Elena Cañada: "Volem aportar cultura a la societat i aconseguir que la gent gaudeixi amb les nostres obres"

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Elena Cañada, presidenta del Casal Corpus Grup de Teatre. Font: Elena Cañada
Elena Cañada, presidenta del Casal Corpus Grup de Teatre. Font: Elena Cañada
El Casal Corpus Grup de Teatre ha celebrat el seu trenta-cinquè aniversari recentment i projecten un futur de continuïtat amb el teatre amateur. Font: Casal Corpus Grup de Teatre
El Casal Corpus Grup de Teatre ha celebrat el seu trenta-cinquè aniversari recentment i projecten un futur de continuïtat amb el teatre amateur. Font: Casal Corpus Grup de Teatre
Enguany, ja preparen la temporada 2023-2024 i, un dels reptes principals, és reprendre l'activitat del grup infantil que, després de la pandèmia, es va dissoldre. Font: Casal Corpus Grup de Teatre
Enguany, ja preparen la temporada 2023-2024 i, un dels reptes principals, és reprendre l'activitat del grup infantil que, després de la pandèmia, es va dissoldre. Font: Casal Corpus Grup de Teatre

Elena Cañada: "Volem aportar cultura a la societat i aconseguir que la gent gaudeixi amb les nostres obres"

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

El Casal Corpus Grup de Teatre va néixer fa trenta-cinc anys amb l’objectiu d’oferir cultura, fomentar el teatre amateur i crear una comunitat de persones apassionades d’aquesta branca de les arts escèniques.

L’any 1987, un grup de pares i mares que assistien a la parròquia del Corpus Christi, del barri barceloní de Gràcia, varen decidir impulsar un grup de teatre amb els seus fills i filles per crear comunitat entre les veïnes dels barris i impulsar la cultura de la zona. És aquí on neix el Casal Corpus Grup de Teatre, que just ha complert el seu 35è aniversari. Al llarg dels anys, s’ha anat consolidant com a grup de teatre amateur i ja ha recorregut tota Catalunya per apropar al públic el ventall de representacions i obres que han posat en escena.

Enguany, ja tenen entre mans la preparació de la temporada 2023-2024 i treballen, també, per recuperar el grup infantil de teatre que, malauradament, es va dissoldre a causa de la pandèmia. A més, també cerquen un espai on poder actuar i assajar, ja que, actualment, no compten amb cap local que faci de seu de l’entitat. Hem parlat amb la presidenta del Casal Corpus Grup de Teatre, l'Elena Cañada, per conèixer el recorregut, l’estat actual i la tasca del grup de teatre, així com per descobrir l’estat de salut del teatre amateur a Catalunya.

Quins són els objectius principals del Casal Corpus Grup de Teatre?

El més fonamental sempre ha estat passar-nos-ho bé. És la base de tot. Som un grup d'amics, per sobre de tot, i intentem gaudir al màxim de la cultura. La prova és que no tenim gaires beneficis i continuem insistint a fer teatre. La segona finalitat és aportar cultura a la societat, sempre ha estat molt important per a les membres del grup, i mirem d'aconseguir que el públic gaudeixi amb les representacions.

Som una entitat petita del barri de Gràcia, però cada cop estem agafant més força gràcies a la nostra participació en diferents accions del districte. Allà on ens demanen, sempre hi som i col·laborem en tot el que faci falta. Sempre tenim un peu i mig ficat en altres llocs per visibilitzar-los i poder participar de la cultura del barri. Òbviament, també projectem la nostra feina arreu de Catalunya, gràcies a les actuacions que realitzem arreu del territori.

Com organitzeu el vostre grup de teatre?

En aquests moments som una cinquantena de sòcies, més la junta directiva. Nosaltres proposem un seguit de dates de representació de les obres, sempre disponibles amb els llocs on actuem. A partir d’aquí, les directores s’encarreguen de proposar una peça teatral i organitzar el repartiment entre les membres. I llavors es planifiquen els assajos que, actualment, els fem als locals de la parròquia. Les obres les representem a les instal·lacions de l'Escola Pia Balmes, a Barcelona.

Si a una membre del grup no li toca participar en l’obra com a actor o actriu, pot col·laborar en un bon grapat d'accions, com el decorat i l'escenografia, el so i la il·luminació, com a regidora, direcció, organització de l'obra… A més, sempre tenim les portes obertes a noves persones que vulguin formar part del grup. Animem a tothom a fer teatre i pertànyer a la comunitat. Per entrar, només cal contactar amb nosaltres a través del correu electrònic i les xarxes socials.

Quin és l’estat actual de l’entitat?

Ara mateix estem preparant ja la nova temporada 2023-2024. Tenim quatre obres estrenades, les quals ja les estem fent rodar tot el possible amb actuacions a mostres i concursos per poder treure'ls-hi suc. Ja tenim algunes representacions pactades per aquesta temporada vinent i ja comptem amb dues obres programades: una per a finals de febrer i una altra que serà a mitjans de maig.

A més, com a projecte a destacar, estem treballant en la recuperació del grup infantil de teatre que, per culpa de la pandèmia, va quedar estroncat i no es va reprendre. Aquest desembre volem fer una representació i ara mateix estem buscant noves membres infantils per poder-la fer. L’objectiu és donar-li una continuïtat. Justament estem en tràmits de decidir si ho podem tirar endavant.

A més, aquest any heu participat en la Mostra Nacional de Teatre Amateur de Catalunya. Quina valoració en feu?

Ens encanta ser-hi cada any, ja no només participant com a actors i actrius, sinó que ens agrada ser-hi com a espectadores, perquè creiem que és una trobada molt enriquidora. Aquest any hi ha hagut una participació altíssima, més que en altres edicions. Però, des del meu punt de vista i el de la resta de companyes del sector, creiem que la qualitat ha sigut una mica baixa.

És una experiència que recomano, també per a les espectadores, perquè és molt divertit. Aquest any vam representar 'M'esperaràs'. El públic va quedar molt content i els nostres actors, també. És un repte, perquè a vegades ens toca actuar en un lloc que no és un teatre o un auditori. Algunes de les instal·lacions són sales d'escola o de locals que adapten perquè s'hi puguin representar les obres. I, aleshores, és molt divertit perquè t'has d'adaptar a l'espai. Aquest any ens va sortir rodó. A més, arran de la Mostra ens ha sorgit una actuació fantàstica a Ulldecona.

Què significa per a vosaltres haver celebrat el 35è aniversari?

Per mi és una satisfacció enorme veure com una entitat petita que va començar a caminar amb vuit joves a l'escenari, ha pogut arribar a assolir els trenta-cinc anys amb el grau de qualitat que tenim. Fem obres de tota mena i de totes les temàtiques, i realment ens en sortim i molt bé, jo crec. Per mi és un honor poder presidir aquesta entitat. Al llarg dels anys hem tingut alguna complicació, ja que, en un punt, semblava que l'entitat moriria perquè no hi havia relleu generacional.

Em vaig negar al fet que un grup, del qual formava part des de l’any 1994, morís, així que vaig agafar les regnes. També vaig aconseguir ajuda de la gent jove, i la veritat és que estic molt contenta d’on hem arribat. Veurem cap a on evoluciona, però jo crec que tenim la motivació i els ànims perquè tiri endavant durant, almenys, trenta-cinc anys més.

És important aquest relleu generacional per deixar entrar les joves?

Des del meu punt de vista, confiar un projecte en el jovent és una manera de remoure els fonaments i de generar noves idees i noves maneres de fer. Penso que feia falta, i que fa falta. Tinc la il·lusió que, quan arribi el dia que jo o la meva junta ho deixem, que hi pugui haver un equip de persones al darrere que sigui més jove que nosaltres.

Per això també posem èmfasi en la idea de formar un grup infantil-juvenil, perquè tirin amunt i pugin, com hem fet nosaltres. En el meu cas, vaig començar a fer teatre aquí, de petita, i ara estic molt contenta de poder presidir l'entitat. Encara que es rejoveneixi el grup, és evident que hi ha aspectes de base que no canviaran, com la nostra filosofia i essència. Però la manera de fer i les eines sí que fa falta que es puguin anar renovant. Penso que és necessari.

"Per mi és una satisfacció enorme veure com hem assolit els trenta-cinc anys amb el grau de qualitat que tenim".

Quin és l’estat de salut del teatre amateur a Catalunya?

Tenim la gran sort que el teatre amateur a Catalunya està molt viu i molt a l’ordre del dia. Per exemple, quan assistim a la Mostra Nacional de Teatre Amateur ens adonem que està molt present i actiu a tot arreu del territori, des de pobles petits, passant per ciutats mitjanes i a les grans poblacions, per descomptat. El que passa és que, a vegades, ens fa una mica la sensació que, en aquesta roda de mostres i de concursos, sempre hi ha les mateixes persones. I potser és perquè no es presenten les novelles.

Jo crec que s'ha de promocionar més, queda camí per fer, perquè a vegades el teatre amateur té una qualitat que s’acosta al teatre professional, i fa falta una major visibilitat.

Quins són els beneficis del teatre per a les persones? Què aporta formar part d'un grup teatral?

Jo penso que el teatre és una forma de socialitzar. Ajuda molt a coneixe's a un mateix, de manera reconfortant. Els moments abans de trepitjar l’escenari pateixes moltíssim, però la sensació que tens un cop ets a dalt, i si el paper que representes surt perfectament bé, la pujada d’adrenalina és espectacular. Penso que li pot anar bé a tothom, a persones introvertides i extravertides. És una activitat molt enriquidora, que et permet mostrar-te. No t'ho quedes tu, sinó que ho regales.

"El teatre amateur a Catalunya està molt viu i molt a l’ordre del dia"

Quins són els reptes de futur del Casal Corpus Grup de Teatre?

El principal seria poder trobar un local on poder assajar i actuar. Fa un temps que ho estem perseguint i no l'acabem de trobar. Amb els preus que hi ha actualment és impossible que un grup petit com el nostre ho pugui assumir. Només et dic que, havent de llogar una sala per un dia d’assaig general i un cap de setmana d’actuació, gairebé sempre sortim deficitaris, perquè és molt complicat assumir-ho.

Un altre repte de futur és poder tirar endavant el grup infantil i que tingui continuïtat. Tenim una representació programada pel desembre, però no voldríem que es quedés aquí. Volem lluitar per recuperar-lo. Finalment, en el context artístic dels adults, ens agradaria augmentar el nombre d'obres a l’any que podem fer.

Afegeix un comentari nou