Àmbit de la notícia
Cultural

Franco Casanga: "El club de lectura i el teatre són espais d'experiència col·lectiva i d'expressió emocional"

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marc Bosch
  • El Projecte Tornem de l'Associació Xera sorgeix per combatre la soledat no volguda en gent gran.
    El Projecte Tornem de l'Associació Xera sorgeix per combatre la soledat no volguda en gent gran.
  • L'Associació Xera organitza un club de lectura per a gent gran en el marc del Projecte Tornem.
    L'Associació Xera organitza un club de lectura per a gent gran en el marc del Projecte Tornem.
  • En el taller de teatre de l'Associació Xera, aprenen a actuar, però també a relacionar-se.
    En el taller de teatre de l'Associació Xera, aprenen a actuar, però també a relacionar-se.

Les relacions interpersonals ajuden a reduir la sensació de soledat, en molts casos no volguda, i a millorar la qualitat de vida, fomentant la connexió social i emocional amb altres persones.

La soledat no volguda és un problema que afecta moltes persones a casa nostra i genera un impacte negatiu en la seva salut mental i física. Segons el primer 'Informe de l'Observatori sobre Soledat no volguda' elaborat per Creu Roja Catalunya el setembre del 2022, el 77,17% de les persones majors d'edat ateses per l'entitat "experimenten algun tipus de soledat". Dels resultats s'extreu que més de la meitat de les persones de 66 anys o més pateixen "soledat moderada". Per això és important la implementació de programes que ajudin a canviar aquesta situació i promoguin un envelliment actiu i saludable.

Entitats com l'Associació Xera impulsen activitats i tallers per a la gent gran amb l'objectiu de crear espais col·lectius i de trobada amb altres persones. Hem parlat amb Franco Casanga, coordinador del Projecte Tornem, perquè ens expliqui què fan i què ofereixen a la quarantena de persones que tenen ara com a usuàries (més del 80% són dones).

Amb quin objectiu sorgeix aquest projecte destinat a la gent gran?

El Projecte Tornem sorgeix d'una radiografia que va realitzar la mateixa entitat en col·laboració amb Serveis Socials el 2020. A partir d'aquesta anàlisi, una de les conclusions que van sortir era que hi havia moltes persones grans que vivien soles al barri de Sants-Badal. Arran d'això, es va començar a crear i a dissenyar un projecte adreçat a aquesta població, sobretot enfocada a la situació de soledat no volguda o en persones que estaven en crisi d'aïllament.

El 2022 vam tenir una subvenció de l'Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat que va fer possible començar el Projecte Tornem. El primer que vam fer van ser uns tallers d'informàtica, de mòbils i d'ordinadors pel tema de la bretxa digital. Com que van anar bastant bé i va venir força gent (vam ocupar totes les places), vam crear més tallers pensant, sobretot, en com podíem arribar a la gent gran.

Un d'aquests tallers és el club de lectura. Quins beneficis aporta per a les persones que hi participen?

El club de lectura està dissenyat de la mateixa manera com funciona a la resta de biblioteques, que tenen bastant d'èxit, i és també un espai on la lectura no sigui individual, que sigui una experiència col·lectiva. Sempre tractem que sigui un taller en què les persones que venen puguin participar i sentir-se agents participatives.

L'activitat és mensual per donar temps a llegir-se el llibre i adaptar-nos així a cadascuna de les situacions que tenen les participants, sobretot en temes de salut (tenen la vista recentment operada o la vista es cansa molt ràpidament quan llegeixen, per exemple).

Com es tria el llibre per llegir?

D'una llista de llibres, elles trien el que volen llegir a la pròxima sessió i, a partir d'aquí, busquem i facilitem els exemplars, en col·laboració amb la Biblioteca Vapor Vell, o altres.

És el mateix títol perquè així, quan es comenta, tenim les diferents visions i interpretacions de cada persona i això enriqueix la lectura.

Quins beneficis té per a les participants el taller de teatre?

El teatre funciona sobretot com a expressió corporal i expressió emocional. Molta gent, quan ve i pregunta pel taller de teatre, s'espanta una mica i diu, "jo no sé actuar". Però no és un requisit saber actuar, ningú sap actuar, de primeres.

El professor, que sí que és actor, utilitza disciplines i dinàmiques de les arts escèniques adaptades a la gent gran. És a dir, que els jocs de rol i els espais de relaxació, meditació i d'actuació es creen a partir de l'experiència més pura de cada una de les persones. A vegades no és un tema d'aprendre a actuar, sinó d'aprendre a relacionar-se.

En les sessions, a més de fer aquestes dinàmiques, es prepara alguna obra per representar al final del curs?

No, no sempre. Per exemple, ara començarem un projecte audiovisual amb el grup de teatre per mostrar i fer divulgació perquè creiem que és important aquest tipus de tallers, sigui el del teatre o siguin els altres, tant els que fem aquí com els que es fan en un altre equipament i en altres entitats.

Aquest producte audiovisual ens servirà per mostrar-ho a les famílies, a les entitats i a les persones que potser tenen por de començar a fer teatre o que pensen que aquest taller no els servirà, però que sí que serveix. Perquè, a part d'aprendre una disciplina o aprendre dinàmiques d'arts escèniques, també serveix per connectar amb les persones i amb les emocions i saber comunicar-les.

"Els jocs de rol i els espais de relaxació, meditació i d'actuació es creen a partir de l'experiència més pura de cada persona".

Totes aquestes activitats són positives per a l'envelliment actiu i saludable i ajuden a acompanyar en casos de soledat no volguda. Les usuàries que venen, com us coneixen?

El 60%, més o menys, venen derivats del centre d'atenció primària, amb el qual nosaltres tenim relacions i ens trobem en altres espais de treball conjunt perquè és part del procés de desmedicalització, un programa de la Generalitat per a aquesta franja de població que consisteix en derivacions que tenen l'objectiu que les persones busquin altres medicaments, per dir-ho d'alguna manera.

I un medicament també pot ser trobar espais d'interacció i d'acompanyament, trobar i crear noves relacions socials, d'amistat, etc. Per això, la majoria provenen d'aquestes derivacions dels CAP. També, últimament, com que el projecte va creixent, han arribat del boca-orella: una participant coneix una veïna i la veïna coneix una altra i li diu que aquí fan talles de mòbils o teatre o estimulació cognitiva.

A més del Projecte Tornem, teniu altres projectes per a gent gran?

Ara no. El 2022 i el 2023 sí que vam gestionar un projecte que es deia 'Fins ara', un servei d'ascens i descens de persones grans en situació de mobilitat reduïda o nul·la perquè poguessin sortir de casa. Es feia amb unes cadires mecàniques salva-escales adaptades a qualsevol escala i arquitectura, però al final va acabar perquè no vam aconseguir els recursos necessaris.

I, en general, quins altres projectes porteu a terme a l'Associació Xera?

L'Associació Xera porta projectes d'infància (per exemple, extraescolars i de reforç) i projectes per ajudar i acompanyar famílies amb persones amb dependència o persones amb diversitat funcional.

També hi ha casals de forma regular i continuada per a persones amb diversitat funcional i casals d'estiu per a infància.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari