El Festival de Cultura Raval(s) ofereix una trentena d'activitats fruit del treball comunitari de les entitats

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Es duran a terme una trentena d’activitats gratuïtes a diferents espais del barri del Raval de Barcelona. Font: Tot Raval
Es duran a terme una trentena d’activitats gratuïtes a diferents espais del barri del Raval de Barcelona. Font: Tot Raval
La música tornarà a ser, un any més, una de les protagonistes del Festival.  Font: Tot Raval
La música tornarà a ser, un any més, una de les protagonistes del Festival. Font: Tot Raval
Les activitats del Festival Cultural Raval(s) estan destinades a tota mena de públic. Font: Tot Raval
Les activitats del Festival Cultural Raval(s) estan destinades a tota mena de públic. Font: Tot Raval

El Festival de Cultura Raval(s) ofereix una trentena d'activitats fruit del treball comunitari de les entitats

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El barri barcelonès del Raval acollirà, del 2 al 6 de novembre, actuacions musicals, xerrades, itineraris, teatre-fòrum, tallers, exposicions i intervencions artístiques, entre d'altres.

El Festival Cultural Raval(s) celebra la seva vintena edició, del 2 al 6 de novembre, oferint una trentena d'activitats gratuïtes fruit del treball comunitari de més de noranta organitzacions molt diverses del barri barcelonès del Raval. Entitats, col·lectius, associacions, centres educatius i veïnat del barri, han treballat conjuntament per portar, a diversos espais del Raval, actuacions musicals, xerrades, itineraris, teatre-fòrum, tallers, exposicions i intervencions artístiques.

El dijous 3 de novembre, a les 17.30 h, es durà a terme la inauguració oficial del Festival a la Rambla de Canaletes de Barcelona, en la qual algunes entitats participaran tot presentant la programació. L'acte comptarà amb l’actuació del grup Rumba Nois, format per membres de la comunitat gitana del barri. No obstant això, el festival ja haurà mostrat el dimecres dia 2 un petit tastet de què pot oferir amb un espai de joc i punt de lectura dut a terme als Jardins de Sant Pau del Camp.

Les organitzacions participants han incorporat durant tot el procés de creació del festival tres eixos fonamentals del Festival Cultural Raval(s): la lluita contra el canvi climàtic, el racisme i la violència masclista. En aquest sentit, una de les activitats destacades serà la taula rodona 'La lluita contra les discriminacions a Barcelona' el divendres 4 a les 18.30 h, a la Biblioteca Sant Pau - Santa Creu, que es complementarà amb una exposició homònima ubicada al mateix espai.

D'altra banda, destaca l’obra de teatre fòrum contra la islamofòbia 'La insuportable banalitat del tema', així com la ‘Migrantour Barcelona’, una ruta intercultural pel Raval de la mà d’una persona migrada amb la qual es visitaran diversos projectes socials del barri. Cal esmentar també la trobada ‘Mirades inspiradores de turisme local’, on es reflexionarà sobre el turisme instal·lat al barri del Raval a partir d'experiències que tenen l'objectiu d'impulsar la cultura de comunitat, la creació de valor social, cultural i econòmic pel barri i per a la seva gent.

La programació continua amb activitats com l'espai de trobada de dones del barri, divendres 4 a l'Àgora Juan Andrés Benitez, i organitzada per la Fundació Àmbit Prevenció, Metzineres, SURT Fundació, Mov_Dream i Tot Raval; la jornada 'Visquem la plaça dels Àngels' el dissabte 5, o els diversos tallers d'art i creació organitzats per Tata Inti SCCL, Migote Teje Bonito, Llobregat Block Party, Pájaro Jocs, l'Associació Capoeira Palmares Barcelona i Taller 131.

Un barri amb molt de ritme

La música, com no podia ser d'altra manera, tornarà a ser una de les protagonistes del Festival. A banda del concert inaugural, el divendres 4 al matí se celebrarà el concert coral de les escoles al Museu Marítim, mentre que al vespre tindrà lloc, a la Rambla del Raval, els concerts d'agrupacions de joves del barri, com ara Grup de joves de Xamfrà, les alumnes d’Estudis Superiors en Interpretació de Música clàssica i contemporània, especialitat vent del Conservatori del Liceu i combos juvenils de l’Escola de Músics i l’Escola de Música Juan Pedro Carrero.

El dissabte 5 al migdia, la plaça dels Àngels serà l'escenari del concert de les corals del barri i el swing de la Big Band. A la tarda, la Rambla del Raval tornarà a omplir-se de música, amb les actuacions de La Kurda & Nyest & Dj Es-pera, d’Arkanoh i de Trikka Masala. Finalment, a la Plaça Folch i Torres es farà l’actuació de diversos grups de dansa que comparteixen espai al Casal de Barri del Raval, així com altres convidats del territori.

L'òpera comunitària 'La Gata Perduda', també tindrà protagonisme amb una exposició que mostrarà diferents elements escenogràfics d'aquesta òpera, així com part del vestuari i del material comunicatiu i audiovisual de tot el procés.

Treball comunitari al Raval

Sota el lema '20 anys cultivant xarxa', el festival de cultura reforça, un cop més, el treball comunitari al barri. "El Festival Cultural Raval(s) és una forma de contribuir a tot el teixit sociocultural del Raval d'una manera més col·laborativa i comunitària", afirma Juan Pedro Diotaiuti, tècnic de cultura de Tot Raval. De fet, enguany, Diotaiuti afirma que enguany el festival està farcit de nombroses activitats comunitàries, tal com demostra la programació.

Cal destacar que el valor d'aquest festival no només rau en el resultat, en aquesta programació que es durà a terme al llarg dels cinc dies en els quals se celebra, sinó que darrere hi ha tot un procés de creació conjunta desenvolupat al llarg de cinc mesos, molt ric per a les organitzacions. "Fem reunions plenàries entre les entitats, però obertes a tota la ciutadania, on la gent participa, i on es decideix l'eix de treball de l'edició, com serà l'organització i la creació del contingut del programa", explica el tècnic de cultura de Tot Raval.

"Des de Tot Raval ens encarreguem de la dinamització del festival i la part tècnica, però el contingut i la part conceptual es fa entre tots i totes", afirma Diotaiuti, qui destaca que, a més, cada activitat del festival està pensada i coorganitzada per un grup d'entitats molt diverses. "Aquest perfil tan divers entre organitzacions permet que cadascuna es nodreixi l'una de l'altra", manifesta Diotaiuti, tot destacant les sinergies que es creen entre elles.

Un dels objectius del festival és el de mostrar la riquesa del Raval no només als veïns i a les veïnes del barri, sinó també a la resta de la ciutadania. "Des dels mitjans es reforça l'estigma que pateix el barri, mostrant només els fets més negatius. Per aquest motiu volem mostrar la diversitat del Raval, així com les entitats i organitzacions que lluiten cada dia per fer un barri millor, cadascuna des de la seva línia de treball", afirma el tècnic de cultura de Tot Raval.

En definitiva, seran cinc dies en els quals les entitats culturals, però també totes aquelles que fan servir l'art com a eina de transformació social, siguin d'àmbit educatiu, comunitari o social, ompliran els carrers del barri barcelonès del Raval de molta cultura i art.

Afegeix un comentari nou