La Dictada Occitana 2021 se celebra en línia

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Imatge d'arxiu d'una edició anterior de la Dictada Occitana. Font: CAOC
Imatge d'arxiu d'una edició anterior de la Dictada Occitana. Font: CAOC
La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, enguany farà el discurs de benvinguda de manera telemàtica. Font: CAOC
La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, enguany farà el discurs de benvinguda de manera telemàtica. Font: CAOC
Cartell de l'edició virtual de la Dictada Occitana d'enguany. Font: CAOC
Cartell de l'edició virtual de la Dictada Occitana d'enguany. Font: CAOC

La Dictada Occitana 2021 se celebra en línia

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

El Cercle d’Agermanament Occitano-Català celebra el 30 de gener l'activitat que posa a prova el nivell en llengua occitana dels participants, enguany de forma telemàtica a causa de les restriccions per la pandèmia.

"Posar a prova el nivell en llengua occitana dels participants". Aquest és un dels principals objectius de la Dictada Occitana, una activitat que se celebra anualment des del 1998, l'últim dissabte de gener, i de manera simultània a unes 46 ciutats de l'espai occità, així com a Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Enguany, a causa de les restriccions per la pandèmia, l'activitat s'ha hagut d'adaptar per poder celebrar la seva XXIV edició.

Finalment, la Dictada Occitana, coordinada pel Centre Occitan del País Castrés, i organitzada a Barcelona pel Cercle d'Agermanament Occitano-Català, se celebrarà el dissabte 30 de gener a les 12 h. en un format telemàtic. "Serà absolutament diferent d'altres anys, ja que no poder estar presents en persona ho dificulta tot moltíssim", lamenta Francesc Sangar, secretari del CAOC.

Habitualment, l'activitat, que té el suport de la Direcció General de Política Lingüística, es realitza de manera coordinada a totes les seus de l'espai occità, Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Enguany, però, cada participant haurà connectar-se al canal de Youtube del CAOC on es publicarà un vídeo amb la lectura del text que es dictarà en aquesta edició. Enguany la lectura es farà des de Castres. Es penjarà també el text perquè els participants puguin corregir el seu propi dictat.

L'activitat començarà amb l'emissió de la salutació de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, en occità aranès, i de la presidenta del CAOC, Núria Comas, que s'adreçarà en occità referencial. Normalment, un cop acabada la dictada, es feia un concert presencial a la seu de Barcelona com a cloenda de l'activitat. Enguany, com l'activitat en si, també serà telemàtic. Així, es retransmetrà un concert de música occitana tradicional a càrrec del grup Mirabèl, a les 18 h, tot i que romandrà al canal per veure'l en algun altre moment.

Barcelona, una de les seus amb participació més nombrosa

"La dictada és un dictat que es fa en llengua occitana d'un autor clàssic, que fa vint-i-tres anys que se celebra, i que posa a prova els participants que poden comprovar quin és el seu nivell d'occità", explica el secretari del CAOC, que afegeix que el Departament de Cultura ha cedit, en anteriors edicions, els seus espais per dur a terme l'activitat a Barcelona. La capital catalana va ser una de les primeres localitats entre la quarantena que hi participen en afegir-se a la Dictada Occitana, el 1999, i també és una de les que compta amb una participació més nombrosa.

Tal com explica Sangar, habitualment els guanyadors obtenien una sèrie de premis, de la mateixa manera que totes les persones participants rebien un petit obsequi o un diploma. Enguany, però no es repartiran premis ni obsequis entre els participants per la impossibilitat de lliurar-los.

Per practicar per a la Dictada es pot utilitzar les Dictades en Linha, l'eina interactiva de Política Lingüística que té com a objectiu facilitar l'aprenentatge de la llengua occitana. Aquest recurs permet escoltar, escriure i autocorregir dictades dels nivells elemental (B1) i intermedi (B2).

Afegeix un comentari nou