Àmbit de la notícia
Cultural

El Festival DAU Barcelona apropa els millors jocs tradicionals a tots els públics

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • La morra, un dels jocs presents al DAU Tradicional.
    La morra, un dels jocs presents al DAU Tradicional. Font: Dau Barcelona
  • El DAU Tradicional està present al DAU Barcelona festival del joc des de la tercera edició.
    El DAU Tradicional està present al DAU Barcelona festival del joc des de la tercera edició. Font: Dau Barcelona
  • La Companyia de Jocs l’Anònima és qui coordina la part tradicional del festival.
    La Companyia de Jocs l’Anònima és qui coordina la part tradicional del festival. Font: Festival DAU

El DAU tradicional, a càrrec de la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals i la Companyia de Jocs l'Anònima, entre altres, se celebrarà el 19 i el 20 de novembre emmarcat en la trobada més important del joc a Catalunya.

Arriba l'onzena edició del Festival DAU Barcelona, la cita anual més important del joc a Catalunya que enguany se celebra el 19 i 20 de novembre repetint presència, un any més, al recinte de la Fabra i Coats, al barri barcelonès de Sant Andreu de Palomar. Al llarg de dos dies es duran a terme nombroses activitats, tallers, campionats i presentacions, als diversos espais del festival dedicats a diferents modalitats del joc, i en els quals podran participar tant persones aficionades com professionals de totes les edats.

Malgrat que el DAU Barcelona 2022 arriba amb algunes novetats destacades que comencen amb el canvi en la direcció, càrrec que ocupa l'Oriol Crespo agafant el relleu de l'Oriol Comas, i continuen amb l'eliminació de l'ús de mascaretes i del control d'aforament dels dos darrers anys, el festival continua apostant per una programa que el fan ser un festival únic i que el converteixen, any rere any, en un dels festivals més rellevants d'Europa.

Un dels aspectes clau de la programació que es mantenen és el DAU Tradicional, un espai dedicat als jocs tradicionals que es consolida com un dels més destacats de la cita. Serà el novè any en el qual els jocs tradicionals tindran el seu espai dins del Festival DAU Barcelona. Com sempre, les activitats de jocs populars catalans del DAU Tradicional s'ubicaran als patis de l'escola Can Fabra i de l'Institut Vapor del Fil, al mateix barri de Sant Andreu de Palomar, i estaran disponibles per a tots els públics tant dissabte com diumenge, de 10 a 14 h i de 16 a 21 h.

Nous al·licients del DAU Tradicional

Enguany, el DAU Tradicional conjugarà les activitats de jocs tradicionals de sempre, amb la introducció de nous al·licients, duen a terme algunes demostracions dels jocs, però amb un programa d'activitats majoritàriament participatiu. Una de les novetats de l'edició d'aquest any serà la final del campionat de Lluita del Bac. "Es tracta d'una modalitat de lluita tradicional de les Terres de l'Ebre que s'ha recuperat fa relativament pocs anys", explica Víctor Baroja, president de la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals.

La Lluita del Bac són unes arts marcials, molt comunes entre les classes populars de les Terres de l'Ebre fins als anys seixanta, que es practiquen sense armes i que se centra més en la defensa que no pas en l'atac. Tal com assenyala Baroja, és similar a altres lluites que tenen una mica més de visibilitat, com ara la lluita Lleonesa i la lluita Canària, dins l'àmbit estatal, i la lluita Gouren i la lluita senegalesa, en l'àmbit internacional. "Tot i recuperar-se fa poc, la Lluita del Bac té una pedrera molt interessant de gent jove que la practica", afirma Baroja.

"Per primer cop, vindran a Barcelona a mostrar aquesta modalitat, quelcom que ens suposa un esforç organitzatiu important. No obstant això, considerem que val molt la pena visibilitzar-la més enllà del seu àmbit", diu Baroja. Quant a altres novetats d'enguany, destaquen les activitats de Tir de Fona, amb la presència de la Federació Balear de Tir de Fona, així com de dos tiradors balears que reforçaran la presència dels foners catalans.

A aquestes novetats hem de sumar la consolidació d'altres activitats, com ara la Trobada de Bèlit. Enguany, es comptarà amb la presència de l'equip de Bèlit de Verona, completant l'intercanvi iniciat per Catalunya després de ser present al prestigiós Festival Internacional del joc al carrer Tocatì. Serà diumenge 20 al matí quan l'equip italià participi en una partida de Bèlit a la plaça de Can Fabra, a Barcelona. També es consolida el Campionat de Morra del Festival DAU, que arriba a la cinquena edició i que comptarà amb els millors jugadors de Morra de Catalunya.

Per completar el programa del DAU Tradicional, s'oferiran activitats de baldufes, yo-yo, Kendama i bitlles de sis i de nou, entre molts altres jocs tradicionals que formen part del repertori clàssic tradicional. A més, es durà a terme la segona edició de l'Olimpíada de Pa sucat amb Oli. "L'èxit de la proposta que es va fer l'any passat ens ha animat, juntament amb les companyes del centre de cultura popular de Can Galta, a impulsar la segona edició dissabte al matí", afirma el president de la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals.

Presentació de tres llibres

Emmarcat en el perfil de divulgació del festival, el programa del DAU Tradicional inclou la presentació de tres llibres de temàtica de jocs tradicionals i que s'han editat des de la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals. Un d'ells és el 'Sonos Ludum', un llibre-disc en el qual la Companyia de Jocs l'Anònima explora el paisatge sonor del joc a Catalunya. Aquesta publicació plasma una trentena de jocs com les Bitlles, la Morra, el Quinto, el Bèlit, el Tir de Fona o la Lluita del Bac, cada un d’ells amb uns sons molt característics.

D'altra banda, també es durà a terme la presentació del llibre 'La Morra', dedicat a aquest joc tan característic i tan impactant de veure en directe. Presentat recentment al Festival Orígens de La Ràpita, municipi amb llarga tradició en el desenvolupament d'aquest joc tradicional, 'La Morra' inclou una versió il·lustrada d'un poema d'Àngel Guimerà sobre la morra, amb la idea de fer arribar el joc i la poesia de Guimerà al públic jove. Així mateix, s'inclou quatre versions musicades del poema, ben diferents l'una amb l'altra, disponibles amb codis QR.

Finalment, es presentarà un llibre sobre la Lluita del Bac, que recull la història d'aquesta modalitat de lluita de defensa, amb la voluntat de donar-la a conèixer, practicada per pescadors que pràcticament va desaparèixer als anys seixanta, però que s'ha recuperat gràcies a la memòria de la gent gran que la va practicar. Les presentacions es duran a terme diumenge al matí a la tercera planta de la Fàbrica de Creació.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari