Àmbit de la notícia
Cultural

‘Els límits del creixement’, un documental per mostrar alternatives al capitalisme des de la proximitat

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • L’associació Col·lectius pel Decreixement impulsa una campanya de micromecenatge per fer possible el documental.
    L’associació Col·lectius pel Decreixement impulsa una campanya de micromecenatge per fer possible el documental.
  • ‘Els límits del creixement’ vol escrutar aquests camins alternatius al capitalisme des de la proximitat.
    ‘Els límits del creixement’ vol escrutar aquests camins alternatius al capitalisme des de la proximitat.
  • Els Col·lectius del Berguedà i el Ripollès pel Decreixement s'han organitzat al territori per treballar i difondre la idea del decreixement.
    Els Col·lectius del Berguedà i el Ripollès pel Decreixement s'han organitzat al territori per treballar i difondre la idea del decreixement.

L’associació Col·lectius pel Decreixement impulsa una campanya de micromecenatge per fer possible un projecte que visibilitza diferents formes de treballar i viure a les comarques del Berguedà i el Ripollès.

“Tinc clar que si volem vida i volem futur, hem de deixar de consumir de la manera tan ferotge que ho fem i anar per altres camins que ja estan passant als nostres entorns”, assegura la Maria Casamartina, membre ripollenca de l’associació Col·lectius pel Decreixement, en el vídeo de presentació del documental ‘Els límits del creixement’, que l’entitat vol tirar endavant amb la col·laboració ciutadana en una campanya de micromecentatge a Goteo.org.

La Maria és una de les activistes de les comarques del Berguedà i el Ripollès implicades en aquest projecte, que vol fer visible que una altra manera de viure no només és possible, sinó que és imperativa si no volem abocar el món i la humanitat a un carreró sense sortida. El documental cercar aprofundir en aquesta idea del decreixement, que ha agafat embranzida davant les crisis superposades que impacten en el benestar de la població i amenacen el futur del planeta.

Però, què entenem per decreixement? A diferència del que diuen els seus detractors, obstinats a desacreditar aquesta teoria enunciant que ens condueix a un món sense esperança, gris i depriment, el decreixement és un sistema organitzatiu i econòmic alternatiu al capitalisme, que prioritza la distribució de la riquesa, la dràstica reducció del consum i la cerca d’una millor qualitat de vida sense incrementar la producció, en contrast amb el paradigma del creixement econòmic sense fre i depredador que imposa el model actual.

Ras i curt, “es tracta, probablement, de l’única resposta possible a la crisi del neoliberalisme i el canvi climàtic que provoca el sistema capitalista”, resumeixen les impulsores del documental. Així ho explicava també el Miguel Pajares, membre d’Ecologistes en Acció, en una entrevista recent a Xarxanet amb motiu de la COP28, una cimera del clima en què ja ha sobrevolat la idea que cal plantejar una alternativa a un creixement que es demostra cada cop més insostenible: “Tenim un problema amb el creixement, cal plantejar un viratge cap a economies públiques i comunitàries, que no requereixin una demanda de creixement econòmic constant”, raonava Pajares.

Davant d’això, ‘Els límits del creixement’ vol escrutar aquests camins alternatius que la Maria Casamartina anunciava que ja s’han començat a transitar a casa nostra. La idea és fer visibles diferents formes de treballar i viure, regeneratives i respectuoses amb l’entorn, a les comarques del Berguedà i el Ripollès. Parlem, entre altres, de petits comerços i productores locals, així com iniciatives familiars, socials i cooperatives en l’àmbit sanitari, educatiu, econòmic i politicosocial que persegueixen, en definitiva, avançar cap a un model de vida sostenible.

“Hem decidit fer aquest documental per mostrar aquestes iniciatives i petites empreses que ens envolten i treballen sota un concepte regeneratiu i respectuós amb les persones i el medi ambient, per créixer cap a un món fèrtil, sostenible i saludable”, exposen les impulsores del documental, membres dels Col·lectius del Berguedà i el Ripollès pel Decreixement i activistes en diferents entitats socials i ecologistes com el Grup de Defensa del Ter, Greenpeace, Procés Constituent, la Xarxa d’Economia Social i Solidària (XES), entre d’altres. 

Fer visible una altra manera de treballar, viure i pensar

Per fer possible el documental, l’equip que hi està treballant ha posat en marxa una iniciativa de micromecenatge a Goteo.org amb l’objectiu d’aplegar la col·laboració ciutadana per finançar despeses d’infraestructura, de material i de producció de la peça audiovisual. La primera ronda de la campanya està oberta fins al final de l’any, i s’ha fixat l’objectiu de recaptar uns 13.000 euros per tirar endavant el projecte.  

‘Els límits del creixement’ s’inspira en el documental francès ‘Demain’ (Cyril Dion, 2015), que proposa un viatge a través de diferents llocs del planeta destacant alternatives transformadores. En canvi, el film impulsat per l’associació Col·lectius pel Decreixement aposta per mostrar un món més proper i petit, el de les comarques del Berguedà i el Ripollès, en què és possible tirar endavant alternatives més connectades entre elles per potenciar una resposta a la vida individualista i consumista actual.

“Ens hem adonat que al nostre entorn existeixen i creixen alternatives al sistema dominant de consum, i hem pensat en la idea de fer un documental en què es faci visible una economia de proximitat que potencia l’economia circular”, expressen. 

Així, la posada en escena del documental seria un viatge en bicicleta per les comarques del Berguedà i el Ripollès per tal d’ensenyar noves formes de treballar, de viure i de pensar. El fil del guió parteix de la metàfora de la curiositat i la mirada oberta de la canalla, lliure de prejudicis i idees preconcebudes, a través de la qual s’exposa sense embuts la crua realitat del sistema actual i s’exploren vies per albirar models alternatius. “Alhora que donarem a conèixer les iniciatives transformadores, tindrem la participació de diferents veus de la teoria del Decreixement i del medi ambient”, anuncien des de l’entitat que promouen el projecte.

Amb tot, el documental vol anar més enllà i pretén ser una eina per generar debats col·lectius en espais com les escoles, els pobles, les ciutats i les institucions; i fomentar coneixement i consciència sobre la certesa que existeixen alternatives. Tot plegat, amb la ferma convicció que una altra manera de viure, més digna i benestant, que posi les persones al centre, és possible. 

Està creixent un altre sistema econòmic en el nostre entorn enriquidor per a les nostres comarques”, reblen les impulsores. ‘Els límits del creixement’ és una iniciativa promoguda des de la proximitat per posar-les en escena i avançar cap a un horitzó millor per totes. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari