Indifest 2022, la reivindicació de les resistències indígenes a través del cinema
Comparteix
El festival de cinema indígena de Barcelona celebra la seva 15a edició, del 12 al 23 d'octubre, amb una selecció de pel·lícules i curtmetratges posant especial èmfasi a les llengües indígenes del món.
Com cada any, el 12 d'octubre, dia de la resistència indígena, comença una nova edició de l’Indifest, el Festival de Cinema Indígena de Barcelona, que arriba a la 15a edició i que s'allargarà fins al 23 d'octubre. Organitzat per l’entitat AlterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes i la Coordinadora Latinoamericana de Cine y Comunicación de los Pueblos Indígenas (CLACPI), el festival ofereix una selecció de pel·lícules, documentals i curtmetratges, que enguany posen especial èmfasi a les llengües indígenes del món.
Al llarg d'aquests quinze anys, l'Indifest s'ha consolidat com un altaveu dels pobles indígenes a Catalunya gràcies a la possibilitat de veure, a casa nostra, el millor cinema indígena. Sempre, això sí, defensant els drets dels pobles indígenes i focalitzant la seva resistència davant les vulneracions dels seus drets fonamentals per part de governs i empreses. El primer gest el trobem en la data d'inauguració, la qual "li donen la volta per apoderar la reivindicació anticolonial i visibilitzar les lluites dels pobles indígenes arran de segles".
La majoria de pel·lícules, documentals i curtmetratges que proposa la programació durant la primera setmana de festival es projectaran als Cinemes Girona de Barcelona. No obstant això, la segona setmana de l'Indifest es traslladarà a altres municipis del territori, com ara Cerdanyola del Vallès, Reus o Cardona, tot tracant de deslocalitzar la cultura més enllà de la capital catalana.
Celebrem 15 anys d'IndiFest!
— IndiFest Cinema Indígena (@CineIndifest) September 29, 2022
Us esperem del 12 al 23 d'octubre amb una programació molt especial, amb cinema indígena en defensa dels drets dels #PoblesIndígenes pic.twitter.com/1xMYti2N9Z
A banda de l'audiovisual, l'Indifest també ofereix una programació especial d'activitats, com ara debats i xerrades. De fet, el festival s'iniciarà el 12 d'octubre, a les 12 h, amb un debat amb Fonsi Loaiza i Bernardo Caal Xol a l'Ateneu del Raval, a Barcelona, tot i que l'acte d'inauguració serà a les 20 h, als Cinemes Girona, amb la projecció de 'Berta Soy Yo'. L'Elisenda Triadó, coordinadora de l'Indifest, destaca la potència d'aquest colpidor documental sobre l'assassinat de la defensora Berta Cáceres.
El festival també oferirà, amb la col·laboració de l’Institut Català d’Antropologia (ICA), cinc sessions a universitats de totes les províncies de Catalunya on es posarà en diàleg l’alumnat amb els pobles indígenes. Finalment, l'entrega de premis durà a terme durant l'acte de cloenda, el dia 23 al Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona, que comptarà amb música en directe de Mirla Riomar.
Defensa de les llengües indígenes al món
L’Organització de les Nacions Unides per l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) impulsa enguany el Decenni Internacional de les Llengües Indígenes que té com a objectiu la preservació, revitalització, promoció i suport de les llengües minoritàries i en perill. Des de l'Indifest han volgut sumar-s'hi a la iniciativa, i posen l'accent en la defensa dels idiomes nadius dels pobles i la seva difícil situació.
Per aquest motiu, tal com assenyala la coordinadora de l'Indifest, una de les principals convidades enguany serà la Yásnaya Elena Aguilar Gil, lingüista mexicana que forma part del COLMIX, un col·lectiu de joves mixes que realitza activitats de recerca i difusió de la llengua, història i cultura mixe. El 14 d'octubre, a la Llibreria Altaïr de Barcelona, durà a terme una xerrada, organitzada en col·laboració amb Linguapax Internacional, sobre la seva experiència.
L'accent en la defensa de les llengües indígenes també el podrem veure en el fet que molts dels films de la programació estan rodats en llengües indígenes i minoritàries. Triadó ens parla de 'Sietefilos xiica cmotomanoj' ('Tortuga de set crestes'), pel·lícula de ficció "molt singular" d'Antonio Coello que és el primer llargmetratge de ficció en llengua seri. Així mateix, destaca 'Miwene', "un documental, en el sentit més clàssic, que es va gravar al llarg de deu anys tot recollint la tradició oral de Waorani, un poble de l'Amazònia de l'Equador".
Aquestes pel·lícules, documentals i curtmetratges, i molt més, formen part d'una programació especial per aquests quinze anys del festival que, a més, estaran disponibles a la plataforma en línia especialitzada en cinema indígena Mirada Nativa.
Afegeix un nou comentari