Francisco Nicolás: "Volem una Ciutat Gegantera 2022 per a tothom, una festa representativa del món geganter"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Els Geganters i Grallers de Casablanca durant la celebració de la Ciutat Gegantera 2021 a Tortosa. Font: Geganters i Grallers de Casablanca
Els Geganters i Grallers de Casablanca durant la celebració de la Ciutat Gegantera 2021 a Tortosa. Font: Geganters i Grallers de Casablanca
La parella de gegants de la colla de Geganters i Grallers de Casablanca, el Manuel i la Blanca. Font: Geganters i Grallers de Casablanca
La parella de gegants de la colla de Geganters i Grallers de Casablanca, el Manuel i la Blanca. Font: Geganters i Grallers de Casablanca
Des de la colla valoren molt la participació de nens i nenes per portar els dracs i la resta de bestiari infantil. Font: Geganters i Grallers de Casablanca
Des de la colla valoren molt la participació de nens i nenes per portar els dracs i la resta de bestiari infantil. Font: Geganters i Grallers de Casablanca

Francisco Nicolás: "Volem una Ciutat Gegantera 2022 per a tothom, una festa representativa del món geganter"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Els Geganters i Grallers de Casablanca, de Sant Boi de Llobregat, organitzen la Ciutat Gegantera 2022 amb l'objectiu que sigui una festa representativa del món geganter on tinguin cabuda totes les colles.

El 2020, en el seu vintè aniversari, els Geganters i Grallers de Casablanca, del barri de Casablanca de Sant Boi de Llobregat, havien d'organitzar la Ciutat Gegantera, el títol que concedeix l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC) a la ciutat que organitza la festa per excel·lència del món geganter català. El context de pandèmia va fer impossible el seu desenvolupament, motiu pel qual es va ajornar. Ara, pocs mesos abans de la celebració, i amb millor situació general, Sant Boi ja es prepara per ser la Ciutat Gegantera 2022.

La colla organitzadora, els Geganters i Grallers de Casablanca, nascuda l'any 2000, forma part de la Federació d'entitats els garrofers de Sant Boi, juntament amb altres entitats de cultura popular, com els Diables de Casablanca o els Fadrins Trabucaires de Sant Boi, a més d'associacions d'altres àmbits, el que demostra la força associativa en el barri de Casablanca de Sant Boi de Llobregat.

Davant una festa com la de la Ciutat Gegantera 2022, especial per ser la primera vegada que una colla de barri organitza aquest acte, hem volgut parlar amb representants dels Geganters i Grallers de Casablanca. El Pere Lorente, president de la colla; el Jordi Torrent, secretari; i el Francisco Nicolás, tresorer, ens parlen de la colla, el que suposa l'organització de la Ciutat Gegantera 2022 i la importància del voluntariat en una festa tan important com aquesta.

Quina és la història dels Geganters i Grallers de Casablanca?

Pere Lorente (PL): El primer grup impulsor provenia sobretot dels Diables de Casablanca. Tot i que ja existia una colla gegantera a Sant Boi, tenien ganes de començar una colla de gegants dins del barri. La colla va batejar la seva parella de gegants al setembre de l'any 2000, el Manuel i la Blanca, uns gegants fets pel Toni Mujal, un escultor que ha creat moltíssims gegants, els quatre que hi ha a Sant Boi i la majoria de figures de gegantons i bestiari infantil.

Com són el Manuel i la Blanca?

PL: Es va fer una votació popular al barri per decidir els noms i van sortir Manuel i Blanca. Del gegant sempre diem que és com un obrer de la Seat. És un obrer reivindicatiu al qual li podem posar pamflets a la mà. La geganta, d'altra banda, representa l'esperit del barri. El nostre barri, Casablanca, té aquest nom perquè al començament quasi només hi havia una caseta blanca. I aquesta geganta és una persona que vivia en aquesta caseta.

Jordi Torrent (JT): Les festes del barri també signifiquen l'alegria, i en el fons els dos gegants representen el treball (el Manuel) i la festa (la Blanca).

I la resta de figures que teniu?

PL: La colla la conformen geganters i grallers, i a poc a poc van començar a participar els nens i nenes. Primer vam tenir el primer gegantó, l'any 2001, que es diu Pitu. És un jugador de beisbol (al barri de Camps Blancs hi ha un equip de beisbol). Tenim una gegantona, que és l'Hestia, que representa una diablessa de Casablanca; el Fadrí, que és un gegantó manotes, que representa la colla de Fadrins Trabucaires de Sant Boi i que va vestit com van vestits els fadrins trabucaires; i el Pam i Pipa, o l'Home dels nassos, que surt als carrers el 31 de desembre.

L'Hestia representa una Diablessa dels Diables de Casablanca.

L'Hestia representa una Diablessa dels Diables de Casablanca. Font: Geganters i Grallers de Casablanca

PL: A més, tenim en aquests moments bastant bestiari: quatre dracs, dues abelles i un cavallet. En aquests moments som unes quaranta-cinc o cinquanta persones, però ens interessa molt la canalla i que participin en la festa amb els gegantons i el bestiari.

Quines sortides fa la colla?

JT: Hem estat a totes les ciutats geganteres de Catalunya, hem recorregut moltíssimes poblacions fent intercanvis, i fins i tot hem anat a Argelès-sur-Mer, a França. En definitiva, hem recorregut molts llocs. Pel desè aniversari també vam organitzar la XIII Trobada de Gegants del Baix Llobregat. Cada any, a més, organitzem la nostra trobada a Casablanca, participem a la Festa Major de Sant Boi, a Sant Jordi, i altres actes en es quals l'Ajuntament requereix la nostra participació. Procurem que els gegants puguin arribar a tota la població de Sant Boi.

També feu activitats educatives a les escoles.

PL: Quan anàvem a organitzar la Ciutat Gegantera 2020, vam pensar a fer un taller per aprendre a fer capgrossos, destinat a mestres d'escola perquè ho poguessin ensenyar als nens i nenes. Quasi totes aquestes escoles han fet, o faran, capgrossos, perquè amb la Covid vam haver d'aturar-ho tot. Així que, per la Ciutat Gegantera 2022, algunes escoles faran un capgròs, altres dos, o fins i tot cinc. En total es faran una trentena de capgrossos que estaran exposats el dia 14 de maig al matí.

PL: A banda d'això, estem fent una feina d'intentar comptabilitzar tots els elements festius que tenim, i que han existit, a Sant Boi.

Quina és la cultura de món geganter al Baix Llobregat?

JT: És una de les comarques que més parelles de gegants té actualment. En els darrers trenta anys ha agafat moltíssima força el món geganter. I es nota. Quan anem a les Ciutats Geganteres, el Baix Llobregat és una de les comarques que més gegants aporta. Si parlem de Sant Boi, la primera colla van ser els Gegants de Sant Boi, i després va venir la nostra colla. Antigament també hi havia gegants, però es van malmetre per, diuen, unes inundacions. Estaven als soterranis de l'ajuntament, el riu Llobregat es va desbordar, i va afectar els gegants.

PL: Eren els típics gegants d'aquell moment, Isabel i Fernando, que eren de cartró pedra. I corren rumors que hi va haver una riuada; altres rumors diuen que van agafar humitat al soterrani. Però la veritat és que des de l'any 1968 ja no hi havia gegants a Sant Boi fins que el 1990 van arribar els gegants de Sant Boi, i l'any 2000, nosaltres. Hem de dir que a Sant Boi tenim quatre gegants preciosos i diversos gegantons.

I la ciutadania com ho viu? La canalla és participativa?

JT: Quan sortim sempre estem rodejats de canalla. Els primers anys, com era una cosa nova al barri, potser no hi havia la quantitat de gent que esperàvem, perquè no ens coneixien. Però cada any hi ha molta més gent al carrer esperant que surtin els gegants a les cercaviles.

El grup de grallers de la colla. Font: Geganters i Grallers de Casablanca

El grup de grallers de la colla. Font: Geganters i Grallers de Casablanca

Com va sorgir la idea d'organitzar la Ciutat Gegantera 2022?

Francisco Nicolás (FN): L'any 2010, pel desè aniversari, vam voler fer la Ciutat Gegantera juntament amb la colla de Sant Boi. Finalment no va poder ser, així que vam organitzar la XIII Trobada de Gegants del Baix Llobregat. Passats deu anys, al vintè aniversari, ja feia temps que se'ns va quedar aquesta espina clavada al cor, així que vam decidir tornar a intentar organitzar-la. I l'any 2020 ens vam llençar.

No va poder ser organitzar-la el 2020.

PL: Ho teníem tot preparat, vam començar a treballar fort l'any 2019 fent els tallers a les escoles, i l'any 2020 ens vam trobar, com tothom, penjats. Vam parlar amb l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i es va decidir ajornar-la. El febrer de 2020 ja s'havia decidit que la ciutat gegantera de 2021 seria Tortosa, llavors havíem d'esperar al 2022. Teníem moltes coses preparades, moltes d'elles que s'han perdut. Però per altra banda tenim tot aquell bagatge de saber com i on fer tot. I és un avantatge.

I ara per fi la podeu organitzar.

FN: Ara mateix hi ha gent a la colla, i això és molt cíclic. Tenim gent per fer-la i no saps mai si, d'aquí a cinc anys, hi haurà menys o més gent. Ara és el moment. A més és una colla molt madura, pràcticament som els mateixos des de fa molts anys. Estem molt il·lusionats i amb moltes ganes, sent d'un barri, que això no s'ha fet mai. Una colla de barri mai ha organitzat una ciutat gegantera, sempre l'han fet les colles de la ciutat. Amb molta il·lusió i moltes ganes, anem cap endavant.

Què suposa per a vosaltres organitzar la ciutat gegantera?

JT: Per a nosaltres és un gran honor, un gran orgull. Estem feliços de poder fer que Sant Boi sigui ciutat gegantera. Per a nosaltres és molt important i estem amb moltes ganes.

PL: Totes les colles que han organitzat ciutat gegantera tenen desig, primer, de fer-ho, i després de poder-ho fer bé. A la Federació d'entitats els garrofers de Sant Boi, molts de nosaltres pertanyem a moltes altres colles. I amb aquestes colles ja hem organitzat altres trobades. Sabem com fer-ho, tenim un bagatge per organitzar-la

Heu fet una crida de voluntariat. Quina importància tenen els voluntaris i voluntàries a la Ciutat Gegantera 2022?

JT: La ciutat gegantera no es podria dur a terme si no tinguéssim voluntariat I que ens ajudés a fer una sèrie de tasques a les quals nosaltres no podem arribar. Ja hem començat la crida perquè la gent que estigui disposada a fer voluntariat ens acompanyin i ens ajudin al que puguin. A la pàgina web està disponible el formulari per a les persones que es vulguin apuntar.

Cartell de la crida de voluntariat de la Ciutat Gegantera 2022,

Cartell de la crida de voluntariat de la Ciutat Gegantera 2022. Font: Geganters i Grallers de Casablanca

Quantes persones voluntàries calculeu que necessiteu i quines tasques duran a terme?

FN: Dependrà molt de les colles que puguin venir, si són quaranta o cent. La gent de la colla ha d'estar a la Ciutat Gegantera per altres tasques, portar els gegants de Catalunya i gaudir una mica la festa. La gent sempre ha col·laborat molt, tenim prop de dues-centes entitats a la ciutat. És una cosa única que no passarà mai més a la ciutat.

PL: Aprofitant la Puríssima, posarem una paradeta per informar de la crida de voluntariat. El voluntariat fa falta. El millor, si és possible, és que hi hagi una persona voluntària amb cada colla.

HI ha ganes de celebrar la Ciutat Gegantera després de la situació que hem viscut?

JT: La pandèmia ha afectat moltíssim en la cultura popular i tradicional. Ara que estem convidant les colles a que vinguin a Ciutat Gegantera, ja hi ha algunes que han contestat que la pandèmia els ha afectat tant que quasi han desaparegut. D'altres és veritat que se'ls han anat acumulant les ganes i ara tenen unes ganes impressionants de sortir. I així estem. Tot i això, a Sant Boi, hem tingut sort perquè, quan s'ha pogut, l'Ajuntament ens ha facilitat la possibilitat, en recintes tancats, poder seguir desenvolupant activitats de cultura.

FN: No hem parat de fer res. Per sort, l'alcaldessa, i la regidoria de cultura de Sant Boi, han apostat per continuar amb l'activitat sempre que s'ha pogut, en patis d'escola i amb les mesures necessàries. Però fent concerts, gegants, diables... no hem parat. Dels pocs ajuntament que ha continuat apostant per la cultura. S'han donat, a més, moltes ajudes i subvencions per a entitats i empreses que ho han passat malament. D'alguna manera se les ha impulsat i s'ha resolt.

Serà un moment especial per a Sant Boi.

JT: Volem animar a que la gent vingui a la Ciutat Gegantera 2022. Penso que s'ho passaran molt bé. Hi estem posant moltíssimes ganes i creiem que farem una Ciutat Gegantera on tothom podrà gaudir.

FN: La Ciutat Gegantera està pensada per a tothom, per a totes les colles, és igual que vinguin amb un gegantó, o amb un capgròs. Volem que hi participin tots. I que la Ciutat Gegantera 2022 sigui per a tothom. No cal tenir una parella de gegants per venir a la festa. Volem que sigui representativa real del que som com a món geganter. És en el què nosaltres treballem

Quin és l'estat de salut de la colla?

JT: Penso que hem tingut força sort. Estem més o menys com abans de la pandèmia. Ni més ni menys. Tenim les mateixes forces, i ara tenim més bagatge i veterania perquè portem molts anys treballant. Ens sentim més segurs.

PL: Potser d'adults estem iguals, però de nens i nenes una mica millors. Tot i que han crescut, i alguns ja no poden portar les figures. Tal com diuen els meus companys, nosaltres hem tingut sort. Hem pogut anar fent cosetes amb cada colla. Però la pandèmia ha estat catastròfica per a tothom.

Quins són els propers reptes, a més de la Ciutat Gegantera 2022?

JT: Ens agradaria molt fer la Fira del Món Geganter. Quan acabéssim amb la Ciutat Gegantera 2022, que representa que durant tot un any hem de portar els gegants de Catalunya on convingui, com a representants de Catalunya, ens agradaria organitzar la Fira del Món Geganter.

PL: Al 2022 la volem demanar pel 2023, però hem d'acabar de parlar amb l'agrupació i també amb la resta de la colla.

Afegeix un comentari nou