisme al jovent creador de la dansa d'arrel

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El festival de referència dins el món de la dansa d’arrel, que se celebra a les Preses del 21 al 27 d'agost, ofereix una programació completa amb propostes de creadores del país i de companyies internacionals.

El municipi de les Preses, a la Garrotxa, acull un any més la celebració del Festival Ésdansa, l'esdeveniment de referència, i punt de trobada del país, dins el món de la dansa d’arrel tradicional. El festival, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, arriba enguany a la 41a edició, del 21 al 27 d'agost, oferint una programació cultural completa amb espectacles i activitats relacionades amb la dansa d'arrel, i amb la presència de talent i companyies tant del país com d'àmbit internacional.

Enguany, la nova edició del Festival Ésdansa posa un dels focus principals en els i les joves creadores del nostre país. "Per una banda, tindrem propostes de joves que es dediquen professionalment a la dansa partint de l'arrel tradicional catalana; d'altra banda, hem programat espectacles de joves que parteixen del flamenc i la dansa espanyola", explica Núria Feixas, directora del Festival Ésdansa. "Veurem els seus espectacles i farem uns petits col·loquis al voltant de ser jove i creador partint de la dansa d'arrel", afegeix.

Dins de l'itinerari 'Joves i arrel', hi podrem trobar tres propostes com el 'Si em vagués', de Lali Mateu, Roger Cusidó i la Companyia la MINIMíssima; 'L’Hereu Riera', de Pere Seda i 'Flor de Maig', de Xavier Gumà i Verònica Hernández. "Són tres petites propostes que estan molt bé, d'uns vint o trenta minuts, que formen part d'un itinerari que considero que és important fer-ho, i posar el focus, sobretot, sobre el jovent i l'arrel", considera Feixas. D'altra banda, l'artista de dansa espanyola i flamenc, Pol Jiménez, porta al festival 'Lo Faunal'.

D'altra banda, l'itinerari Pla d’impuls a la dansa d’arrel inclou diversos espectacles que reben suport a nivell de mentoratge artístic d'aquest pla impulsat per la Direcció General de Cultura Popular i la Fira de la Mediterrània, i que compta amb la complicitat del Festival Ésdansa, l’Agrupament d’Esbarts Dansaires, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el festival Dansàneu i el programa 'Mans' de Catalunya Ràdio.

La programació és àmplia, però en aquest itinerari destaquen les coproduccions 'Raepte', de l'Esbart Manresà, i 'Solc', de l'Esbart Ciutat Comtal. L'Ésdansa també aposta per la nova creació, així que el festival acollirà dues estrenes, 'Era', de l’Esbart Rocasagna i Quim Bigas, proposta guanyadora del Premi Delfí Colomé, i l’espectacle a l'aire lliure 'Voluxa' del grup Marboleny Beta, una proposta amb música i dansa tradicional fusionades amb tendències actuals.

També hi haurà espai per a les companyies internacionals Viorica de Moldàvia, Minchanzama de Perú, Crane d’Uganda i Compañía de Tango Julio Sosa d’Uruguai, que participaran en les 'Nits Ésdansa' i l'espectacle 'Danses del món', on es convidarà el públic a experimentar ritmes de les danses tradicionals dels països convidats. D'altra banda, es durà a terme un any més la Festa al Parc, que tornarà a omplir de música i ball el Parc de Pedra Tosca, Finalment, destaca l'espectacle 'A cegues', una experiència a cegues multisensorial a partir de la música i en un entorn natural immillorable.

Les 'Nits de Concert', les propostes infantils i familiars o les activitats de divulgació que mostren els diferents prismes que té la dansa d’arrel dins dels itineraris del festival, com ara 'Parlem de...joves i arrel', són altres de les activitats que completen la programació d'enguany.

La dansa d'arrel, en auge

L'àmbit de la dansa d'arrel tradicional es troba en un moment fantàstic, fet que queda demostrat amb el gran nombre d'espectacles d'alta qualitat que podem veure als diversos festivals de dansa que hi ha al nostre país. Gran part del mèrit el té el Pla d'Impuls de la dansa d'arrel, engegat l'any 2021. "El pla ho ha remogut tot i en general hi ha molts artistes estan treballant partint de la dansa d'arrel", considera Feixas. "Hi ha hagut un moviment bastant gran i, sorprenentment, de part de molts creadors joves, i per això també hem considerat posar el focus en tota aquesta joventut", assegura.

El mateix Festival Ésdansa també es troba en un gran moment, tal com assenyala la seva directora. "El festival ha anat creixent de mica en mica en les darreres quaranta edicions, i ara mateix es troba ja consolidat i en un molt bon punt", afirma Feixas. "A més, el territori veu l'esdeveniment com una cosa positiva, l'entitat organitzadora és del municipi i fa molta feina perquè tant la població com l'Ajuntament estiguin contents d'acollir un festival d'aquesta magnitud que porta el nom de les Preses també a escala internacional", sentencia.

Afegeix un comentari nou