Àmbit de la notícia
Cultural

Es publica l'Eina Didàctica per al Treball Intercultural als Espais Educatius

Entitat redactora
Ravalnet
Autor/a
Marta Rius
  • Grup d'Educació Comunitària del Raval

El document comunitari facilita exemples d'una escola inclusiva i promou el coneixement de les diferents cultures que viuen al barri del Raval.

El Grup Interreligiós del Raval (GIR) i el Grup d'Educació Comunitària del Raval han elaborat l'Eina Didàctica per al Treball Intercultural als Espais Educatius.

La iniciativa comunitària s'ha presentat com a material complementari al Calendari de Celebracions del Raval i té per objectiu esdevenir material de suport per a mestres, alumnes, centres educatius, centres de lleure, entitats d'educació formal i no formal, per tal d'aprofundir en el treball en la diversitat.

El document digital facilita exemples d'una escola inclusiva. L'eina intenta animar el centre educatiu perquè s’impliqui a promoure el coneixement de les diferents cultures que viuen al barri del Raval, treballant el context i ampliant la informació sobre les diferents religions i celebracions que tenen més rellevància. 

Al calendari es poden consultar les celebracions més rellevants d’algunes de les cultures i religions presents al barri del Raval i una petita descripció de cada celebració. Pretén contribuir en la construcció conjunta d’un Raval obert, dinàmic i divers, on tothom és respectat i troba el seu lloc.

El document recull algunes propostes, sorgides del grup de treball format pel GIR i participants de la comunitat educativa i social del Raval. Són activitats d'exemple de com aplicar la perspectiva intercultural dins de l’aula: crear debats interculturals, elaborar un diccionari d’emocions i valors universals; recuperar informació relacionada amb oficis tradicionals de les famílies i el veïnat del Raval; conèixer la diversitat cultural, social i religiosa mitjançant la cuina.

I fora de l'aula, les propostes són: fer visites a entitats socials del barri del Raval i itineraris pels centres de culte del Raval.

La interculturalitat barcelonina

La societat barcelonina és més pluricultural que mai. Segons dades del Padró Municipal, a Barcelona conviuen 179 nacionalitats diferents i segons el padró de l’1 de gener de 2019, 1.650.358 persones habiten a la ciutat, de les quals el 49,9% ha nascut fora de la ciutat. Del total de 434.000 barcelonins i barcelonines que han nascut a l’estranger, un 28,7% té nacionalitat espanyola.

És per aquest motiu que el professorat, majoritàriament educat en un context monocultural, té el repte d’educar en una perspectiva diversa sense caure en propostes estereotipades, superficials o folkloristes.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari