Àmbit de la notícia
Cultural

Encesa de torres i fortificacions per denunciar la pèrdua de vides al Mediterrani

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Enguany, a Catalunya, Aragó i el País Valencià, s'encendran un total de trenta-tres estructures, mentre que a Mallorca assoliran les setanta-vuit.
    Enguany, a Catalunya, Aragó i el País Valencià, s'encendran un total de trenta-tres estructures, mentre que a Mallorca assoliran les setanta-vuit. Font: Institut Ramon Muntaner
  • El col·lectiu refugiat travessa el Mar Mediterrani per arribar a Europa.
    La ruta migratòria que travessa el mar Mediterrani és de les més perilloses i letals del món. Font: Wikimedia Commons Font: Wikimedia Commons
  • Imatge compartida per l'Òscar Camps a Twitter del rescat dut a terme per l'Open Arms.
    Imatge compartida per l'Òscar Camps a Twitter del rescat dut a terme per l'Open Arms. Font: Òscar Camps (@Campsoscar)

L’acte ‘Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans’, impulsat per Amnistia Internacional, amb la col·laboració de diferents entitats, pretén remarcar la greu situació que pateixen les persones migrants.

És ben sabut que la ruta migratòria que travessa el mar Mediterrani és de les més perilloses i letals del món. Any rere any, milers de persones es troben immerses en situacions que les forcen a abandonar les seves llars, sigui a causa de conflictes armats, persecucions, amenaces o un llarg llistat de vulneracions dels drets humans.

Un mar que s’ha endut la vida d’un nombre inadmissible de persones. Amb l’afany de reivindicar aquesta problemàtica situació i per sensibilitzar a la ciutadania catalana sobre aquesta realitat que, encara avui és latent, Amnistia Internacional, el Consell Insular de Mallorca, l’IES Marratxí, amb la participació de diverses entitats del territori, impulsen l’acte ‘Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans’.

Una lluita contra les vides que es perden al Mediterrani

Enguany se celebra la setena edició, el dissabte 14 de gener, a un total de vint-i-sis poblacions de Catalunya, Aragó i el País Valencià, de manera simultània. La proposta reivindicativa consisteix en l’encesa de torres de guaita, talaies i talaiots com a símbol de guia, llum i acollida per defensar i homenatjar l’asil i la seguretat que tantes persones cerquen.

Els objectius principals que defensen les impulsores a través de l’esdeveniment són dos. Per una banda, la conscienciació de la ciutadania sobre la situació que pateix el Mediterrani i la reivindicació i valoració de tot aquest seguit de fortificacions que formen part del patrimoni històric i cultural del territori.

L’any 2022 es va celebrar la sisena edició de l’‘Encesa de Torres, Talaies i Talaiots de la Mediterrània pels Drets Humans’, en la qual es varen encendre només nou estructures a Catalunya, Aragó i el País Valencià. Enguany es triplica la participació, amb una previsió d’encesa de trenta-tres torres, acció coordinada per l’Institut Ramon Muntaner. Cal destacar que també participen les Illes Balears, de les quals a Mallorca comptarà amb setanta-vuit punts d’il·luminació i també se sumen a la iniciativa Múrcia, Andalusia, Líban, Marroc i Tunísia.

Continuant amb la comparació de dades respecte a l’any passat, una xifra alarmant és que, des de la darrera encesa de torres, es calcula que almenys gairebé dues mil persones han perdut la vida al Mediterrani, també anomenat la fosa mortal d’Europa. Les condicions precàries i crítiques a les quals les migrants s’encaren per assolir una vida digna són la condemna del seu futur.

Amnistia Internacional ho mostra d’aquesta manera al Manifest de l’Encesa, el qual també denuncia les actuacions del Govern Espanyol cap a les persones que han intentat accedir al país a través de la tanca situada a la ciutat de Melilla, on el 24 de juny de 2022 van morir trenta-set persones i van desaparèixer setanta-set. El potent missatge que volen llençar és: “La llum de la flama ha de romandre lluent, encesa, com a símbol d’esperança per a tota la humanitat”.

Una diada plena d’actes, també per commemorar el patrimoni cultural

L’organització de la jornada és la següent: l’inici dels actes és a les 12.45 h, amb la lectura del manifest de l’edició d’aquest any, i a les 13 h se celebrarà l’encesa de fum. En algunes poblacions, com a clausura, s’interpretarà la cançó ‘Viatge a Ítaca’ de Lluís Llach. Pel que fa a la tarda, a les 18 h es llegeix de nou el manifest i, a les 18.30 h, s’encendran les bengales de foc.

A més, l’altre vessant de la celebració és visibilitzar el conjunt de torres de guaita i altres fortificacions que hi ha al territori i que formen part del patrimoni històric, majoritàriament construïdes entre els segles XIV i XVI. La conservació d’aquestes és diversa, n’hi ha que són un atractiu turístic i han estat restaurades, però la majoria cauen en l’oblit i en l’abandonament.

Segons la definició que faciliten les organitzadores, “les torres de guaita són normalment aïllades situades en un lloc alt i de bona visibilitat per poder vigilar el mar i poder avisar de qualsevol sospita d’amenaça”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari