El teatre com a espai de trobada intergeneracional i generador de salut
Comparteix
Plàudite Teatre impulsa 'Art Salut Intergeneracional', un projecte amb sessions de teatre per a gent gran, joves i infants, i impulsats amb Centres d'Atenció Primària i Centres Educatius de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat.
La relació entre gent gran i infants és, sense dubte, una font d'enriquiment molt valuosa per a totes les parts, que fomenta les experiències i coneixements compartits, però també la cura intergeneracional. Aquest lligam és molt freqüent en l'àmbit familiar, però no és tan habitual fora d'ell, en part per una manca d'espais de trobada que evita que ambdues generacions coincideixin i es relacionin de manera natural, malgrat viure en el mateix territori.
Aquest és un dels aspectes que tracta d'abordar Plàudite Teatre a través d''Art Salut Intergeneracional', un projecte que utilitza la pràctica escènica per unir gent gran i infants d'un mateix barri, alhora que gaudeixen dels beneficis que aporta el teatre, sobretot com a eina generadora de salut i benestar. Creat l'any 2019, el programa l'impulsa l'entitat que lluita per una transformació social, conjuntament amb Centres d'Atenció Primària (CAP) i Centres Educatius de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat.
El programa es duu a terme un cop per setmana i consta de diverses sessions, amb activitats i exercicis de teatre, de jugar, de completar l'imaginari. "I per a aquest tipus d'activitats no hi ha edat", afirma l'Eugenia Delgado, directora de Plàudite Teatre. En gairebé quatre anys de projecte, 'Art Salut Intergeneracional' ha involucrat quatre-cents infants d'escoles i instituts i unes cent vuitanta persones derivades dels CAP.
Mirada de territori
"Es tracta d'un projecte que va néixer per fer veïnatge", resumeix la directora de Plàudite Teatre. "Vèiem que hi havia grups de persones que trepitjaven els mateixos espais del barri, com el parc, la plaça o el mercat, però que no tenien relació", afegeix. Així va es va iniciar 'Art Salut Intergeneracional', un projecte "creatiu, teatral, en el que s'assoleixen diversos objectius que necessita la comunitat", considera Delgado. "El projecte té, sobretot, una mirada de territori, que és una mica la metodologia de Plàudite Teatre", afegeix.
Una de les particularitats del projecte és el desenvolupament de l'activitat teatral en entorns complexos. Són sessions en les quals participa gent gran que pateix solitud no desitjada i que no tenen gaire relació amb altres persones en el seu dia a dia. Així mateix, a l'altre costat, hi ha tota una població d'infants i joves, molts d'origen migrant, que no tenen a prop els seus avis i les seves àvies, i que de manera habitual no es relacionen amb la gent gran.
Per poder arribar a veïns i veïnes amb un perfil com el que hem descrit, des de Plàudite Teatre contacten amb els CAP per tal de posar a la seva disposició el programa. "És aquí on entra en joc l'atenció comunitària de l'Institut Català de la Salut. A través de diversos tests, i amb tota la saviesa de les professionals sanitàries, s'identifiquen les persones grans que poden gaudir o necessitar aquesta activitat", manifesta la directora de Plàudite Teatre.
Actualment, el programa es desenvolupa amb joves i gent gran dels tàndems Institut-Escola Gornal i CAP Gornal; l'Institut Jaume Botey i CAP Amadeu Torner; i l'Escola Provençana i CAP Alhambra, tots ells de l'Hospitalet de Llobregat. D'altra banda, 'Art Salut Intergeneracional' es desenvolupa a Barcelona a l'Escola Cavall Bernat i CAP Sants; l'Escola Aldana i CAP de Sant Antoni (Manso); i l'Escola Seat i CAP La Marina.
Impacte del projecte
L'Eugenia Delgado explica que 'Art Salut Intergeneracional' és un projecte amb molt d'impacte positiu gairebé des d'un primer moment. "De seguida floreix una sensació de cura, dels uns als altres. Com es veuen un cop per setmana, tenen aquesta relació com d'avi i net: les persones grans esperen els infants i joves a les aules, i de seguida que es veuen, s'abracen; els infants expliquen com els ha anat la setmana, mentre la gent gran els escolten", diu la directora de Plàudite Teatre.
"Des del punt de vista dels infants, agraeixen molt les trobades amb la gent gran durant aquestes sessions. Moltes vegades ens diuen que la seva àvia es troba al Marroc o a Bulgària i no la poden veure, però que en moments com aquests senten com si estiguessin amb ella", detalla Delgado.
D'altra banda, les persones grans se senten despertes i contentes. "Ens ho diuen, és la sensació d'alegria, de sentir-se acompanyades: de vegades tenen nets i no els veuen en setmanes. Així que aquí, el que destaquen, sobretot, és l'alegria de la vida, del dia a dia", afirma. "Ho passen molt bé perquè canten, ballen i actuen, però són les petites coses les que valoren més: que els preguntin com estan o que quan fan un pas, o baixen una escala, tenen una mà al costat que els ajuda", expressa.
Afegeix un nou comentari